Kautiņš futbolā un cietumsods par narkotiku uzglabāšanu. Kā līdz virsotnei nokļuva UFC uzlecošā zvaigzne Rozenstraks

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jaržinju Rozenstraks
Jaržinju Rozenstraks Foto: Reuters/ScanPix

Aizvadītajā nedēļas nogalē "UFC on ESPN 7" ietvaros vizuāli nepatīkamu nokautu sagādāja Jaržinju Rozenstraks, kurš, smagi pāršķeļot pretinieka augšlūpu, pēdējās cīņas sekundēs nokautēja leģendāro Alistāru Overīmu. Pēdējā gada laikā Rozenstraka vārds ir kļuvis ievērojami atpazīstamāks, bet cīkstoņa ceļš līdz virsotnei ir bijis raibs, vēsta "Sports-Express".

Jaržinju "Bigi Boy" Rozenstraks ir dzimis 1988. gada 17. martā mazajā Surinamas valstiņā. 2018. gada dati liecina, ka nelielajā Dienvidamerikas valstī bija vien 575 990 iedzīvotāju.

Surinamas smagsvars šajā gadā ir pieveicis jau divus augsta profila cīkstoņus. 2. novembrī no Rozenstraka rokas vien 29 sekundēs krita Andrejs Orlovskis. Šī cīņa notika slavenajā Ņujorkas arēnā "Madison Square Garden", līdz ar to šī uzvara cīkstonim pievērsa plašāku MMA publikas uzmanību. 

Tikai 35 dienas vēlāk Rozenstrakam ar vienu no pēdējā laika asiņainākajiem nokautiem izdevās uzveikt sporta veterānu Alistāru Overīmu. Līdz ar to, nākošais gads Rozenstrakam solās būt produktīvs un ārzemju medijos jau dzirdamas spekulācijas par viņa dueli ar spēcīgo Francisu Ngannu.

Rozenstraku šobrīd pavisam noteikti var saukt par uzlecošu zvaigzni, bet, uzaugot mazajā Surinamā, cīkstonim šāds dzīves pavērsiens pat nerādījās sapņos.

Cīņas sportā nonāca caur futbolu

Ņemot vērā, ka Surinama ir Dienvidamerikas valsts, nav nekāda pārsteiguma, ka viens no iecienītākajiem sporta veidiem šajā zemē ir tieši futbols. Arī Rozenstraka ģimene bija futbola fani un topošajam cīkstonim vārds tika dots par godu slavenajam brazīliešu futbolistam Joržinju. 

Savas sporta gaitas gan Rozenstraks sāka basketbolā, jo 10 gadu vecais puisis bija ievērojami garāks un fiziski spēcīgāks par saviem vienaudžiem. Kādā no spēlēm Rozenstraks ieguva iesauku "Bigi Boy" (Lielais Puika), kas viņam pielipusi pat līdz šai dienai.

"Vienā no basketbola spēlēm bumba pašās beigās bija nonākusi manās rokās. Kāds no skatītājiem kliedza, met, jā tu, Lielais Puika, met. Tā šī iesauka man ir saglabājusies vēl šodien. Ir bijušas tādas situācijas, kad mani uzrunā: "Hei, tu, kā tevi sauca?" Līdz ko cilvēki uzzināja, ka mani var saukt par Lielo Puiku (Biggie Boy), problēma ar manis uzrunāšanu pazuda," par savu iesauku stāstījis pats cīkstonis.

 
 
 

A post shared by Jairzinho BIGI BOY Rozenstruik (@jairzinho.rozenstruik) on

Cīņas sportam jaunietis pievērsās 17 gadu vecumā, kad viņš spēlēja vietējā futbola komandā. Kādā no spēlēm starp Rozenstraku un pretspēlētāju izveidojās konflikts un abi jaunieši ķērās klāt dūru vicināšanai. Pēc tam, kad Rozenstraks tika noraidīts no laukuma, treneris viņam ieteicis aiziet uz tuvējo sporta zāli, kur trenējas cīkstoņi.

 "Nākamajā dienā aizgāju uz to zāli, un, ņemot vērā, ka man allaž ir paticis runāt, bravūrīgi vaicāju, kurš ar mani grib sparingot? Kāds puisis piekrita un man kārtīgi sadeva," pirmos soļus cīņu sportā atminējies Rozenstraks.

Jaunajam cīkstonim prātā bija tikai viena doma - atriebties puisim, kurš viņu uzveica sparingā, bet sporta zāles treneris uzsvēris, ka atriebība nevar būt galvenais motivācija cīnīties. "Tā tas nenotiek, ja tu gribi trenēties, gaidīšu tevi rīt, bet, ja viss, ko gribi, ir atriebties, tad tev šeit nav ko darīt."

"Tajā dienā nevarēju iedomāties, ka kļūšu par profesionālu cīkstoni," par pirmo dienu sporta zālē izteicies Rozenstraks, kurš laika gaitā revanšējās savam pāridarītājam un kļuva par profesionālu kikbokseri.

Čempions Kikboksā un MMA debija tālajā Krievijā.

Rozenstraks uzsāka veiksmīgu karjeru Kikboksā. Septiņu gadu laikā cīkstonis spēja iekrāt patiesi iespaidīgu bilanci - 76 uzvaras, seši zaudējumi un viens neizšķirts. Bet šajā laika periodā surinamietim parādījās aizvien lielāka interese par MMA.

2011. gadā "Biggie Boy" piedalījās kādā mazpazīstamā Krievijas MMA cīņu vakarā "Draka 7", kur viņš jau pirmajā raundā nokautēja ukraiņu cīkstoni Jevgēniju Boldirjevu. Pēc dažiem mēnešiem Rozenstraks šo pašu cīkstoni nokautēja vien 36 sekundēs "Draka 11" ietvaros. 

Tajā brīdi Rozenstraks MMA karjeru nolika uz pauzes un oktagonā atgriezās vien 2017. gadā. Bet pa vidu Surinamietim nācās pārdzīvot smagu dzīves periodu.

Nepatiesi apvainots narkotiku uzglabāšanā

2014. gada augustā Rozenstraks kopā ar vēl septiņiem cīkstoņiem ieradās Nīderlandē, lai piedalītos vietējā kikboksa turnīrā. Tālāk par Amsterdamas lidostu viņi netika, jo izrādījās, ka puiši sev līdzi bija paņēmuši ne tikai cīņas ekipējumu.

Rozenstraka kolēģi Nīderlandē mēģināja ievest vairāk nekā sešu kilogramus kokaīna. Viņi bija nolēmuši izmantot vecu veco metodi. Puiši narkotikas bija sapakojuši tā, lai tās kuņģa skābē nesadalītos un norijuši.

Rozenstraks bija vienīgais, kurš nebija izpildījis šo riskanto gājienu, bet viņam neizdevās izbēgt no cietumsoda. Surinamietim tika draudēja līdz pat četrus gadus ilgs cietumsods, bet galu galā viņš tika notiesāts uz 32 mēnešiem cietumā. Tiesa, pēc mazāk kā gada tika pierādīts, ka Rozenstraks pie nozieguma nav bijis vainīgs un viņu atbrīvoja

"Toreiz man nebija tādu finansiālo līdzekļu, lai nolīgtu labu advokātu. Tas bija grūts laiks. Visa mana ģimene bija satriekti. Bet šis process mani padarīja par stiprāku un labāku personu. Es nebiju vainīgs un pēc tam, kad iznācu no cietuma, pilnībā atdevos tam, ko mīlu," par savu sodāmību izteicies Rozenstraks.

Citā intervijā Rozenstraks atklājis, ka šobrīd par tumšo dzīves periodu vairs nedomā. "Tas ir pagātnē. Pie manis narkotiku nebija, bet cietumā tāpat sēdēju. Narkotikas bija līdzi citiem puišiem un viņi nomelnoja manu vārdu. Bet tā ir pagātne."

"Tagad es daru to, ko mīlu un vairs nekontaktējos ar cilvēkiem, kuri atkal mani varētu ievilkt nepatikšanās," turpinājis Rozenstraks

2015. gada decembrī cīkstonis jau atgriezās treniņos un savu pirmo cīņu aizvadīja... Nīderlandē. Rozenstraks turpināja karjeru kikboksā, līdz 2017. gadā viņš pieņēma pareizo lēmumu un pārkvalificējās uz MMA.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Suriname on the rise! ???? #UFCDC #Paramaribo #Suriname

A post shared by Jairzinho BIGI BOY Rozenstruik (@jairzinho.rozenstruik) on

2018. gadā UFC ietvaros tikšanās bija paredzēta krievu cīkstonim Dimitrijam Sosnovskim un Žunioram Albinam. Krievu sagatavošanās procesā guva traumu un bija pienācis Rozenstraka laiks saņemt zvanu no UFC. Šo cīņu surinamietis uzvarēja jau otrajā raundā, nokautējot Brazīlijas sportistu. 

Tā sākās Rozenstraka karjera MMA augstākajā līmenī un 2020. gadu surinamietis iesāks, būdams viens no skaļākajiem uzvārdiem UFC smagā svara divīzijā.

Savas profesionālās MMA karjeras laikā Rozenstraks ir piedalījies 10 cīņas un uzvarējis tās visas. Pēc uzvaras pār leģendāro Overīmu, surinamiešu cīkstonis ir piedzīvojis kāpumu UFC oficiālajā smagsvaru rangā, ieņemot jau piekto pozīciju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu