Seši ēdieni, kurus veselības dēļ labāk nelikt uz svētku galda (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Svētku laiks tradicionāli ir tas, kurā gribas sevi palutināt visvairāk - uz svinīgā galda tiek likti dažādi tradicionāli un meistarīgi gatavoti ēdieni. Tiesa, jāatceras - kas par daudz, tas par skādi. Par to, ar ko svētkos labāk nemieloties, vēsta portāls "Receptes".

Lai svētkus nosvinētu godam un vēlāk nesaskartos ar nepatīkamām veselības problēmām, jānoskaidro ēdienu un dzērienu saraksts, kuru daudzumu uz svētku galda derētu samazināt.

Marinādes

Sāls, cukurs, garšvielas, etiķis, vīns - tieši šie komponenti bieži tiek izmantoti dažādās marinādēs. No vienas puses, dažādas marinādes palielina gremošanas spēju, no otras puses, tās palielina apetīti, tāpēc automātiski palielinās pārēšanās risks.

Ja svētku galdam jāizvēlas starp marinētiem un sālītiem produktiem, tad izvēli vislabāk izdarīt par labu sāļumam - bez etiķa tavs kuņģis jutīsies labāk. Tomēr arī ar sālījumiem nevajag aizrauties, jo kas par daudz, tāpat par skādi!

Gāzēti dzērieni

Vai zināji, ka, piemēram, viens litrs kolas satur līdz 100 gramiem cukura, un tā enerģētiskā vērtība sasniedz 400 kcal? Jāpieņem, ka gāzētie dzērieni ir pirmie pretendenti uz aiziešanu no pārtikas preču saraksta, kad plāno svētku galdu. Nemaz nerunājot par krāsvielām, saldinātājiem un fosforskābi, kas, starp citu, no organisma izskalo dārgo kalciju. Secinājums: aizstā gāzētos dzērienus ar ko saudzējošāku - piemēram, vecmāmiņas kompotu vai tēju ar garšvielām.

Kārtainie un daudz sastāvdaļu salāti

Tradicionālie olivjē, mimosa un siļķe kažokā, iespējams, ir vismīļākie un iecienītākie ēdieni, kas tiek celti uz svētku galda. Bet fakts ir fakts: šie salāti ir sarežģīti daudzslāņu ēdieni, kas satur ļoti dažādas sastāvdaļas. Un tā ir problēma: daudzus no tiem ir grūti sagremot kombinācijā viens ar otru, un, papildinot ar majonēzi un citām mērcēm, šis process kļūst tikai sarežģītāks.

Lai atvieglotu situāciju, palīdzēs zemāka tauku satura skābais krējums, dabīgais jogurts, kā arī dažu augstas kaloritātes sastāvdaļu aizstāšana ar mazkaloriju alternatīvu: piemēram, gaļas salātos iecienītās desas vietā var pievienot vārītu gaļu, bet marinētu gurķu vietā var sagriezt svaigu vai vismaz sadalīt pusi uz pusi.

Tortes un pīrāgi

Kas gan ir svētku galds bez saldiem našķiem? Svarīgs punkts: pēc tik patīkama vakariņu noslēguma, tavs kuņģis, visticamāk, nepateiksies, īpaši, ja pirms tam nogaršoji visu, ko redzēji uz galda. 

Tartes un tartaletes

Šis noteikti nav vieglākais pārbaudījums gremošanas sistēmai. Augstas kaloritātes mīklas kombinācija ar tikpat augstas kaloritātes pildījumu, kas var ietvert burtiski visu - no olīvām līdz garnelēm, liek aizdomāties - vai tas vispār ir nepieciešams? Izvēlies labāk mazas kanapē maizītes ar mazāk treknu pildījumu.

Mandarīni

Ziemassvētku top augļos jeb mandarīnīnos kopumā ir daudz vērtīgu vielu: beta-karotīns, kālijs, A vitamīns un antioksidanti. Tomēr nereti zūd mēra sajūta un mēdzam apēst pat vairākus kilogramus. Tādās situācijās plusi pārvēršas mīnusos.

Pārmērīgi lietojot mandarīnus, pastāv alerģiju, grēmu un pat gastrīta lēkmes risks. Mandarīnu aizstāšana ar citiem augļiem būtu grēcīgi, tomēr, sabalansēt to daudzumu un papildus uzēst kādu citu augli gan būtu labi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu