Hārvardas profesore atklāj veidu, kā ar naudu padarīt cilvēkus patiesi laimīgākus (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Lai arī nauda ir svarīga cilvēks dzīves sastāvdaļa, nav noslēpums, ka ar to laimi nopirkt gluži nav iespējams. Tiesa, Hārvardas Biznesa skolas profesore Ešlija Vilensa uzskata, ka daudzi ar savu naudu pērk lietas, cerot ka tās atnesīs laimi, lai gan ar naudu ir iespējams iegādāties ko daudz vērtīgāku, vēsta portāls "Business Insider".

Eksperte viesojusies Hārvardas "Business Review" podkāstā, kur sarunā ar raidījuma vadītāju atklājusi, ka naudas iemainīšana pret vairāk brīva laika var mūs padarīt laimīgākus. Kā? Eksperte minējusi, ka "naudu jāizmanto, lai atbrīvotu sevi no negatīvām pieredzēm, piemēram. veļas mazgāšanas vai mājas uzkopšanas".

Vilensa tāpat min, ka ilgtermiņā cilvēki jūtas laimīgāki, ja izvēlas dārgāku dzīvesvietu, kas ir tuvāk darbam, nevis ietaupa naudu, taču katru dienu pavada ilgu laiku ceļā uz un no sava darba. Eksperte min, ka viņas veiktie pētījumi apstiprina, ka "laika pirkšana" krietni samazina stresu un veido laimīgāku dzīvi. Tiesa, ne visiem šī taktika padodas viegli.

"Pētījumos atklājas, ka cilvēki jūtas vainīgi par citu algošanu, lai arī viņi ar šo naudu burtiski pērk savu brīvo laiku," teikusi profesore.

Viņasprāt, maksāšana par to, lai kāds atved ēdienu, saloka veļu vai nopļauj zālienu liek daudziem justies kā nastai un rada sajūtu, ka neesam spējīgi pat apmierināt savas pamatvajadzības.

Labākais veids, kā pretoties šai vainas apziņai, pēc ekspertes teiktā, ir pievērst uzmanību iegūtajam labumam. Pats galvenais ir pārliecināties, ka brīvais laiks tiek izmantots veidos, kas pilnveido cilvēku un viņa attiecības.

"Esmu novērojusi, ka tik vienkārša lieta, kā savas naudas maksāšana par brīvo laiku liek cilvēkiem labāk plānot savu ikdienu. Ja brīvajam laikam ir "cena", vairums cenšas to izmantot lietderīgi," stāstījusi Ešlija Vilensa.

Tātad - katru reizi, kad atveram savu maku, būtu sev jāpavaicā - "vai šī nauda maina veidu, kā es pavadu savu laiku?"
 

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu