Handbola treneris Gulbis: Nav jābaidās no -10, jo līdz šim jau ir paveikts liels darbs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas handbola izlase
Latvijas handbola izlase Foto: Latvijas Handbola federācija (handball.lv)

Latvijas handbola izlasei Eiropas čempionātā pirms gaidāmā mača ar pašreizējo čempioni Spāniju galvenais ir nebaidīties no liela zaudējuma, jo jau līdz šim ir paveikts liels darbs, ar kuru noteikti ir vērts lepoties, sarunā ar aģentūru LETA norādīja pieredzējušais handbola speciālists Andris Gulbis.

Latvijas handbola izlase šovakar plkst. 21:30 Norvēģijas pilsētā Tronheimā debitēs Eiropas čempionātā, kur pirmais duelis paredzēts pret spēcīgo Spāniju. Valstsvienības vārtos šajā mačā gan nebūs pirmais numurs Artūrs Kuģis, kurš ir atsvaidzinājis iepriekš gūto potītes savainojumu.

Latvijas izlase pirms gaidāmās debijas Eiropas čempionātā aizvadīja trīs ciklu sagatavošanos, kas notika Luksemburgā, Valmierā un Rīgā. Tāpat šogad tika aizvadīta viena oficiāla un viena neoficiāla pārbaudes spēle, pieredzējušajam trenerim Gulbim norādot, ka iespēju robežās, ir paveikts labs darbs. 

"Ja Latvijā būtu divi līdzvērtīgi sastāvi, tad es piekristu, ka var aizvadīt divas līdz četras pārbaudes spēles, taču ikviena izlase šobrīd saskaras ar vienu problēmu - spēlētāju pieejamība sezonas vidū," norādīja Gulbis. "Ar šo problēmu saskaramies ik gadu. Ne reizi nav bijis tā, ka vasaras vai rudens posmā, mēs varētu mēnesi no vietas pilnvērtīgi gatavoties."

"Tāpēc uzskatu, ka Armands Uščins pareizi darīja, rudenī aizvadot spēles Luksemburgā, kā arī vienu turpat Norvēģijā. Šādos mačos treneri var izvērtēt, ko katrs spēlētājs spēj. Taktiku vai citus spēles elementus šajās spēlēs uztrenēt nevar, tāpēc viss balstās uz spēlētāju individuālo meistarību."

Gulbis arī uzsvēra, ka Latvijas izlasē ir teju vai uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi spēlētāji, kuri uzskatāmi par profesionāļiem, tāpēc uz šo sportistu pleciem nākas iznest lielu daļu darba. Tas arī pēc speciālista ieskatiem bijis viens no motīviem, kāpēc Latvijas komanda nav aizvadījusi pārlieku daudz pārbaudes spēļu. 

Pieredzējušais treneris arī atklāja, kas, viņaprāt, ir Latvijas izlases spēcīgās un vājās puses. "Mūsējiem noteikti ir vājāka fiziskā sagatavotība nekā Spānijas vai Vācijas izlasēm. Skatoties bundeslīgas spēles un arī pārējo izlašu pārbaudes spēles - visām šīm izlasēm ir fenomenāli ātrumi pārejās no aizsardzības un uzbrukumu. Savukārt latviešiem ātrums pārejās nav tik liels, kas turnīra gaitā varētu pietrūkt," norādīja Gulbis.

"Tomēr mums ir arī iespēja spēlēt prātīgāk, lai neiekristu ātrajos uzbrukumos. To varam paveikt uzspiežot savu - lēnāku - spēles tempu, taču tas arī var maksāt vairākas labas iespējas uzbrukumā. Mums arī jāsaprot, ka pasaules līmeņa spēlētāji mums būtībā ir divi - Dainis Krištopāns un Aivis Jurdžs. Problēmas var piemeklēt arī vārtsargus, jo zinām, ka viņu sniegums ir puse no komandas uzvaras."

Savukārt pret Spāniju latviešiem galvenais ir nebaidīties no liela zaudējuma, jo šis tomēr ir pirmais Eiropas čempionāts valstsvienībai.

"Skaidrs, ka turnīrā mums svarīgākā spēle ir pret Nīderlandi, bet mačs pret Vāciju var daudz izšķirt. Duelis pret Spāniju ļaus iespēlēties," norādīja Gulbis. "Kā ierasts treneri pirms šādiem mačiem saka - ja aizies, tad spēlēsim, bet pretējā gadījumā dosim iespēju otrajam sastāvam, lai pasargātu spēlētājus."

"Mums nav jābaidās no -10, jo līdz šim jau ir paveikts liels darbs. Lielākais uzsvars ir jāliek uz spēli pret Nīderlandi."

Pieredzes bagātais treneris arī piebilda, ka šis čempionāts veiksmīga rezultāta gadījumā vairākiem spēlētājiem būs atradis jaunas darba vietas.

"Pirmkārt, dalība šādā turnīrā jau pati par sevi paveic lielisku darbu - Latvijas handbola vārds tiek nests pasaulē. Otrkārt, pie laba snieguma vairāki spēlētāji var atrast jaunas darba vietas spēcīgākos Eiropas klubos. Tāpat iegūs arī Latvijas handbola sabiedrība un fani - tas ir patīkams sasniegums, ar kuru mums ir jālepojas."

Sarunas noslēgumā Gulbim arī tika vaicāts, cik šīs izlases spēlētāju ir gājuši caur viņa rokām, uz ko speciālistam ilgi nebija jāmeklē atbilde, jo ātri vien tika skaitīti uzvārdi.

"Jurdžs, Māris Veršakovs, Ģirts Lilienfelds, Evars Klešniks, Jānis Pavlovičs, Ingars Dude, kas jau sanāk seši, bet vēl ir divi no treneru korpusa - Uščins un Arnolds Straume. Kopumā sanāk astoņi," gandarīti noteica handbola treneris. "Vēlos gan piebilst, ka visi šie spēlētāji pie manis ir bijuši neilgu brīdi. Kādam ir izdevies iedot vairāk, kādam mazāk, bet pieredzi viņi ir guvuši arī pie citiem treneriem."

Eiropas čempionāta finālturnīrs Austrijā, Norvēģijā un Zviedrijā norisināsies no 9. līdz 26.janvārim, un tajā pirmo reizi startēs kontinenta 24 spēcīgākās izlases. Mači norisināsies Stokholmā, Malmē, Gēteborgā (visas - Zviedrija), Vīnē, Grācā (abas - Austrija) un Tronheimā (Norvēģija).

Eiropas čempionātā 24 komandas būs sadalītas sešās apakšgrupas pa četrām izlasēm katrā. Pēc priekšsacīkstēm pamatturnīram kvalificēsies katru apakšgrupu divas labākās komandas, kas pēc tam divās grupās, pa sešām valstsvienībām katrā, noskaidros četras pusfinālistes.

Finālturnīrā uzvarējusī komanda nodrošinās ceļazīmi uz 2020.gada Tokijas olimpiskajām spēlēm. No Eiropas vietu Olimpiādē jau nodrošinājusi pērnā gada pasaules čempione Dānija.

Latvijas izlases sastāvs 2020.gada Eiropas čempionāta finālturnīram:

vārtsargi - Artūrs Kuģis (Skopjes "Vardar", Ziemeļmaķedonija), Raitis Puriņš (Rīgas "Celtnieks"), Edgars Kukša ("Aurich", Vācija);

kreisā mala - Rihards Leja (Rīgas "Celtnieks"), Oskars Arājs (Dobeles "Tenax");

kreisie ārējie - Aivis Jurdžs, Emīls Kurzemnieks (abi - Dobeles "Tenax"), Nils Kreicbergs (Rīhimeki "Cocks", Somija);

saspēles vadītāji - Māris Veršakovs (Dobeles "Tenax"), Austris Tuminskis ("Aue", Vācija);

labie ārējie - Dainis Krištopāns (Skopjes "Vardar", Ziemeļmaķedonija), Ģirts Lilienfelds ("HSC Coburg 2000", Vācija), Evars Klešniks ("LiT Tribe Germania", Vācija), Jānis Pavlovičs ("Sandefjord", Norvēģija);

labā mala - Andis Ērmanis (Dobeles "Tenax"), Uvis Strazdiņš ("Kehra", Igaunija);

līnijas spēlētāji - Egils Politers, Antons Šuleiko (abi - Dobeles "Tenax"), Ingars Dude (Limožas "Hand 87", Francija).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu