"Meitenes pašas pavedina." "Viņš nereaģēja uz atteikumu." Jauni viedokļi par Igaunijas autoskolas skandālu (9)

Foto: Pixabay
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

2019. gada nogalē Igaunijā kāda autoskolas kliente ziņoja, ka instruktors viņai esot uzmācies - vīrietis licis dzert šampanieti, licis roku uz ceļgala un uzvedies nekorekti. Pēc portāla "Postimees" publikācijas redakcijā saņemtas vairākas vēstules - pie žurnālistiem vērsušās gan tās klientes, kas konkrēto instruktoru aizstāv, gan tādas, kas ir gatavas doties uz policiju un ziņot par viņu. 

"Jaunas meitenes dažādi koķetē, lai brauktu par velti"

"Laipns, uzmanīgs, sabiedrisks," - tā apsūdzēto instruktoru raksturo viņa kliente Anna (vārds mainīts). 

"Es braukāju ar viņu gandrīz divus gadus (bija pārtraukums), šajā laikā nebija neviena mājiena par uzmākšanos. Viņš ir ļoti jauks cilvēks, kuram patīk papļāpāt, ja esi pret viņu atvērts, viņš ir ļoti draudzīgs. Var pajokot, izteikt komplimentu, tomēr viss bija korekti," "Postimees" stāstījusi Marija. 

Sieviete piebildusi, ka "nereti pie stūres māceklis ir ļoti uztraucies, apmācību laikā instruktors vairākkārt uzsvēris, ka speciāli runājas, lai māceklis nekoncentrētos tikai uz ceļu un lai mācētu sadalīt uzmanību. Tā cilvēks mācās pamanīt bīstamas situācijas un uz tām reaģēt. Kad esi pie stūres un trīci - nodarbībai nav jēgas". 

Sieviete netic, ka konkrētais pasniedzējs ir izteicis kādus nepiedienīgus piedāvājums vai atļāvies pieskarties nodarbībās ar citām klientēm. 

"Viņš igauņu valodu nepārvalda tik labi, lai varētu apspriest tādas lietas kā seksuālās fantāzijas, incestu un tamlīdzīgas lietas, kā tika vēstīts iepriekš. Es dzirdēju kā viņš runā, viņš valodu zina tikai profesionālā līmenī," norāda Marija. 

"Kad brauc ne uz to pusi, kādā traktorā vai apmalē, skolotājs ķer stūri un bieži sanāk, ka satver roku. Ar mani tā ir bijis, ja "peldu" pa savu joslu un braucu tuvāk kreisajai malai, bīstami tuvojoties pretējai joslai. 

Tad instruktors mani satvēra aiz rokas un teica - skaties, tā vajag turēt stūri. Un tajā nebija nekāda zemteksta, viņš vēra manu uzmanību uz to, ka tagad viņš vada automobili, viņš man palīdz, manas kustības nav pareizas. 

"Viņš ir laipns, uzmanīgs, komunikabls cilvēks. Man ir žēl, ka viņš ir tā nomelnots. Viss, kas tur uzrakstīts - tā nav patiesība. Tagad vispār ir moderni nerrot vīriešus, nepamatoti apvainot, ka viņi ir uzmākušies. 

Ja instruktors tiešām tev ir uzmācies, tu vienkārši iesi prom, bet nepieteiksies atkal pie viņa uz nodarbību," spriež Anna.

"Esmu braukusi arī ar citiem instruktoriem un dzirdējusi no viņiem, ka nereti jaunas meitenes nāk uz nodarbību īsos svārkos un dekoltē, dažādi koķetē, lai brauktu par velti. Vai tādā veidā cenšas "nokārtot" eksāmenus. 

Es pilnīgi pieļauju, ka tieši to ir vēlējusies upure, bet vīrietis viņu "patroļļoja", tādā veidā izraisot dusmas un aizvainojumu. Es saprotu, ka auto vadīšana - tas ir dārgs prieks, bet meitenēm jāsaprot, ka viņas dodas mācīties, nevis pavedināt instruktoru."

Anna atklāj, ka tiešām redzējusi arī instruktora ieroci, viņš esot stāstījis, ka ir aizrāvies ar šaušanu. "Tomēr viņš nekad man to ieroci nav rādījis. Viņš ieroci nēsā vai nu pie jostas vai makstī, taču noteikti ne automašīnā, kā tiek apgalvots rakstā". 

Viņa tāpat atzīmē, ka vīrietis varot piedāvāt aizvest mājās, ja tas viņam ir pa ceļam. 

Apvainojumus, ka instruktors ar nolūku provocē ceļu satiksmes negadījumus, Marija neuzskata par pamatotiem. "Kad tu esi māceklis, apkārt ir daudz vadītāju, kurus tu kaitini. Es braucu ar auto, kas aprīkots ar manuālo ātrumkārbu, un sākumā lēni uzsāku braukšanu pēc zaļā signāla luksoforā. Tu jau tā uztraucies, bet vēl kāds bezkaunīgs autovadītājs aizmugurē sāk signalizēt, pēc tam agresīvi tevi apsteidz. Tādās situācijās instruktors teica, lai neuztraucos - ja vadītājs ir tik gudrs, lai traucas."

Anna norādījusi, ka viņu izbrīnot tas, ka šādiem stāstiem visi uzreiz notic. "Kaunina, publicē šī cilvēka vārdu un foto, lai viņu varētu atpazīt. Turklāt tā dēvēto upuri slēpj un sargā, pilnībā viņai tic. 

Neviens pat neiedomājas, kāpēc viņa tā ir teikusi, kas no tā ir patiesība, kādi ir viņas mērķi. Varbūt viņa ir slima, šantāžiste vai apvainojusies iemīlējusies sieviete. Sievietes nereti iemīlas treneros, instruktoros, masāžas speciālistos, tā ir psiholoģija," savu viedokli pauž Marija. 

"Viņš neesot reaģējis uz atteikumu un tuvojies meitai"

Tajā pašā laikā pēc "Postimees" publikācijas ar pilnīgi pretēju viedokli atsaucās cita sieviete, kura ir gatava pat rakstīt iesniegumu policijā.

Pēc Natālijas teiktā (vārds mainīts), viņas meita apmeklēja konkrēto autoskolu no 2018. gada rudens līdz 2019. gada pavasarim. Pēc meitas teiktā (viņa atteicās tieši sazināties ar "Postimees"), instruktors viņai ir uzdevis aizdomīgus jautājumus, piemēram, ar ko viņa dzīvo kopā un vai viņai ir intīmas attiecības ar viņas draugu. Parasti pēc apmācību beigām viņš vienmēr centies noskaidrot, vai kāds viņai būs pretī.

"Bijuši arī mēģinājumi pieskarties. Viņš neesot reaģējis uz atteikumu un tuvojies meitai. Meita, protams, attālinājusies, skaidri norādot, ka tas ir nepatīkami.

Instruktors arī mēģinājis viņu apskaut, attaisnojoties, ka šāda rīcība palīdzēs meitai sēsties pie stūres, jo viņai sākumā bija bail vadīt auto," stāsta Natālija.

Pāris reizes meitai nācies straujāk sabremzēt braucot, par ko viņai bijis ļoti liels pārbīlis.

Natālija, atsaucoties uz meitas teikto, norādīja, ka instruktors mīlējis izrādīt ieroci: "Jā, tā ir bijis, viņš no cimdu nodalījuma izvilcis ieroci un lielījies ar to, sakot, ka tā viņam ir pašaizsardzībai. Meita ļoti nobijās, jo konkrētajā situācijā viņi nebija pakļauti briesmām, lai viņš vilktu ārā ieroci."

Aizskartās meitenes māte uzskata, ka instruktors ir jāatstādina no darba pienākumiem un jāsoda.

"Mēs gatavojam iesniegumu policijai," uzsver sieviete.

Portāls "Apollo" jau vēstīja, ka Igaunijā vismaz trīs meitenes ir sūdzējušās par to, ka autoskolas instruktori viņām uzmācoties, viens no viņiem vēl aizvien strādā autoskolā.

Autoskolā esot jauna un draudzīga komanda. Skolas mājaslapā teikts, ka visiem instruktoriem ir nosvērts raksturs un liela pieredze.

Marija (visu meiteņu vārdi mainīti) devusies uz autoskolu 2015. gadā, kad viņai bijuši 17 gadi. Viņa šausmīgi baidījusies nokļūt pie pasniedzēja, kurš kliegtu. Pirmajā nodarbībā izrādījās, ka viņu mācīs sabiedrisks vīrietis, kurš bija tikai nedaudz vecāks par 30 gadiem.

Pēc vairākām nodarbībām Marija sākusi just diskomfortu.

Instruktors pastāvīgi runājis par to, kā viņš vēlētos kopā ar meiteni dzert šampanieti un baudīt saulrietu. Marija cerēja, ka instruktoram vienkārši esot dīvaina humora izjūta un, kaut arī dažos brīžos viņai bijis nepatīkami, viņa nolēma tam nepievērst uzmanību.

Vēlāk nepiedienīgie komentāri pārgājuši fiziskos pieskārienos. Tad Marija patiesi nobijusies. 

Braukšanas stundu laikā instruktoram paticis lietot iepazīšanās aplikāciju "Tinder" un komentēt meiteņu fotoattēlus. "Velnišķīgi smuka žubīte," jebkurā mirklī varējis iesaukties instruktors, nostādot savu audzēkni neveiklā situācijā.

Mariju ļoti aizskārusi, instruktora vēlme nepārtraukti uzlikt roku uz meitenes ceļgala. Marija vairākas reizes atteikusies, bet skolotājs turpinājis pieprasīt.

Beigās Marija sadusmojusies. Skolotājs uz to atbildējis kliedzot, ka viņai vismaz jānomaina radiostacijas, jo esot jāiemācās vadīt mašīnu ar vienu roku.

Pēc šī gadījuma viņa devusies mājās un solījusi sev, ka nekad vairs neatgriezīsies autoskolā. Taču nauda par apmācībām jau bija samaksāta un viņai vajadzēja nokārtot tiesības, tāpēc Marija turpināja reizi mēnesī doties uz braukšanas nodarbībām. 

Sliktākais, ko darīt - pamest autoskolu

Policijas kapteine ​​Marija Punaka komentējusi meitenes sūdzību, ja gadījumā instruktors studentiem seksuāli pieskaras (aizticis, licis roku starp kājām), ir nekavējoties jāiesniedz sūdzība policijai.

Tajā pašā laikā ir jāinformē arī autoskolas vadība, kurai līdz izmeklēšanas beigām ir jālemj par turpmāko sadarbību ar instruktoru.

"Pasniedēja izdarības liek domāt, ka viņš ļaunprātīci izmanto savu varu, kas pastāv viņa kā pasniedzēja un meitenes kā mācekles starpā. Šāda rīcība ir nepieņemama. Ja stundā tiek izmantoti vieglprātīgi izteicieni, studentam par to noteikti jāinformē autoskola un jāmaina arī instruktors," norāda Punaka.

Sliktākais, ko studenti var izdarīt, ir pamest autoskolu, nenorādot iemeslu. Tādā gadījumā vadība nezina, kāpēc studenti pamet iestādi un nespēj ietekmēt instruktoru, kurš var turpināt savas nelikumīgās darbības. 

"Ja mēs atklāti runāsim par šīm problēmām, mēs pasargāsim citus cilvēkus," pauda Punaka. 

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu