Ērces pārnēsā virkni citu bīstamu slimību bez encefalīta. Vai drīzumā būs pieejamas vakcīnas arī pret tām? (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Tiek paredzēts, ka siltās ziemas dēļ ērču aktivitāte šogad būs īpaši liela. Ērces bez encefalīta pārnēsā virkni citas slimības, kas ir ne mazāk bīstamas. Taču vakcīnas ir pieejamas vienīgi pret encefalītu, vēsta raidījums "900 sekundes".

Entomologi norāda, ka šajā gadā, tā jau ērču lielo skaitu, papildina ornamentētās pļavērces, kas līdz ar silto klimatu strauji ienāk no dienvidiem. Uz ziemeļiem ceļojošās pļavērces pat ir izvēlētas par šī gada bezmugurkaulnieku.

Pilsētas ielās sastaptie cilvēki pauž satraukumu par ērču lielo skaitu, taču tikai retais plānojot vakcinēties, norāda raidījums.

Slimību kontroles un profilakses centra (SKPC) dati liecina, ka ar dažādām ērču pārnēsātām slimībām ik gadu slimo vairāki simti cilvēku.

Laima slimības gadījumi vien 2017. gadā bijuši vairāk nekā seši simti. Retāki ir ērlihiozes gadījumi, taču tā slimība ir arī grūtāk diagnosticējama. Ar encefalītu, vienīgo slimību pret kuru ir vakcīna, ik gadu slimo ap 200 cilvēku, taču ir arī letāli gadījumi, 2019. gadā miruši pat četri cilvēki.

"Šeit pie pašas ādiņas un tad celt augšā un te ir parādīts kā vajadzētu izskatīties, kad viņa no tās ādas izrauta ārā."Infektoloģijas centra virsārste Velga Ķūse skaidro kā atbrīvoties no piesūkušās ērces. Virsārste skaidro, ka pret plaši izplatīto slimību Laima borēliju 1990. gadu nogalē Eiropā bijusi vakcīna, taču tā galu galā izrādījās neefektīva, jo laima slimība ir visai sarežģīta.

"Borēlijām ir vairākas sugas un katrā sugā ir vēl apakštipi un katram ir īpatnības un katrā organismā tie procesi notiek savādāk. Tāpēc nav vienkārši radīt vakcīnu, kas der visiem," teic ārste.

Esot arī labas ziņas, ka, iespējams, tuvākajos gados, tomēr, būs vakcīna arī pret laima slimību. Par to liecina tas, ka vakcīnas klīniskajos pētījumos jau tiek iesaistīti cilvēki.

"Tad, kad iesaista cilvēkus, tad tie jau ir pēdējo fāžu pētījumi, kur jau visi priekšdarbi jau izdarīti," raidījumam norāda Ķūse.

Savukārt ar ērlihiozi cilvēki slimo salīdzinoši nesen un krietni retāk, kas vakcīnu ražotājus, iespējams, attur no līdzekļu ieguldīšanas pētījumos.

Tāpēc mediķi norāda, ka jāvakcinējas pret encefalītu un papildus noteikti jāpārbauda drēbes un ķermenis pēc meža un aizaugušu pļavu apmeklējuma.

Video: Raidījuma "900 sekundes" sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu