LSPA atceļ publiskos pasākumus, citas augstskolas vērtē ierobežojumu nepieciešamību

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Auditorija Rīgas Stradiņa universitātes Anatomikumā. Ilustratīvs attēls
Auditorija Rīgas Stradiņa universitātes Anatomikumā. Ilustratīvs attēls Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija (LSPA) "Covid-19" vīrusa straujās izplatības dēļ uz laiku atcēlusi visus publiskos pasākumus, tostarp arī gaidāmo Atvērto durvju dienu, vēsta LSPA. Arī citas lielās augstskolas vērtē nepieciešamību noteikt ierobežojumus, tikmēr publiskie pasākumi atcelti arī Kokneses novadā.

Ņemot vērā Latvijas Republikas Veselības ministrijas un Valsts Darba inspekcijas ieteikumus koronavīrusa "Covid-19" izplatības laikā, kā arī ievērojot Epidemioloģiskās drošības likumu, LSPA līdz turpmākam rīkojumam atceļ visus izglītības iestādē gaidāmos masu pasākumus, tai skaitā 24. martā plānoto Atvērto durvju dienu.

Šobrīd LSPA atceļ: 16. martā plānoto Studentu zinātniskās konferences plenārsēdi, 19. marta semināru sporta treneriem, kā arī 24. marta Atvērto durvju dienu.

Ievērojot piesardzības pasākumus, līdz turpmākam rīkojumam atcelti arī visi LSPA darbinieku komandējumi un darba braucieni.

Masu pasākumi LSPA uz laiku atcelti saskaņā ar LSPA rektora, profesora Jura Granta 2020. gada 11. martā izdoto rīkojumu "Par LSPA piesardzības pasākumiem koronavīrusa "Covid-19" izplatības laikā".

No ceturtdienas, 12. marta, Kokneses novadā tiks atcelti publiskie pasākumi, liecina novada domes priekšsēdētāja Daiņa Vingra (ZZS) izdotais rīkojums.

Šāda lēmums pieņemts, lai ierobežotu koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību, un, pamatojoties uz likumu "Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli".

Rīkojums paredz atcelt kultūras, sporta un citus publiskos pasākumus, mācību un citas ekskursijas, konkursus, konferences, sanāksmes. Tāpat jāatceļ darbinieku komandējumi dalībai semināros, konferencēs, sanāksmēs.

Ceturtdien, 12.martā, plkst. 8.30 Kokneses novada domē norisināsies sanāksme, lai vienotos par rīcību esošajā situācijā.

Savukārt Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs Leons Līdums (Vidzemes partija, LRA) aģentūrai LETA pauda, ka šonedēļ pasākumus izglītības iestādēs nav plānots ierobežot. Taču, iespējams, ceturtdien tiks lemts par lielu pasākumu atcelšanu.

Līdums gan uzsvēra, ka arī pašiem iedzīvotājiem jāizsver dalība pasākumos.

Jau ziņots, ka ceturtdien arī Pļaviņu novada pašvaldība varētu lemt par masu pasākumu ierobežošanu, aģentūrai LETA atklāja pašvaldības izpilddirektors Aivars Bardovskis.

Ceturtdien, ņemot vērā atbildīgo valsts iestāžu ieteikumus saistībā ar jaunā koronavīrusa izsauktās slimības Covid-19 izplatīšanos, tiek sasaukta pašvaldības iestāžu vadības kopsapulce, lai spriestu par iespējamiem ierobežojumiem. Pēc Bardovska teiktā, visdrīzāk, tiks ierobežota masu pasākumu rīkošana, taču pašlaik nav zināms, uz kādu mērogu tie attieksies un tieši kādi būs.

Pasākumu ierobežošana notiek, domes priekšsēdētājam izdodot rīkojumu.

Jēkabpils pašvaldības iestādēs ceturtdien tiks izdots rīkojums atcelt ārzemju komandējumus, kā arī tiks rosināts iestādēm kritiski izvērtēt ieguvumus un riskus, apmeklējot liela mēroga - virs 50 personām - pasākumus, seminārus, konferences. Šāds lēmums pieņemts šodien pēc sanāksmes ar izglītības, sporta, sociālās jomas iestāžu vadītājiem.

Saistībā ar jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību arī citas lielās augstskolas vērtē nepieciešamību noteikt ierobežojumus, noskaidroja aģentūra LETA.

Jau vēstīts, ka saistībā ar Covid-19 izplatību Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) pārtrauc klātienes lekcijas nolūkā mazināt studējošo, personāla un apmeklētāju veselības apdraudējumu, kā arī mazināt studiju un zinātniskās darbības nepārtrauktības apdraudējumu.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) komunikācijas vadītāja Lana Janmere aģentūrai LETA norādīja, ka par iespējām noteikt ierobežojumus universitāte runās rīt, 12. martā, no paša rīta vadības sanāksmē.

Otrdien Janmere norādīja, ka šobrīd viss studiju process norisinās kā ierasts, taču nepieciešamības gadījumā LLU ir gatava pārkārtot studiju organizāciju un nodrošināt studijas attālināti uz kādu laiku, izmantojot e-studiju vidi.

Arī Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Studiju departamenta direktore Ilze Birzniece otrdien aģentūrai LETA skaidroja, ka universitāte uzmanīgi seko līdzi situācijas attīstībai un ņems vērā kompetento iestāžu norādījumus par augstskolu rīcību Covid-19 iespējamās izplatības apstākļos.

Viņa uzsvēra, ka nepieciešamības gadījumā RTU ir viss nepieciešamais tehniskais aprīkojums, lai daļu studiju procesa nodrošinātu ar digitāliem līdzekļiem. Studiju procesā RTU būtu iespējams samazināt tiešo saskarsmi, izmantojot universitātes iekštīklu, kurā mācībspēki ievieto studiju kursu prezentācijas un citus mācību materiālus, savukārt mācībspēku un studentu komunikācija attālināti būtu iespējama, izmantojot mūsdienu saziņas iespējas.

Savukārt LU sabiedrisko attiecību speciāliste Sindija Iesalniece otrdien aģentūrai LETA skaidroja, ka universitātē ir izdota instrukcija, kā rīkoties, lai samazinātu riskus Covid-19 vīrusa izplatībai un tajā paredzētas arī attālinātu mācību iespējas, gadījumos, ja ir aizdomas par iespējamiem inficēšanas riskiem.

Viņa uzsvēra, ka studentu un mācībspēku veselība ir prioritāte, tomēr mācību process netiks būtiski kavēts. Tāpat viņa atklāja, ka pagaidām nav plānotas izmaiņas eksāmenu norisē.

Turpretī Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas (LSPA) rektors trešdien ir izdevis rīkojumu, kas uz laiku atceļ visus akadēmijā plānotos masu pasākumus, tai skaitā Atvērto durvju dienu, aģentūru LETA informēja LSPA sabiedrisko attiecību un komunikācijas vadītāja Ilze Āķe-Vīksne.

Viņa skaidroja, ka, ņemot vērā Veselības ministrijas un Valsts darba inspekcijas ieteikumus koronavīrusa Covid-19 izplatības laikā, kā arī ievērojot Epidemioloģiskās drošības likumu, akadēmija līdz turpmākam rīkojumam atceļ visus gaidāmos masu pasākumus, tai skaitā 24. martā plānoto Atvērto durvju dienu.

Par turpmākajiem lēmumiem akadēmija informēs atsevišķi, ņemot vērā atbildīgo institūciju ieteikumus koronavīrusa Covid-19 izplatībā un vērtējot aktuālo situāciju Latvijā.

Šobrīd LSPA atceļ 16.martā plānoto Studentu zinātniskās konferences plenārsēdi, 19.marta semināru sporta treneriem, kā arī 24. marta Atvērto durvju dienu.

Ievērojot piesardzības pasākumus, līdz turpmākam rīkojumam atcelti arī visi LSPA darbinieku komandējumi un darba braucieni.

Āķe-Vīksne informēja, ka masu pasākumi LSPA uz laiku atcelti saskaņā ar LSPA rektora Jura Granta trešdien izdoto rīkojumu.

Kā ziņots, saskaņā ar RSU rektora Aigara Pētersona sagatavoto rīkojumu, no 11. marta uz nenoteiktu laiku līdz turpmāku rīkojumu izdošanai universitātē ieviesti Covid-19 izplatības epidemioloģiskās drošības pasākumi, nosakot ierobežojumus.

Attiecībā uz studiju procesa organizēšanu tiek pārtrauktas klātienes lekcijas, bet klātienes nodarbības, proti, semināru īstenošana notiek saskaņā ar nodarbību sarakstu, bet, sekojot izmaiņām studiju sarakstā.

Rektora rīkojumā rakstīts, ka studiju process norit, izmantojot e-studiju vidi, tai skaitā video lekciju formā, un studiju programmu vadītājiem ir pienākums nodrošināt, ka, īstenojot studiju procesa aktivitātes pie trešajām personām, no RSU puses strikti tiek ievēroti šo iestāžu epidemioloģiskās drošības un citi norādījumi.

Kā vēstīts, Latvijā jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 atklāta desmit cilvēkiem, no kuriem deviņi ir vienas grupas tūristi, kas 7.martā Latvijā atgriezušies ar vienu reisu no slēpošanas kūrorta Itālijā.

Latvijas iedzīvotājus Covid-19 dēļ šobrīd stingri iesaka nedoties uz 11 valstīm - Ķīnu, Dienvidkoreju, Irānu, Japānu, Singapūru, Itāliju, Spāniju, Franciju, Vāciju, Austriju un Šveici. Šajās valstīs pastāv liels inficēšanās risks.

Papildus minētajam iedzīvotājus aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot vēl uz virkni valstu, tostarp, ASV, Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Austrāliju, Bahreinu, Beļģiju, Čehiju, Dāniju, Ēģipti, Grieķiju, Indiju, Irāku, Islandi, Izraēlu, Kanādu, Kuveitu, Lielbritāniju, Malaiziju, Nīderlandi, Norvēģiju, Taizemi un Zviedriju. Ceļotājiem pašiem ir jāpieņem atbildīgs lēmums, vai apmeklēt minētās valstis.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) sociālajā vietnē '"Twitter" aicina nopietni uztvert aicinājumu "izvērtēt brauciena nepieciešamību" "Tāpat vien mēs to nepublicējam, tas nozīmē paaugstinātu risku, līdzvērtīgs dzeltenajam signālam," viņš skaidro. Tā ministrs reaģējis uz informāciju, ka kāda ceļojuma organizatori "Facebook" formē grupu slēpošanas braucienam uz Austriju un, vaicāti par Covid-19 risku, norādījuši, ka Ārlietu ministrija tikai neiesaka braukt - tātad viss esot mierīgi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu