"Nebūtu problēmu, ja visi paliktu mājās." Covid-19 pacients atklāj, kā ir slimot Latvijā (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Jānis Škapars/TVNET

Jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19, neievērojot piesardzības pasākumus, "var kļūt par kaut ko traku", sacīja latvietis Mārtiņš, kurš, visticamāk, inficējies Barselonā. Par Covid-19 simptomiem, Latvijas atbildīgo dienestu reakciju un dzīvi karantīnā viņš atklāja intervijā LTV raidījumam "Panorāma".

Mārtiņš Spānijā bijis komandējumā 9. martā.

"Es pieņemu, ka ceļojuma laikā vai viesnīcā es saslimu. Mums tur bija tikšanās ar ļoti daudziem Eiropas cilvēkiem, tieši viesnīcā piecas dienas mēs pavadījām kopā," vīrietis pastāstīja raidījumam.

Pirmie simptomi - neliela temperatūra un kakla sāpes - parādījušies pēc divām dienām.

"Norijot siekalas, sāpēja kakls. Un, salasoties par to, kas notiek Latvijā un ārkārtas stāvokli, galvas sāpes un temperatūra kļuva lielāka," sacīja Mārtiņš. Temperatūra bijusi 37,2-37,3, tomēr viņš pats jutis, ka ir slikti.

Vēlāka parādījušies arī citi simptomi.

"Ceturtdien bija sajūta, ka uz krūtīm, uz sirds ir uzlikts tāds kā akmens, spiedoša sajūta. Nākamajā dienā, kad bija jābrauc mājās, nesāpēja kakls, nebija temperatūras, bet spiedoša sajūta palika," atklāja vīrietis.

Viņu mājās nogādājis kolēģis. Abi tagad stingri ievēro karantīnu.

"Labi, ka braucām mēs ar kolēģi kopā. Viņš mani atveda mājās, un tagad stingri ievērojam karantīnu. Sestdien piezvanīju 113, pateicu, ka esmu bijis ārzemēs, ka man ir pazīmes, bija arī temperatūra. Svētdien man bija jāierodas ar auto uz to telti. Nākamajā rītā man zvanīja un pateica, ka esmu tas "laimīgais veiksminieks", kuram ir [koronavīruss]," stāstīja Mārtiņš.

Viņš atklājis visu informāciju, kur ir bijis, ar ko ticies un ko darījis. Atbildīgie dienesti bijuši priecīgi, ka Mārtiņš nekur nav bijis, jo "Latvijā ar to esot lielas grūtības - noturēt cilvēkus mājās".

"Tāpēc, cilvēki mīļie, sēžiet mājās, jo, ja visi saslims, nebūs ne vietas, ne cilvēku, kas jūs ārstē. Tas ir ļoti nopietni," uzsvēra Mārtiņš.

Kā jūs esat apmierināts ar Latvijas mediķu sniegto palīdzību? Vai jums ir kāda specifiska ārstēšana ?

Vaicāts, vai viņš ir apmierināts ar Latvijas mediķu sniegto palīdzību, vīrietis atklāja, ka viņam zvanījuši vairākkārt, tomēr ģimenes ārste "bijusi nobijusies".

"Man plkst. 9 zvanīja no Slimību profilakses un kontroles centra un teica, ka esmu inficējies. Pēc 10 minūtēm zvanīja ģimenes ārsts, un vēl pēc 15 minūtēm - cits ārsts, kurš interesējās par slimības norisi, atvēra lapu," stāstīja Mārtiņš ."Varēja just, ka mana ģimenes ārste bija nobijusies un īsti nezināja, ko darīt, jo es esmu viņai pirmais šāds pacients."

Ģimenes ārste ieteikusi dzert "pavisam parastas zāles".

Šobrīd simptomi ik pa brīdim parādoties atkal.

"Ir tā, ka ik pa laikam ir spiedošā sajūta uz sirdi un ir temperatūra. Te ir, te nav. Ir ļoti dīvaini. Tad paklepoju, tad ne, raidījumam sacīja Mārtiņš.

Izdzīvot karantīnas laiku viņam palīdz draugi un otrā pusīte, kas nepieciešamās lietas atved un noliek pie durvīm. Mārtiņš tās paņemot tikai tad, kad viņi devušies prom.

"Jau pirmajā dienā, kad es ierados Latvijā, es jau biju izdzinis otro pusīti ārā no mājas un uz darbu negāju," atklāja vīrietis. Viņš arī sacīja, ka jau no pirmās dienas uzvedies tik piesardzīgi, cik vien varējis.

"Iedomājaties, ja es būtu gājis slims, es tad vēl to nezināju. Ja es būtu aizgājis, aplipinātu kolēģi, kurš vēlāk savu tēvu, kurš nomirtu," raidījumā sacīja Mārtiņš.

"Vai tas kolēģis man piedos? Protams, ka nē, ja es sava stulbuma dēļ būtu tā darījis."

Vaicāts, vai Latvijā vēl vajadzētu ieviest stingrākus ierobežojumus, piemēram, slēgt kafejnīcas un restorānus, vīrietis pauda aizdomas, ka tādi tiks ieviesti, "jo viss tikai aug lielumā".

"Nebūtu problēmu, ja cilvēki paliktu mājās, tad turpinātos mums ikdienas dzīve. Diemžēl tāpat kā Spānijā un Itālijā cilvēki nesēdēja mājās un gāja "tusēties". Tāpēc tagad ir karantīna pilnīgi visiem," sacīja vīrietis.

Viņš arī pastāstīja, ka lidmašīnā sēdējis blakus Latvijā dzīvojošiem krieviem, kuri "dzīvoja citā informatīvajā telpā", kur koronavīrusa draudi "ir nieks". Cilvēki sacījuši, ka turpinās ceļot, un neesot informēti par pandēmijas apmēriem.

"Viņi par šo neko nezināja, viņiem bija krievu izdomājums, ka šī ir tikai Eiropas slimība. Jābūt kopējam kanālam, kur visiem paziņot vienotu informāciju," sacīja Mārtiņš.

Viņš arī pastāstīja, ka ārstu prognozes neesot un katrs iesakot zāles, kas ir labākās pēc viņa domām.

"Ārstu prognozes ir tādas, ka prognožu nav, jo katram ir cita imūnsistēma. Katrs ārsts iesaka zāles, kuras uzskata par labākām. Nav vienas tādas "pretkorona" zāles. Man teica, ja kļūst sliktāk, tad jāzvana uz 113," atklāja Mārtiņš.

Sarunas nobeigumā Mārtiņš brīdināja, ka, "ja mēs neievērosim piesardzību, tas var kļūt traki".

Portāls "Apollo" jau vēstīja, ka Pasaules veselības organizācija pagājušajā nedēļā paziņoja, ka koronavīrusa izplatības apmēri sasnieguši pandēmiju. Uz to reaģējot, Latvijas valdība nolēma izsludināt ārkārtēju situāciju līdz 14. aprīlim. No 17. marta aizliegti visi starptautiskie pasažieru pārvadājumi

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu