"Cilvēki piecas reizes pārdomā, vai vajag." Iespējamās recesijas dēļ gaidāms nekustamo īpašumu cenu kritums (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka/LETA

Jaunais koronavīruss Covid-19 atstājis negatīvu iespaidu uz daļas Latvijas iedzīvotāju prognozēm par personīgajām finansēm. Latvijas komercbankās novērtos pieprasījuma kritums pēc patēriņa kredītiem un auto līzinga. Daudzi atteikušies no iepriekš pieteiktajiem hipotekārajiem kredītiem. Bankās prognozē – lai nekustamo īpašumu tirgus neapstātos, pārdevējiem nāksies samazināt mājokļu pārdošanas cenas, vēsta TV3 Ziņas. 

Video: TV3 Ziņas sižets

Koronavīrusa dēļ prognozētā Latvijas ekonomikas recesija, ko ietekmēs bezdarba pieaugums, cilvēku ienākumu samazināšanās un piesardzība tēriņos, jau šobrīd piebremzējusi nekustamo īpašumu kreditēšanu Latvijas vadošajās bankās. Bažās par nespēju atmaksāt, cilvēki atsakās no lielajiem pirkumiem, vēsta raidījums.

"Sabiedrība pēc pēdējās krīzes ir daudz izglītotāka finanšu jautājumos, un, iestājoties šai situācijai, pieprasījums pēc jauniem darījumiem ir samazinājies.

Samazinājies par 30% un 40%, jo cilvēki piecas reizes pārdomā, vai tiešām to automašīnu vai māju vajag," raidījumam pastāstīja "SEB banka" valdes loceklis Arnis Škapars.

"Klienti ir diezgan piesardzīgi šobrīd. Mēs redzam, ka klientu skaita pieprasījums jauniem kredītiem jau ir samazinājies, bet nevaram teikt, ka tirgus kopumā ir apstājies. Klienti daudz pārdomātāki apsver savas finansiālās iespējas," raidījumam atklāja "Luminor" privātpersonu segmenta vadītājs Normunds Rudzītis.

"Tas, ko mēs esam novērojuši pēdējās nedēļās, ka paši klienti ir mainījuši savu viedokli par īpašumiem, arī par tiem, kas jau tika noskatīti.

Ļoti daudzi klienti jau ir atlikuši savu vēlmi pirkt īpašumu. Grib sagaidīt un saprast, kas būs tālāk," TV3 Ziņām sacīja "Citadele" valdes loceklis Vladislavs Mironovs.

Samazinoties pieprasījumam pēc nekustamā īpašuma kredītiem, varētu būt gaidāms mājokļu cenu kritums.

"Klienti jau paši mazāk piesakās, laikam, acīmredzot, domājot divreiz, vai tiešām tas ir viņiem vajadzīgs. Tas atsauksies uz mājokļu cenām, visticamāk šīs cenas piebremzēsies," norādījis "Swedbank" pārstāvis Jānis Krops.

Raidījums vēsta - par cik procentiem uz leju šī korekcija varētu būt, bankās neprognozē.

Taču, jo ilgāk un skaitliski vairāk nozares koronavīruss izsitīs no sliedēm, jo lielāks kritums nekustamo īpašumu cenās gaidāms.

"Ja šādos apstākļos mums nāksies dzīvot nākamos mēnešus vai pusgadu, tad tādā gadījumā varam sagaidīt nekustamo īpašumu cenu kritumu," paredz "Citadele" valdes loceklis.

"Šobrīd tā ekonomistu prognoze ir, ka nenoteiktības laikā mājokļu cenas noteikti piebremzēsies, tāpēc, ka pieprasījums varētu rukt," min "Swedbank" pārstāvis.

Pēc "Swedbank" pārstāvja teiktā – lielākā nervozitāte būs jauno dzīvokļu projektu attīstītājiem.

Jau 2019. gadā augstās cenas dēļ cilvēkiem par 20% samazinājusies vēlme un iespēja pirkt jaunā projekta dzīvokļus, šogad par 15%.

Turpmākos mēnešus jaunu hipotekāro kredītu izsniegšanā bankas īpašu uzmanību pievērsīs, kādā nozarē cilvēki strādā.

"Šobrīd mēs daudz vairāk runājam ar klientiem, kas strādājuši viesmīlībā, klientu apkalpošanu saistībā ar viesnīcām, avioindustriju – tās ir nozares, ar kuru klientiem mēs detalizētāk runājam, vai pastāv iespēja šo darījumu pārvērtēt un atlikt," saka "Luminor" privātpersonu segmenta vadītājs Normunds Rudzītis.

"Kad cilvēki sapratīs, būs darbs vai nebūs darbs, būs alga, cik liela, un jautājumi būs atbildēti, tad mēs varēsim spriest par to, kas notiek ekonomikā. Lielāki pirkumi būs mazāk bez šaubām, par to nav šaubu.

Cilvēki nezina, kas būs. Neskaidrības līmenis ir augsts. Cilvēki atliek praktiski jebko," teic "SEB banka" valdes loceklis.

"Swedbank", "SEB", "Luminor" un "Citadele" jau šobrīd izjūt, ka samazinājies cilvēku pieprasījums pēc auto līzinga un patēriņa kredītiem, vēsta TV3 Ziņas. 

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu