"Sabiedrība sāk pieprasīt vairāk brīvības." Spānijā dzīvojoša latviete stāsta par ikdienu Covid-19 pandēmijas laikā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19, Barselona, Spānija.
Covid-19, Barselona, Spānija. Foto: Reuters / Scanpix

Šobrīd Eiropā Covid-19 vīrusa vissmagāk skartā valsts ir Spānija, kur reģistrēts vairāk nekā 230 000 saslimušo, tāpēc valstī ilgstoši bija noteikta ļoti stingra karantīna, piemēram, bērniem sešas nedēļas vispār bija aizliegts iziet no mājas. Par to, kā Covid-19 ietekmē dzīvi Spānijā, TV3 raidījumam "900 sekundes" pastāstīja Linda Svilāne, kura Valensijā ar savu ģimeni dzīvo un strādā jau vairāk nekā 10 gadu.

"Atrodamies ļoti smagā karantīnā, rit jau septītā nedēļa. Kopš iepriekšējās sestdienas bērniem atļauts būt uz ielas, bet lielākajai daļai cilvēku, kuriem nav jādodas uz darbu, veikalu, aptieku, īsā pastaigā ar suni, joprojām jāpaliek mājās. Spānijā tā nav izvēle, tas ir likums, kas jāievēro. Pretējā gadījumā varam dabūt augstus sodus no policijas," stāstīja Svilāne.

Vaicāta, kā Spānijā norit darbi, sieviete atzina, ka nosaukt jomas, ko nebūtu skāris Covid-19, ir grūti.

"Prognozē, ka atgriezīsimies 2008. gada krīzes līmenī. Skartas ir teju visas jomas, lielākā daļa savu darbību ir pārtraukusi. Spānija, atšķirībā no citām valstīm, ir turpinājusi, piemēram, būvniecību. Mēs gaidām, kad varēsim doties ārā, lai turpinātu strādāt, kā jau lielākā daļa uzņēmēju," viņa stāstīja.

Sieviete uzskata, ka valdības rīcība nav bijusi pārāk saskaņota. Tiek pieņemti lēmumi, kas ir pretrunīgi iepriekš pieņemtiem lēmumiem, un atzīst, ka Spānijā gaidāmas diezgan smagas ekonomiskās sekas. 

Vaicāta, kādas šobrīd ir iespējas Spānijā saņemt medicīnisko palīdzību, Svilāne norāda, ka tas atkarīgs no tā, cik smagi vīruss skāris attiecīgo reģionu.

"Šobrīd situācija ir uzlabojusies, tomēr ir dzirdēts par gadījumiem Madridē, kad mediķiem nav izdevies aizbraukt pie pacienta pat vairākas dienas. Pansionātos ir ļoti smaga situācija - mirst ļoti daudz vecāka gada gājuma cilvēku. Valensijā situācija tik traka nav, tāpēc bažu par to, ka saslimšanas gadījumā nevarētu uzņemt slimnīcā, man nav," viņa pastāstīja.

Viņa stāstīja, ka sabiedrība sadarbojas un ieviestos ierobežojumus ievēro. Joprojām katru vakaru astoņos cilvēki iziet uz sava balkona, lai ar aplausiem pateiktos mediķiem. 

"Tāpat no balkona katru dienu sasveicināmies ar kaimiņiem un viens otram paužam atbalstu. Jāatzīst, ka kopš svētdienas, kad bija atļauts veikt īsas pastaigas ar bērniem, jūtams, ka sabiedrība ļoti gaida, kad atkal varēs, piemēram, ārā sportot. Šie tomēr ir diezgan nopietni ierobežojumi. Sabiedrība sāk pieprasīt vairāk brīvības un iespēju iet ārā," Svilāne pastāstīja.

Video: "900 sekundes" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu