Sākotnējā informācija - SAC "Mārsnēni" Covid-19 uzliesmojuma avots varētu būt kāds pacients

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 analīzes.
Covid-19 analīzes. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā fiksēta jau trešā masveida inficēšanās ar Covid-19. Jaunais koronavīruss iekļuvis sociālās aprūpes centrā "Mārsnēni", kas atrodas Priekuļu novadā, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Centra telpās un teritorijā noteikta karantīna, tomēr darbinieki telpas drīkst atstāt. Tagad Priekuļu novads kļuvis par trešo infekcijas skartāko pašvaldību aiz Rīgas un Jūrmalas.

Priekuļu novada privātajā senioru sociālās aprūpes centrā "Mārsnēni" ar Covid-19 inficēti 25 iemītnieki vecumā virs 60 gadiem, kā arī četri darbinieki. Vīruss šeit atklāts jau 10. maijā, un tad pieciem senioriem situācija bijusi tik slikta, ka nācās ievietot slimnīcā.

"Mēs skatāmies, kontrolējam teritoriju, lai neviens teritorijā neiet iekšā, neizrāda interesi, ziņkāri, lai infekcija neizplatītos. Teritorija norobežota," raidījumam norādīja Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvaldes Cēsu iecirkņa priekšnieks Aldis Pāže.

Savukārt Priekuļu novada domes priekšsēdētāja Elīna Stapulone pauž: "Mūs satrauc šis inficēšanās lielums, es to varētu nosaukt par perēkli, kur koncentrējušies vairāki saslimušie."

Aprūpes centra inficētie četri darbinieki nogādāti savās mājas. Vai viņi ievēro stingru karantīnu un nestaigā apkārt, pārbauda policija. Centrā mītošie inficētie 25 seniori šonakt nodalīti no veselajiem. Tam tika piesaistīti zemessargi.

"Varonīgi mūsu zemessargi gāja iekšā centrā un palīdzēja iestādes vadībai nest gultas, pārvest iedzīvotājus uz atsevišķo bloku, kuru izveidot par karantīns zonu," norādīja Stapulone.

Kā tieši bīstamais vīruss ievazāts, tagad skaidros epidemiologi. Sākotnējā informācija liecina, ka tas varētu būt kāds centra iemītnieks, kurš medicīnas centrā saņēmis ārstniecības pakalpojumu, un pēc tam te atgriezies.

Priekuļu novada dome sagādājusi centra darbiniekiem aizsargmaksas un kombinezonus.

"Ir bažīgi, jo mēs esam ļoti tuvu,"saka Mārsnēnu iedzīvotāja Dzintra, kuras mājas atrodas tieši pretī infekcijas perēklim. Drošības labad arī viņas mājas durvis Priekuļu pašvaldība dezinficējusi.

Dzintru gan vairāk satrauc, ka sociālā centra pārējiem darbiniekiem katras maiņas beigās ir ļauts pamest iestādi un doties mājās. Lai arī testi viņiem nav uzrādījuši Covid-19, tomēr Dzintra domā, ka darbinieki uzskatāmi par Covid-19 kontaktpersonām un apdraud pārējo Mārsnēnu ciemu.

"Mani dara bažīgu, ka tieši tie darbinieki brauc, iet, nāk kā kurš. Ja ir karantīna, arī viņiem vajadzētu uzturēties tajās telpās visu karantīnas laiku. Viņiem ir jāpaliek savās darbavietās, nevis jābraukā uz māju, un mēs jau nezinām, kur vēl viņi brauc," saka Dzintra.

Līdz ar masveida saslimšanu sociālās aprūpes centrā "Mārsnēni", Priekuļu novadā kopumā reģistrēti 28 inficētie. Tas ierindo Priekuļu novadu kā trešo infekcijas visvairāk skartāko pašvaldību pēc Rīgas un Jūrmalas.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu