Video ⟩ Rinkēvičs paredz, ka pavisam drīz Eiropa varētu kļūt "ceļot brīva"

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Foto: Zane Bitere/LETA

Līdz 15. jūnijam lielākā daļa Eiropas varētu kļūt "ceļot brīva" - tās ietvaros varētu būt iespējams brīvi pārvietoties, vairs neprasot ievērot 14 dienu pašizolācijas prasību pēc robežu šķērsošanas, šorīt intervijā TV3 pieļāva ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Jūnija vidū Eiropas Savienība (ES) arī kopīgi lems par robežu atvēršanu vai neatvēršanu trešajām valstīm, bet līdz tam ceļojumu attiecībās ar šīm valstīm ministrs izmaiņas neprognozē.

Rinkēvičs atgādināja par noteikto kritēriju, lai starp valstīm atsāktu ne vien pārvietošanos, bet arī neprasītu 14 dienu pašizolāciju - ne vairāk par 15 saslimušajiem uz 100 000 iedzīvotāju.

Ņemot vērā šo kritēriju, esot sagaidāms, ka jau rīt Latvijas valdība diskutēs par plašāku robežu atvēršanu, pašizolāciju neprasot ievērot ne vien Baltijas, bet arī atsevišķu citu valstu iedzīvotājiem. Vienlaikus iedzīvotājiem esot jāsaprot, ka šo valstu saraksts var strauji mainīties, mainoties Covid-19 situācijai šajās valstīs, un atkal var tikt ieviesta prasība par 14 dienu pašizolāciju.

Rinkēvičs vērtēja, ka ES līmenī risināms jautājums ir, kā reaģēt uz praksi, kad aviokompānijas atceļ lidojumus, bet kavējas atmaksāt naudu par nenotikušiem lidojumiem.

Ministrs stāstīja, ka jūnijā arī ārlietu dienesta darbs pēc "digitālās diplomātijas" sāk atgriezties klātienes režīmā, piemēram, viņš pats šodien dodas uz Tallinu, klātienē tiksies Baltijas valstu un Polijas ārlietu ministri, tiek runāts, ka arī ES līmenī ministri atgriezīsies pie klātienes sanāksmēm, piemēram, lai lemtu par ES daudzgadu budžetu.

Covid-19 pandēmijas laikā Ārlietu ministrija esot ietaupījusi un ieskaitījusi atpakaļ budžetā 370 000 eiro, no kuriem 200 000 eiro - uz neīstenotu komandējumu rēķina, informēja ministrs, atzīmējot, ka tagad šādas ietaupīšanas iespējas atkal samazināsies.

Runājot par Latvijas valstspiederīgajiem, kas ir interesējušies par repatriācijas iespējām, ministrs pastāstīja, ka pašlaik esot 87 šādas personas, kurām nepieciešama repatriācija - 15 no tām atrodas Latīņamerikā, bet nedaudz virs 30 - Āzijā un Ziemeļamerikā. Rinkēvičs atkārtoti uzsvēra, ka repatriācijas reisu vairs nebūs, ņemot vērā, ka lēnām atjaunojas avio komercpakalpojumi, tomēr ĀM strādājot ar šiem cilvēkiem, lai palīdzētu izkļūt no konkrētajām valstīm.

Video: Raidījuma "900 sekundes" saruna ar Rinkēviču

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu