"Es noteikti uzskatu, ka viņš ir vienradzis." Krievijas basketbola leģenda velta lielas uzslavas Porziņģim (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kristaps Porziņģis
Kristaps Porziņģis Foto: AFP / Scanpix

Uz sarunu ar Valdi Valteru raidījuma "11 TV" tika uzaicināts leģendārais Krievijas basketbolists Andrejs Kiriļenko. Abi basketbola "milži" apsprieda dažādus tematus, bet viens no tiem bija Latvijas basketbolisti.

Sarunas gaitā Valters Kiriļenko, kurš ir Krievijas Basketbola federācijas prezidents, uzdeva visai tiešu jautājumu - kā tas nākas, ka Krievijai šobrīd nav neviena Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētāja, bet Latvijai ir veseli četri?

Kiriļenko neslēpa, ka lielākā daļa no pēdējā laika Krievijas zvaigznēm (piemēram viņš pats), kuri spēlēja NBA, bija attīstījušies PSRS basketbola sistēmā, nevis Krievijas.

"Ļoti daudz kas tika zaudēts. Ļoti daudzi labi PSRS spēlētāji tika pazaudēti. Visi tie treneri, kuri bija zinoši, paliek arvien vecāki un mirst," skaidroja bijušais uzbrucējs, uzsverot, ka vairs neesot iespējas tālāk nodot zināšanas.

Tad Kiriļenko tika vaicāts, kuri Latvijas basketbolisti viņam patīk. Sākumā, bijušais basketbolists sniedza politkorektu atbildi: "Visi. Bet, ja runājam par NBA, tad, protams, Porziņģis. Manuprāt, unikāls spēlētājs - ļoti laba domāšana un fiziskā sagatavotība. Es noteikti uzskatu, ka viņš ir vienradzis. Tādi dzimst vienreiz simts gados."

Valters vēlējās Porziņģi salīdzināt ar savu bijušo cīņu biedru Arvīdu Saboni. Kiriļenko gan uzsvēra, ka abus augumā raženos baltiešus nevar salīdzināt: "Nē, viņš vispār nav kā Sabonis. Viņus abus nevar salīdzināt. Sabonis bija daudzpusīgāks, labāk deva piespēles, veidoja saspēli. Porziņģis vairāk met, skrien, ir vieglāks, ļoti gara auguma. Man ir bauda skatīties, kā viņš spēlē," latvieti slavēja bijušais NBA spēlētājs.

No NBA nespēlējošajiem latviešiem Kiriļenko izcēla Jāni Timmu: "Man ļoti patīk, kā viņš spēlē. Viņš noteikti ir NBA materiāls."

Kiriļenko savas karjeras laikā aizvadīja 13 sezonas, pārstāvot Jūtas "Jazz", Bruklinas "Nets" un Minesotas "Timberwolves". Tieši Jūtas klubā Kiriļenko aizvadīja savas labākās (10) sezonas, 2004. gadā arī piedaloties Visu zvaigžņu spēlē. 

Vēl viens būtisks Kiriļenko meistarības apliecinājums ir viņa bloķēto metienu skaits 2004./2005. gada sezonā, kad, būdams, 206 centimetrus garš uzbrucējs, viņš vidēji mačā izcēlās ar 3,3 bloķētiem metieniem, kas ir astotais labākais rādītājs šajā gadsimtā. Jāatzīmē, ka visi basketbolisti, kuri pārspēja Kiriļenko, bija centra spēlētāji.

Savas karjeras laikā krievu basketbolists vidēji mačā izcēlās ar 11,8 punktiem, 5,5 bumbām zem groziem, kā arī 1,8 bloķētiem metieniem.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu