Mājdzīvnieki publiskos pasākumos - kas jānodrošina un jāņem vērā saimniekam?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Daudzi cilvēki saviem mīluļiem ir pieķērušies tik ļoti, ka ņem pat viņus līdzi uz dažādiem publiskajiem pasākumiem. "PetCity" kinoloģe Jūlija Elsa skaidroja, kas jāņem vēra saimniekiem, ja uz pasākumiem nākas ņemt līdzi četrkājainos draugus.

Eksperte norāda, ka, lai suns droši piedalītos pasākumos, viņam ir jābūt laicīgi pieradinātam pie sabiedriskajām vietām. "Viņiem ir droši jājūtas cilvēku masu pasākumos un jābūt draudzīgiem un drošiem. Tas nozīmē, ka jābūt labi socializētiem un jāprot labi uzvesties."

Kas jāņem vērā, lai suni nepārbarotu ar pārpalikumiem?

Jāņem vērā, cik labi suns ir pieradināts sociālajai dzīvei, burzmām, bērniem, cik labi socializēts, audzināts un arī kādi ir ēšanas paradumi (ir ļoti alerģiski suņi, kuriem būs smagākas sekas no pacienāšanas).

"Nereti pēc pasākumiem suņiem ir dažādas kuņģa vai zarnu trakta disfunkcijas. Sāp vēders, vemšana, caureja," norādīja Elsa.

Smagākos gadījumos, piemēram, ja tiekot doti vistas kauli vai kaut kas piparots, vai citi bīstami ēdieni, uzreiz jādodas pie vetārsta.

"Ja gribas pacienāt suni, sagatavojiet drošus kārumus, ko ciemiņi var dot. Vēl labāk, ja ciemiņi vai jūs paprasīs kādu komandu vai triku un tad suns tiek apbalvots. Nedodat sunim ēdienu no jūsu galda, šādi veidojas paradums diedelēt no galda vai pat pieprasīt to," skaidroja Elsa.

Kas jāņem vērā, ja saimnieks vēlas savu mīluli iesaistīt publiskos pasākumos?

Eksperte norāda, ka vērā jāņem barošanas paradumi, kā arī tas, ka suns vispirms ir jāpieradina pie tādām lietām.

"Jāsaprot, ja suņa saimnieki ir jaunlaulāto pāris (vai viens no), viņiem visticamāk nebūs laika, lai veltītu uzmanību, tāpēc viņš varētu atrasties tur īsu brīdi un noteikti ar cilvēku, kurš palīdzētu pieskatīt suni," atklāja kinoloģe.

Jebkurā šādā pasākuma jāsaprot, ka suns ātri nogurs un var kļūt viegli aizkaitināms. "Īpaši jāvēro attieksme un attiecības ar bērniem, ne visi viesu bērni saprot kā izturēties pret suni."

"Biežāk tieši šādi nelaimes gadījumi mēdz notikt svinīgos pasākumos, kad pat vismiermīlīgākais suns kļūst nepacietīgs, aizkaitināms un ar zobiem parāda robežas," skaidroja "PetCity" eksperte.

Uzmanība arī jāpievērš tam, ka suņi pasauli redz citādāk un cilvēku jautrībā dzīvnieki var saskatīt situācijas, kas viņiem var būt biedējošas.

Eksperte aicina saimniekus atcerēties, ka sunim ir daudz reižu jutīgāka dzirde un skaļa mūzika var būt neciešama. Arī salūts varot ļoti nobaidīt suņus.

Tāpat Elsa mudināja saimniekus pirms šādiem pasākumiem laicīgi noskaidrot, vai būsiet vienīgie viesi ar suni. "Ir jānovērtē sava suņa spējas sadraudzēties ar citiem četrkājainajiem dzīvniekiem."

Vai pasākumi rada sunim lieku stresu?

"Vairumam suņu drīzāk patiks mierīgāka pastaiga pa mežu vai brauciens uz jūru. Suņi ir drīzāk jutīgāki un ātrāk pakļaujas stresam. Bet ir tādi suņi, kas labprāt piedalās pasākumos un ļoti droši jūtas uzmanības centrā," norādīja Elsa.

Situācija esot līdzīga, ka ar cilvēkiem, kuri uzmanības centrā jūtas brīnišķīgi. "Tomēr suņiem šādas situācija ir novērotas mazāk. Liela nozīme ir gan suņa raksturam, gan pieredzei un socializācijas spējām."

Eksperte atklāja, ka, lai sunim mazinātu stresu, vēlams ņemt līdzi būri, kas īpaši palīdzēs dzīvniekiem, kas jau ir raduši gulēt būrī.

"Jādod sunim iespēju aiziet prom drošā vietā, nodrošinot viņam atpūtu. Ja plānojat skaļu mūziku vai dejas, izvediet suni no istabas. Vienmēr jāpieskata kontakti ar bērniem un nedrīkst ļaut bērniem dzīvnieku staipīt, mocīt, paķert vai citādi "spēlēties" ar suni," skaidroja "PetCity" eksperte.

Elsa atzīmēja, ka pēc pasākuma sunim jāļauj kārtīgi atpūsties. "Var dot nomierinošas zāles, kuras var nopirkt bez receptes."

Gadījumos, ja pasākums ilgst vairākas dienas, tad saimniekam jāvēro suns un obligāti jānodrošina atpūtu.

"Gardumu graušana palīdz sunim noņemt stresu. Varbūt var sagatavot viņam kādas graužamas lietas, kas palīdzēs sunim noņemt lieko satraukumu. Pēc pasākuma ieteiktu aizvest suni mierīgā pastaigā svaigā gaisā, kur viņš var nomierināties un pārslēgties no pasākuma," norādīja "PetCity" eksperte.

Vai iespējams sunim iemācīt atnest gredzenus?

Eksperte norādīja, ka suņiem var iemācīt pienest gredzenus, taču tas būs atkarīgs no vairākiem faktoriem. "Vai suns vispār prot mācīties un saimnieks prot mācīt suni. Ja viss, ko viņš iemācījās ir komanda sēdēt mājās virtuvē, tad droši vien ne viens, ne otrs nezina, kā to darīt un tad būtu ar kādu kinologu vai treneri jākonsultējas."

Tāpat viens no svarīgākajiem faktoriem ir tas, vai suns vispār ņem zobos priekšmetus izņemot ēdienu, vai patīk spēlēties ar mantām.

"Vēl liels jautājums - vai jūs saprotat, ka suņu apmācība ir atkarīga no vairākiem faktoriem, piemēram, suns mācās līdz ar vietu, tas nozīmē, ja viņu speciāli nemācīja to darīt sarežģītos apstākļos (kāzās - kur visi tomēr nervozē un vide ir cita). Suns var uzvesties citādāk un neizdarīt ieplānoto triku ar gredzenu pienešanu tur, bet, protams, daudz ir atkarīgs no suņa un no tā kā viņš uztver visu, viņu sagatavotības līmeni," skaidroja eksperte.

Kā nodrošināt sunim savu īpašo stūrīti pasākumos?

"Ideāli, ja suns jau laikus pieradināts pie pārnēsājamiem būriem. Pārdošanā ir audumā variants, kurus ir viegli pārnesat un ņemt līdzi," skaidroja Elsa.

Tādos būros iekšā parasti tiek ieklāta sega vai pleds ar mājas smaržu. Tāda gadījumā suns mierīgi var atpūsties.

"Ja sunim grūti aprast ar jaunām vietām, nepazīstamām mājām, viņam noteikti būs grūtāk, tāpēc vienmēr līdzi jāņem graužamās lietas, laizāmās mantas un sava sedziņa no mājām, kas dos drošības sajūtu," skaidroja "PetCity" eksperte.

Kinoloģe aicina saimniekus vienmēr novērtēt, vai tiešām suns pasākumā saņems tādas pašas emocijas un varbūt viņam labāk ir vienkārši palikt mājas.

"Ja vēlaties ņemt suni līdzi uz ballītēm, tad viņi tam jāpieradina laicīgi. Suni ir jāmāca būt socializētam," sacīja Elsa.

"Tāpat, ja ņemat dzīvniekus līdzi uz sabiedriskajām vietām, suns ar laiku pierod pie burzmas. Ja suns ir bailīgs, nedrošs, viņam nepatīk bērni, jāpadomā par iespēju sunim palikt mājās," skaidroja eksperte.

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity"

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu