"Jūs tiekat notiesāts uz 175 gadiem..." Stāsts par bērnu seksuālās izmantošanas skandālu ASV vingrošanā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lerijs Nasars
Lerijs Nasars Foto: Reuters/ScanPix

Ilgus gadus ASV vingrošanas izlases galvenais fizioterapeits Lerijs Nasars seksuāli izmantoja nepilngadīgās vingrotājas medicīnisko pārbaužu laikā. No fizioterapeita cietušas vairāk nekā 150 meitenes. Kā viņam izdevās tik ilgi palikt nesodītam?

Nasars ASV vingrošanas izlasē strādāja teju 30 gadus. Viņam bija teju nevainojama reputācija un sportistes pret viņu attiecās pozitīvi, cienot speciālista panākumus medicīnā. Sarežģītos mirkļos pie Nasara varēja meklēt atbalstošu plecu. Viņš izrādīja sapratni un jaunajām meitenēm bija draugs. Jau šīs īpašības liecina, ka Nasars patiesībā bija ļoti meistarīgs manipulators.

Fizioterapeitam uzmākšanos jaunajām sportistēm tik veikli izdevās "ietērpt" atbilstošajos vārdos, ka meitenes pašas nesaprata, kas ar viņām notiek. Tas tā notika, jo iesaistītās meitenes bija gados jaunas un uzticējās ārstam. Pie viņa devās ne tikai, lai izārstētu traumu, bet arī izkratītu sirdi.

Ja reiz Nasars saka, ka tā ir terapija, tad tā arī tas ir - ar šādu pārliecību dzīvoja daudzi. Kad meiteņu vidū parādījās runas par Nasara "terapijām", tās pavisam raiti tika noliktas pie vietas un apslāpētas. Nasaram bija perfekta reputācija un tāda tā bija teju ceturtdaļu gadsimta.

Foto: AP/Scanpix

2016. gadā ASV medijos sāka parādīties ziņas par to, ka Nasars savu terapiju laikā uzmācas jaunajām vingrotājām. Pavisam īsā laikā iesniegumu skaits pret Nasaru pieauga līdz 125. Starp fizioterapeita upuriem bija arī tādas pasaulē pazīstamas zvaigznes kā Elija Raismena, Simona Bailza un Makkaila Maroni.

Viena no pirmajām vingrotājām, kura saņēma drosmi publiski dalīties ar pārciesto, bija Megija Nikolsa. Vingrotāja atklāja, ka Nasars viņu seksuāli izmantojis jau kopš 15 gadu vecuma, kad viņa apmeklējusi fizioterapijas procedūras, kurās bijis paredzēts izskaust meitenes muguras sāpes.

"Jau no bērnības esmu gājusi pie fizioterapeitiem, bet ar ko tādu nekad nebiju saskārusies. Aprunājos ar savu draudzeni, vingrotāju Eliju Raismenu un viņa apstiprināja, ka Nasars ar viņu izrīkojies līdzīgi," stāstīja Nikolsa.

Meiteņu sarunas dzirdējusi Nikolsas trenere Sāra Jancija, kas par "procedūrām" uzreiz pastāstīja vadībai. ASV vingrošanas federācija izmeklēšanu sāka vien pēc divām nedēļām, bet iesniegums tiesībsargājošajām iestādēm tika uzrakstīts vien pēc piecām nedēļām.

Savukārt pati pirmā vingrotāja, kura publiski apsūdzēja Nasaru ir Reičela Denholandera, kura pēc karjeras sportā pievērsās jurisprudencei.

36 gadus vecā sieviete medijā "The Indianapolis Star" nāca klajā ar rakstu, kurā apsūdzēja Nasaru.

"15 gadu vecumā daudz ko vēl nesapratu, bet es zināju, ka pret seksuālās izmantošanas upuriem ir slikta attieksme. Man ir ļoti žēl, ka par visu notikušo neizstāstīju jau pirms 16 gadiem," savā publikācijā pirms pieciem gadiem rakstīja Denholandera.

Foto: AFP / Scanpix

Tiesā pret Nasaru liecināja kopumā 156 meitenes. Bijušais fizioterapeits savu vainu atzina desmit meiteņu seksuālā izmantošanā. Tāpat Nasars tika apsūdzēts arī par bērnu pornogrāfijas glabāšanu savā datorā.

"Jūs tiekat notiesāts uz 175 gadiem, kas ir 2100 mēneši. Es jums tikko piespriedu nāves spriedumu. Es uzskatu, ka jūs esat un būsiet bīstams," atskanot klātesošo aplausiem, spriedumu Nasaram tiesā nolasīja Rozmarija Akvilina.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu