Dombrovskis: Iziešanai no krīzes nepieciešams stimuls ekonomikai un laba pilsētas pārvaldība (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valdis Dombrovskis.
Valdis Dombrovskis. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Lai pārvarētu Covid-19 pandēmijas izraisītās ekonomiskās krīzes sekas, nepieciešams stimuls ekonomikai un laba pilsētas pārvaldība, sestdien partijas "Vienotība" kongresā sacīja Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks jautājumos par ekonomiku cilvēku labā Valdis Dombrovskis (JV).

Viņš sacīja, ka tuvojas ārkārtas vēlēšanas galvaspilsētā, kas ir svarīgākais nākamās nedēļas notikums Latvijas politikā. Dombrovskis norādīja, ka vēlēšanas notiks samērā sarežģītā laikā un gaisotnē. Gan spriedze kaimiņvalstīs, kurai ir tieša ietekme uz situāciju Latvijā, gan Covid-19 pandēmija un tās izraisītā ekonomiskā krīze, gan tuvojošās vēlēšanas ASV - šiem visiem notikumiem ir viens kopsaucējs - pārmaiņas. Arī Rīga šajā ziņā nav izņēmums, uzsvēra politiķis.

Kā stāstīja Dombrovskis, vēl martā, prezentējot partijas programmu Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām, neviens vēl nezināja, ka Latvija jau stāv "uz jaunas globālas krīzes sliekšņa". Covid-19 pandēmijas rezultātā patlaban pasaules ekonomika piedzīvo lejupslīdi ar prognozētu - 3,9% iekšzemes kopproduktu (IKP) kritumu. 

Arī Eiropa un Latvija nav izņēmumi. Kā atzīmēja Dombrovskis, paredzams, ka Eiropas Savienības ekonomika šogad piedzīvos 8,3%, kritumu, bet Latvijas iekšzemes kopprodukts šogad saruks par 7%.

Viņš stāstīja, ka, no vienas puses, ir nepieciešams stimuls ekonomikai, bet, no otras puses - krīze noved pie nodokļu ieņēmumu krituma gan valsts, gan Rīgas budžetā. Pēc viņa teiktā, šādā situācijā laba pilsētas pārvaldība ir īpaši svarīga. "Katrs nelietderīgi iztērēts eiro nanoūdeņiem vai līdzīgiem iepriekšējās Domes īstenotiem brīnumprojektiem ir nodevība pret rīdzinieku uzticību un sāpīgs sitiens"pa galvaspilsētas iedzīvotāju labklājību," atzina Dombrovskis.

"Tas nozīmē, ka ir nepieciešams plāns, kā iziet no krīzes," sacīja politiķis, vienlaikus piebilstot, ka partiju apvienības "Jaunā vienotība" Rīgas programma skaidri definē gan vīziju, gan konkrētus soļus nākamajiem gadiem.

Dombrovskis uzsvēra, ka Covid pandēmija, līdztekus problēmām veselības jomā, ir izraisījusi, ekonomistu valodā runājot, simetrisku ekonomisko šoku. Tas ir skāris gandrīz katru valsti, bet ar dažādu spēku.

Cīņā ar pandēmiju izšķiroši izrādījušies vairāki faktori. Dombrovskis atzīmēja, ka pie tādiem var pieskaitīt gan valdības spēju operatīvi organizēt veselības aizsardzības pasākumus, gan to spēju mobilizēt sabiedrību, gan pašas sabiedrības apzinīguma pakāpi, ievērojot valdības noteiktos pandēmijas ierobežošanas pasākumus.

"Tomēr, kā jau minēju, pandēmiju pavada arī sociāli ekonomiskā krīze. JV politika vienmēr ir balstīta uz trim pīlāriem: finanšu disciplīnu, investīcijām un efektīvu ekonomisko un sociālo pārvaldību. Šie principi ekonomiskās izaugsmes laikos var tikt traktēti kā labējo spēku politikas izvēle. Brīžos, kad valsts ekonomika atdziest, šiem politikas principiem nav alternatīvas," viņš pauda.

Dombrovskis atgādināja, ka šī gada maijā Eiropas Komisija piedāvāja Eiropas ekonomikas atjaunošanas plānu. Jūlijā Eiropas Savienības (ES) valstu līderi vienojās par šo plānu un arī par ES budžeta ietvaru 2021.-2027. gadiem. Viņš uzsvēra, ka šī finanšu pakete ļaus Eiropas ekonomikai atjaunoties pēc pandēmijas, kā arī sniegs atbalstu investīcijām zaļajā un digitālajā transformācijā.

Pēc viņa sacītā, kopējais finansējuma apjoms nākamo septiņu gadu laikā ir 1,8 triljoni eiro. Tā ir pakete, kurā apvienoti gan ES daudzgadu budžets, gan ārkārtas ekonomikas atveseļošanas pasākumi Eiropas ekonomikas atjaunošanas plāna ietvaros.

Politiķis norādīja, ka nākamo septiņu gadu laikā gan ES daudzgadu budžeta, gan ekonomikas atjaunošanas plāna ietvaros Latvijai būs pieejams iespaidīgs ES finansējuma apjoms - 10,4 miljardi eiro grantos un indikatīvi 2,8 miljardi eiro aizdevumos. No šiem 10,4 miljardiem eiro ap astoņiem miljardiem eiro būs pieejami caur daudzgadu budžetu, bet 2,4 miljardi eiro būs ekonomikas atjaunošanas plāna granti.

"Paredzams, ka šis finansējums būs pieejams jau sākot ar nākamā gada janvāri, tādēļ jārīkojas ātri. Šeit svarīgu lomu spēlēs Rīgas jaunās vadības spēja ātri veikt nepieciešamās reformas un efektīvi koordinēt sagatavošanos finansējuma apguvei ar valdības darbu šajā virzienā," sacīja Dombrovskis.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu