Atkārtota inficēšanās ar Covid-19 konstatēta arī Eiropā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Diviem pacientiem Eiropā apstiprināta atkārtota inficēšanās ar Covid-19, radot bažas par imunitāti pret slimību, pasaulei cenšoties tikt galā ar pandēmiju, vēsta aģentūra "Reuters".

Ziņojumi par gadījumiem Beļģijā un Nīderlandē nākuši klajā neilgi pēc tam, kad Honkongas pētnieki ziņoja, ka ar koronavīrusu inficējies vīrietis, kurš pirms četrarpus mēnešiem atzīts par veselu. Pacients inficējies ar citu vīrusa celmu, un tas bija pirmais apstiprinātais atkārtotas inficēšanās gadījums.

Tas raisa bažas par iespējamo vakcīnu efektivitāti, kas prasījis tūkstošiem cilvēku dzīvību. Tiesa, eksperti norāda, ka vajadzētu būt vairākiem atkārtotas inficēšanās gadījumiem, lai šīs bažas būtu pamatotas.

Beļģu virusologs Marks van Ransts atklāja, ka Beļģijā kāda sieviete ar Covid-19 saslimusi martā. Jūnijā viņai vīruss konstatēts vēlreiz, bet tas bija cits koronavīrusa celms. Iespējams, ka tiks atklāti arī citi gadījumi, pauda virusologs.

Van Ransts pastāstīja "Reuters TV", ka sieviete bijusi vecumgrupā 50-60 gadi un viņai pēc pirmās infekcijas bijis zems antivielu skaits, kaut arī tie, iespējams, ierobežoja slimību. Atkārtoti inficēšanās gadījumi droši vien ir atsevišķi izņēmumi, tomēr ir par ātru, lai spriestu, un tuvākajās nedēļās iespējami vēl daudzi citi, sacīja virusologs.

Viņš pieminēja, ka jaunais koronavīruss izskatās stabilāks par gripas vīrusu, tomēr tas mainās.

"Vīrusi mutē, un tas nozīmē, ka potenciālā vakcīna nebūs tāda, kas strādās visu mūžu, desmit gadus, iespējams, pat ne piecus gadus. Tāpat kā ar gripu, arī šo diezgan regulāri būs jāpārveido," ekspertu citē "Reuters".

Van Ransts, kurš ir Beļģijas Covid-19 komisiju dalībnieks, sacīja, ka vakcīnu veidotājiem šis nebūs pārsteigums.

"Mums būtu ļoti paticis, ja vīruss būtu stabilāks, bet nevar piespiest dabu," viņš teica.

Arī Nīderlandes Nacionālais sabiedrības veselības institūts paziņojis, ka konstatēta atkārtota inficēšanas ar citu koronavīrusa celmu.

"Ir skaidrs, ka bijusi pirmā un otrā inficēšanās ar ievērojamu vīrusa daudzumu. Pietiekami lielu, lai varētu noteikt vīrusa ģenētisko kodu, kas atklāja, ka tie patiešām ir atšķirīgi," aģentūra citē Nīderlandes vadošo virusoloģi un Pasaules veselības organizācijas (PVO) zinātniskās padomes grupas locekli Marionu Kopmansu.

Viņa piebilda, ka pacientam bijusi novājināta imūnsistēma, kas izskaidro situāciju. "Cilvēki ir satraukušies un prasa, vai atkārtota inficēšanās ir "standarts". Es tā nedomāju," sacīja eksperte.

PVO pārstāve Margareta Harisa ANO brīfingā Ženēvā, komentējot Honkongas gadījumu, sacīja, ka, kaut gan ir atsevišķi ziņojumi par atkārtotu inficēšanos, ir svarīgi, lai ir skaidra dokumentācija.

Daži eksperti domā, ka šādi gadījumi sāk parādīties lielāku testēšanas apjomu dēļ, nevis tādēļ, ka vīruss izplatītos citādi.

Jebkurā gadījumā, Ekseteres universitātes pasniedzējs un Lielbritānijas Medicīnas asociācijas dalībnieks Deivids Streins sacīja, ka šie gadījumi ir satraucoši vismaz divu iemeslu dēļ.

"Pirmais ir tāds, ka šis liecina - iepriekšējā inficēšanās nepasargā. Otrais ir tāds, ka tas rada varbūtību, ka vakcīnas nesniegs to cerību, ko gaidījām," viņš sacīja "Reuters".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu