Nāksies savilkt jostas. Atklātas karaliskās ģimenes finanšu grūtības

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Karaliene Elizabete II. Ilustratīvs attēls.
Karaliene Elizabete II. Ilustratīvs attēls. Foto: EPA/Scanpix

Lielbritānijas karaliskā ģimene gatavojas "savilkt jostas", jo koronavīrusa pandēmijas dēļ monarhu "maciņā" nenonāks vairāki desmiti miljoni ASV dolāru, kurus bija plānots iekasēt, vēsta portāls "Forbes".

Karalienes mantzinis sers Maikls Stīvenss piektdien apstiprināja, ka finanšu memorands "Sovereign Grant", kas ir viens no galvenajiem karaliskās ģimenes ienākumu avotiem, necietīs, neraugoties uz ienākumu kritumu no tā saucamajiem kroņa īpašumiem.

Kas attiecas uz "Sovereign Grant", tas ir vienreizējs valdības maksājums, kas sedz karaliskās ģimenes oficiālos ceļa, personāla un pils izdevumus. To piešķir "Kroņa īpašumi" ("Crown Estate") - nekustamo īpašumu kompānija, kas var lepoties ar plašu lauksaimniecības zemju kolekciju un galveno īpašumu Londonas centrā. Lielākā daļa ieņēmumu no "Kroņa īpašumiem" nonāk valdības kasē, bet 25% no tiem valdība izmaksā karalienei suverēnas dotācijas veidā.

Pagājušajā nedēļā "Kroņa īpašumi" ziņoja par rekordlieliem ienākumiem - 345 miljoniem mārciņu (377,5 miljoni eiro) fiskālajā gadā, kas noslēdzās šī gada martā.

Uzņēmums gan brīdināja, ka esošajā fiskālajā gadā, kas noslēgsies 2021. gada martā, ieņēmumi būs "ievērojami kritušies", ņemot vērā koronavīrusa pandēmijas ietekmi uz nekustamo īpašumu portfeli.

Līdz ar to – paredzams, ka valsts kasē no “Kroņa īpašumiem” ienāks mazāk naudas, tomēr likums paredz, ka atbalsts karaļnamam ir jāsniedz stabilā apjomā. Starpību, kas būs radusies no ienākumu krituma, segs nodokļu maksātāju nauda. Šādu scenāriju jau nosodījuši daudzi ekonomisti.

"Tas ir trakums. Īpašumu izīrētāji, tostarp arī "Kroņa īpašumi", ir radījuši ļoti riskantu situāciju investīcijām. Ja labos laikos ienākumi no īres maksas var labi pieaugt, tad sliktos laikos par labiem ienākumiem var aizmirst. Bet, kā izskatās, mēs kā sabiedrība to vienkārši nesaprotam," saka Londonas Universitātes koledžas pārstāve Lorija Makfarleina.

Pēc likuma finanšu memorandu "Sovereign Grant" katrus piecus gadus pārskata premjerministrs, finanšu ministrs un karalienes mantzinis. Paredzams, ka šis memorands tiks pārskatīts nākamajā gadā, tādējādi pastāv teorētiska iespēja, ka nodokļu maksātāju subsīdijas daļa tiks mazināta.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu