Trīs dienās iniciatīvu par dzīvesbiedru savienību atzīšanu likumā parakstījuši vairāk nekā 7000 cilvēku (7)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Trīs dienu laikā iniciatīvu par ārpuslaulības esošo dzīvesbiedru savienību atzīšanu likumā parakstījuši vairāk nekā 7100 cilvēku, liecina portālā "manabalss.lv" lasāmā informācija.

Par kustības "Dzīvesbiedri" iesniegto iniciatīvu par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību līdz svētdienas vakaram bija parakstījušies 7130 cilvēku. Kopumā nepieciešami 10 000 derīgu parakstu, lai iniciatīva nonāktu izskatīšanā Saeimā, kur sākotnēji tiek pārbaudīta parakstītāju atbilstība likuma nosacījumiem.

Iniciatīvas mērķis ir aicināt likumdevēju pieņemt tiesisko regulējumu ārpus laulības savienībā dzīvojošu pāru tiesiskai atzīšanai un sociālajai aizsardzībai, ņemot vērā, ka arvien biežāk ģimenes attiecības tiek veidotas ārpus laulības institūta.

Piemēram, 2019. gadā Latvijā piedzima 7209 bērni jeb nepilni 39% no visiem dzimušajiem, kuru vecāki nav bijuši laulībā, norāda piedāvājuma autori.

Iniciatīvas iesniedzēji aicina likumdevēju pieņemt jaunu tiesisku regulējumu, ieviešot jēdzienu "dzīvesbiedri" un "dzīvesbiedru savienība" Latvijas tiesību aktos, kas apzīmētu pastāvīgi kopā dzīvojošus cilvēkus un divu cilvēku kopdzīvi, kuri nedzīvo laulībā, bet atrodas kopdzīvē un uzskata sevi par ģimenes locekļiem.

Tiek rosināts nodrošināt dzīvesbiedru pāriem iespēju reģistrēt savas attiecības atvieglotā kārtībā, paredzot attiecību reģistrēšanu pie zvērināta notāra, tai skaitā izmantojot notāru attālināto pakalpojumu iespējas.

Likumdevējam arī jāparedz tiesisks regulējums tiem gadījumiem, kad nelaulāti pāri nav reģistrējuši savas attiecības rakstiski, tomēr pāra attiecībām ir ģimenes dibināšanas raksturs, piemēram, kopīga bērnu apgādība, kopīgas mājsaimniecības uzturēšana vai ilgstošas faktiskās attiecības.

Šādos gadījumos pāriem ir jābūt tiesībām tikt atzītiem par ģimeni un izmantot no tā izrietošās tiesības uz ģimenes aizsardzību, teikts iniciatīvā.

Juridiska kopdzīves dzīvesbiedru savienības atzīšana sniegs atbalstu visām Latvijas ģimenēm, dodot tām drošības sajūtu. Tiks novērsti gadījumi, kad, izbeidzoties attiecībām, kāda no attiecībās esošajām personām tiek nepamatoti materiāli aizskarta, piemēram, paliekot bez ienākumiem un mājokļa, kas nodrošinātu personu sociālo aizsardzību, skaidrots iniciatīvā.

Izmaiņas arī mazināšot nepieciešamību personai vērsties pie pašvaldības pēc sociālās palīdzības pakalpojumiem. Tas novērsīs arī gadījumus, kad, vienam no dzīvesbiedriem nomirstot, otram par tiesībām uz mantojumu ir jāveic 60 reizes lielākas valsts nodevas, kā tas ir pašreiz, skaidro rosinājuma autori.

Paredzēts, ka šādi grozījumi veicinās ģimeņu drošības sajūtu, jo ārkārtas brīdī cilvēkiem būs iespēja būt klāt, kad otra veselība ir kritiskā stāvoklī, kā arī sniegt tiesības pieņemt lēmumu, ja otrs dzīvesbiedrs to nespēj pieņemt pats. Tas aizstāvēs bērnu intereses, īpaši aizgādības jautājumos.

"Visbeidzot, dzīvesbiedru un dzīvesbiedru savienības atzīšana veicinās drošības sajūtu ikvienam Latvijas iedzīvotājam, sniegs atbalstu visām Latvijas ģimenēm un veicinās lielāku piederības sajūtu Latvijai," teikts kustības "Dzīvesbiedri" pieteiktajā iniciatīvā.

Parakstu vākšana sākta vien dienu pēc tam, kad Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija 30. septembra sēdē noraidīja citu, 10 392 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu par viendzimuma partneru reģistrēšanu. Par šo Mandātu komisijas lēmumu vēl jālemj Saeimai.

Savukārt jaunajā iniciatīvā šis jautājums paplašināts. Kā portālam "Apollo" iepriekš norādīja kustībā "Dzīvesbiedri", "iniciatīva attiecas ne tikai uz viendzimuma pāru, bet uz visu neprecēto pāru juridisku aizsardzību". 

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu