"Attīstībai/Par!" Satversmes tiesas tiesneša amatam piedāvā advokāti Nikuļcevu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Plāksne pie Satversmes tiesas.
Plāksne pie Satversmes tiesas. Foto: Lita Krone/LETA

Partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) Saeimas frakcijas deputāti Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatam ir nolēmuši izvirzīt advokāti, tiesību zinātņu doktori Inesi Nikuļcevu, aģentūru LETA informēja AP pārstāve Lāsma Bindere.

Partiju apvienībā norāda, ka Nikuļceva pēdējos 12 gadus ST pārstāvējusi Latvijas iedzīvotājus, institūcijas un valdību un ka izvirzītā kandidāte esot viena no nedaudzajām Latvijas advokātēm, kura specializējusies konstitucionālajās tiesībās un cilvēktiesībās. Viņa guvusi plašu pieredzi likumdošanas darbā, strādājot Tieslietu ministrijas valsts sekretāres vietnieces amatā, un trīs gadus bijusi ST tiesneša palīdze, norāda AP.

"Nikuļceva daudzus gadus strādājusi ST un iepazinusi to gan no pilsoņu, gan valsts, gan tiesas puses. Viņa zina, kas ir vajadzīgs cilvēkiem, kas vēršas ST, un šī pieredze noderēs tiesā. Turklāt Nikuļcevai ir mūsdienīgs redzējums par Eiropas tiesību un cilvēktiesību attīstību Latvijā," izteicies AP Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

Nikuļceva kā advokāte ST ir pārstāvējusi vairāk nekā 30 iesniedzējus un desmit gadījumos tiesa ir pilnībā vai daļēji atzinusi apstrīdētās tiesību normas par neatbilstošām Satversmei.

Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) Nikuļceva ir pārstāvējusi Latvijas pilsoņus 20 lietās. Viņa arī bijusi viena no trīs Latvijas advokātēm, kas piedalījusies lietas izskatīšanā mutvārdu procesā ECT Lielajā palātā. Nikuļceva ir piedalījusies ECT lietās, kas saistītas ar tiesībām uz ģimenes un privātās dzīves neaizskaramību, uz taisnīgu tiesu, uz brīvību un drošību, kā arī spīdzināšanas, cietsirdīgas un pazemojošas apiešanās aizliegumu, informē AP.

Nikuļceva ir Satversmes komentāru līdzautore, tai skaitā autore komentāriem par Satversmes 14. pantu (tautas nobalsošana par Saeimas atsaukšanu), 61. pantu (Ministru kabineta darbība), 77.pantu (Satversmes grozījumu apstiprināšana tautas nobalsošanā) un 98. pantu (pārvietošanās brīvība), atzīmēja Bindere.

AP pārstāvji vērš uzmanību, ka Nikuļceva ir daudzu profesionālo publikāciju autore, tai skaitā par ECT ieguldījumu tiesiskuma attīstībā, Satversmes tiesas spriedumu analīzi, tautas nobalsošanu un vēlētāju likumdošanas iniciatīvām un citiem valststiesību un cilvēktiesību jautājumiem.

Pēc Latvijas ārlietu dienesta atjaunošanas Nikuļceva strādāja Latvijas vēstniecībā Maskavā kā vicekonsule un otrā sekretāre, veidojot vienu no pirmajām lielajām konsulārajām nodaļām pēc Latvijas ārlietu dienesta atjaunošanas, uzsver partija.

2013. gadā Nikuļceva ar promocijas darbu par tautas nobalsošanu un vēlētāju likumdošanas iniciatīvu Latvijas Universitātē ieguva doktora zinātnisko grādu valststiesībās. Maģistra grādu starptautiskajās un Eiropas tiesībās Nikuļceva ieguva Rīgas Juridiskajā augstskolā 2001.gadā. Viņa pārvalda latviešu, angļu, franču, krievu, kā arī vācu valodu.

Kā ziņots, kandidatūras ST tiesneša amatam izvirzāmas līdz 8. oktobra plkst. 17.

Kandidatūras jāizvirza, jo līdzšinējā ST priekšsēdētāja Ineta Ziemele ir iecelta Eiropas Savienības Tiesas tiesneša amatā, un viņas pilnvaras Satversmes tiesas tiesneša amatā noslēdzās 2. oktobrī.

LETA jau ziņoja, ka Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere (JV) apsvērtu iespēju kandidēt uz ST tiesneses gaidāmo vakanto amatu, ja tiktu tam uzrunāta, aģentūrai LETA iepriekš apliecināja politiķe.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu