Pētījums: Covid-19 starp ģimenes locekļiem izplatās straujāk nekā domāts

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19. Ilustratīvs attēls.
Covid-19. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Cilvēki, kuri saslimuši ar Covid-19, inficē aptuveni pusi no pārējiem savas ģimenes locekļiem - pieaugušajiem risks ir tikai nedaudz lielāks nekā bērniem, pavēstīja ASV zinātnieki.

Pētījums, kuru publicējis ASV Slimību kontroles un profilakses centrs (CDC), ir pēdējais mēģinājums noskaidrot, kādā mērā vīruss izplatās ģimenes locekļu vidū. Iepriekšējie pētījumi lielākoties liecina, ka pieaugušie ir lielāka inficēšanās riska priekšā nekā bērni, vēstīts vietnē "Science Alert".

Pētījumā tika meklēti "indeksa" pacienti jeb pirmie inficētie kādā grupā vairākos ASV štatos, sākot ar 2020. gada aprīli. Gan "indeksa" pacientiem, gan viņu ģimenes locekļiem attālināti bija jāraksta simptomu dienasgrāmatas, kā arī 14 dienas pašiem jāņem analīzes no deguna vai siekalu paraugi.

Kopumā 191 ģimenes loceklis pēc kontakta ar 101 "indeksa" pacientu nākamajā dienā pēc "indeksa" pacienta slimības sākšanās ziņoja par simptomiem. Vēlākajā periodā 102 no 191 cilvēkiem pēc kontakta ar “indeksa” pacientu bija pozitīvs SARS-CoV-2 tests, kas nozīmēja, ka sekundārais infekcijas izplatīšanās ātrums ir 53% augsts.

Sekundārais infekcijas ātrums, kad pacienti bija no 18 līdz 57 gadus veci, bija 53%, savukārt 18 un mazāk gadu vecumā tas nokritās tikai līdz 43%.

Veselības eksperti iesaka cilvēkiem, kuri domā, ka viņi ir saslimuši ar "Covid-19", mājās izolēt sevi no citiem, proti, gulēt atsevišķi, izmantot atsevišķu vannasistabu, ja tas ir iespējams, un valkāt sejas masku.

Tiesa, nozīmīgs šā pētījuma ierobežojums ir tas, ka “indeksa” pacienta identificēšana ir ļoti grūta, jo ne vienmēr tas cilvēks, kuram slimības simptomi parādās pirmajam, ir pirmais, kurš inficējies.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu