Auces šūšanas uzņēmumā 18 darbinieki inficējušies ar Covid-19

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: TextureWorld/shutterstock.com

SIA "Spectre Latvia" šūšanas cehā Aucē 18 darbiniekiem konstatēts Covid-19, aģentūrai LETA apliecināja uzņēmuma direktore Inese Dauginoviča.

Viņa klāstīja, ka uzņēmuma Auces filiālē strādā 130 darbinieku, un pašlaik zināms par 18 Covid-19 gadījumiem. No tiem tikai astoņiem darbiniekiem ir saslimšanas simptomi.

"Saņemot pirmās ziņas par pozitīviem analīžu rezultātiem no darbiniekiem, kuriem bija saaukstēšanās simptomi, veicām darbinieku kolektīvo testēšanu, ikvienam filiāles darbiniekam piedāvājot gan uzņēmuma apmaksātu Covid-19 standarttestu, gan siekalu testa veikšanu," skaidroja Dauginoviča.

Pēc viņas paustā, desmit darbinieki, kuriem noteiktas pozitīvas analīzes, bija pārsteigti uzzināt, ka ir inficēti ar koronavīrusu, jo nekādas saslimšanas pazīmes vai sliktu pašsajūtu neesot jutuši.

Uzņēmuma darbinieki Auces filiālē strādā divās atsevišķās ražošanas ēkās. Par pirmo Covid-19 gadījumu vienā no ražošanas ēkām "Spectre Latvia" uzzināja valsts svētku vakarā, 18.novembrī. Slimība tika konstatēta darbiniekam, kurš jau kopš pirmdienas, 16.novembra, bija slimības prombūtnē. Jau 18.novembra vakarā uzņēmumā pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) vadlīnijām noteiktas inficētā kontaktpersonas, informējot viņas un aicinot 19.novembrī sazināties ar ģimenes ārstu un turpmāk sekot ārstu norādēm.

"Spectre Latvia" Kalnciema filiālē no 138 darbinieki pašlaik ir apstiprināts viens Covid-19 saslimšanas gadījums. Citās filiālēs nav neviena Covid-19 pozitīva gadījuma.

"Kalnciema filiālē šobrīd ir daudz mazāka vīrusa ietekme, jo ļoti lielu uzsvaru iknedēļas vadības sapulcēs liekam uz aizsardzības pasākumiem un ļoti striktu pamatlikumu palikt mājās, ja darbinieks nejūtas vesels.

Tieši nedošanās uz darbu ar saslimšanas pazīmēm ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā nepakļaut milzīgam riskam katru kolēģi un visu kolektīvu kopumā," atzina Dauginoviča.

Pēc viņas paustā, cītīgi tiek testēti darbinieki struktūrvienībās, kurās ir atklāti Covid-19 pozitīvie gadījumi. Jau pagājušās nedēļas nogalē darbinieki informēti, ka uzņēmums aicinās laboratoriju atbraukt, un visiem darbiniekiem, kas to vēlas, ir iespēja veikt uzņēmuma apmaksātu testu. Auces filiālē testa veikšanai pieteicās 30 darbinieki, testi veikti šodien, un rezultāti būs zināmi rīt. Tāpat vakar 50 darbiniekiem tika veikts siekalu tests, un šorīt darbinieki saņēma rezultātus. Kopumā līdz šim notestēti 80 no 130 darbiniekiem. Ir pieteikti vēl 40 testi, kas tiks veikti tuvākajās dienās.

"Jāatzīst, ka esam pārsteigti par to, cik ļoti nākas darbiniekus pierunāt testu veikšanai, pat, ja laboratorijas darbinieki atbrauc pie mums un uzņēmums sedz visus izdevumus. Bijām gaidījuši lielāku darbinieku interesi. Bet prieks, ka izdodas darbiniekus pārliecināt šos testus veikt," atzina uzņēmuma pārstāve.

Viņa apgalvoja, ka jau kopš pavasara, kad parādījās pirmās ziņas par Covid-19, visās filiālēs ieviesti un uzturēti piesardzības pasākumi. Informatīvi paziņojumi un aicinājumi ievērot SPKC vadlīnijas tika pārrunāti ar darbiniekiem gan sapulcēs, gan e-pastā un pie informatīvajām tāfelēm.

"Distancēšanās, roku higiēna, sejas masku nēsāšana un tamlīdzīgi pasākumi bija tas, ko atgādinājām darbiniekiem ik uz soļa, apbruņojāmies ar milzīgu dezinfekcijas līdzekļu daudzumu un pastiprinājām telpu tīrīšanas, virsmu dezinfekcijas un telpu vēdināšanas pasākumus," stāstīja Dauginoviča.

Ražošanas plūsmas, kas atrodas vienā ēkā, ir atdalītas viena no otras ar speciāli veidotām plastikāta plēvju papildsienām. Ražošanas telpas, garderobes un citas koplietošanas telpas tiek regulāri uzkoptas un dezinficētas. Arī pusdienu pārtraukumi un kafijas pauzes tiek organizētas, maksimāli samazinot vienlaicīgi kopā esošus darbiniekus un atgādinot par distances ievērošanu.

Dauginovičai ir grūti izskaidrot, kāpēc uzliesmojums ir tieši Auces filiālē, jo Auces novadā ilgstoši bija zems saslimstības rādītājs salīdzinājumā ar citām pašvaldībām. Viņa arī aicina līdzcilvēkus saglabāt cilvēcību.

"18 darbiniekiem no mūsu komandas 130 dalībniekiem ir apstiprināts Covid-19, 32 darbinieki ir pašizolācijā kā kontaktpersonas. Pārējiem "Spectre Latvia" Auces filiāles 80 darbiniekiem nav ne Covid-19, ne noteikts inficētas personas kontaktpersonas statuss.

Līdz ar to viņiem ir tiesības doties uz darbu, vest bērnus uz bērnudārzu, aiziet uz veikalu pēc maizes," pauda uzņēmuma pārstāve.

Pēc viņas domā, tieši cilvēcība un izpratne par infektologu prasībām ļaus pilsētas iedzīvotājiem būt vienotiem un "šim grūtajam laikam iziet kopā, nekonfliktējot, neradot spriedzi un savstarpējos strīdus, kuru nogludināšana var prasīt pat gadus".

Savukārt Auces novada domes priekšsēdētāja Vija Keršus (LZS) pauda, ka pašvaldībai nav informācijas, ka Covid-19 būtu konstatēts kādā pašvaldības iestādē.

"Spectre Latvia", kura vienīgā īpašniece ir Dānijas akciju sabiedrība "Spectre", ir viens no lielākajiem funkcionālo apģērbu ražotājiem Latvijā, un tam Latvijā ir vairākas ražotnes.

"Firmas.lv" dati liecina, ka aizvadītajā finanšu gadā, no 2019.gada 1.aprīļa līdz 2020.gada 31.martam, ražotāja apgrozījums bija 6,088 miljoni eiro, bet peļņa sasniedza 202 871 eiro. Uzņēmums šajā laikā nodarbinājis vairāk nekā 400 cilvēku.

Jau ziņots, ka aizvadītajā diennaktī straujš saslimstības kāpums reģistrēts Auces novadā, liecina SPKC apkopotie dati.

Auces novadā aizvadītajā diennaktī atklāti 18 jauni saslimušie un kopējais pēdējās divās nedēļās inficēto skaits ir pieaudzis līdz 23 cilvēkiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu