Pirotehniķi norāda uz nepareizas pirotehnikas lietošanas riskiem, neļaujot to tirgot klātienē (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: fedoseevaolga/shutterstock.com

Valdības lēmums par liegumu pašvaldībām rīkot uguņošanas ir saprotams, taču pirotehnikas tirgotājiem būtu efektīvāk pircējiem klātienē izskaidrot pareizu pirotehnikas lietošanas pamācību, lai šādā veidā samazinātu traumu riskus, aģentūrai LETA atzina Neatkarīgo pirotehniķu asociācijas vadītājs Jānis Nutovcs.

Profesionāli un oficiāli organizētas uguņošanas ir pietiekami drošs pasākums, taču, ņemot vērā situāciju ar Covid-19, pirotehniķi ir gatavi ievērot valdības lēmumu un "savilkt jostas", lai sabiedrība pēc tam nevarētu pārmest, ka inficēšanās ar Covid-19 notikusi, vērojot pašvaldības pasūtītu uguņošanu, sacīja Nutovcs.

"Nav noliedzams, ka Jaunā gada naktī vērot pašvaldību organizētus salūtus savācas lieli pūļi un valsts iestādes nevar pēkšņi šos pūļus izdzenāt. Mēs kā asociācija nespiežam un nemēģinām kaut kādā veidā atrast ceļus, lai apietu šo valdības lēmumu. Solidarizējoties ar valsti, kopumā saprotam un atbalstam šo situāciju," norādīja Neatkarīgo pirotehniķu asociācijas pārstāvis.

Viņš gan nepiekrīt, ka oficiāli organizētas un profesionāļu veiktas uguņošanas laikā pastāvētu milzīgi riski salūta vērotājiem iegūt traumas. "Nu nav tā, ka visi taisnā ceļā jāved uz slimnīcu, jo bija aizgājuši paskatīties uguņošanu. Jau daudzu gadu laikā neviens tā nopietni nav cietis, vismaz lielajās uguņošanās noteikti nē," viņš piebilda.

Nutovcs nenoliedza, ka valsts iestādēm nav iespējams pilnvērtīgi izkontrolēt tos iedzīvotājus, kuri būs iegādājušies pirotehniku un rīkos privātos salūtus.

Valdība iepriekš lēmusi, ka inficēšanās ar Covid-19 risku dēļ pirotehnikas tirdzniecība klātienē nav atļauta - pirotehniku var iegādāties tikai distances tirdzniecībā. Nutovcs norādīja, ka attālināti katram klientam ir grūti izskaidrot, kā pareizi lietot pirotehniskos izstrādājumus, līdz ar to var pieaugt risks, ka pircēji no nepareizas pirotehnikas lietošanas gūst traumas.

"Mēs jau labprāt būtu strādājuši klātienē, ievērojot visas nepieciešamās epidemioloģiskās drošības prasības un informējuši pircējus par drošu pirotehnikas lietošanu. Būtu mums atļauts tirgot klātienē, tad traumatisma risks būtu mazāks, taču tagad, iesējams, kāds nebūs pareizi sapratis, kā pareizi to lietot," uzsvēra Nutovcs.

Viņš arī atgādināja, ka decembra pēdējā nedēļa pirotehnikas tirdzniecība uzņēmumiem faktiski veido 80% no gada apgrozījuma. 

Jau ziņots, ka, tuvojoties gadu mijas svētkiem, pašvaldībām ir aizliegts rīkot uguņošanas, otrdien pēc Ministru kabineta ārkārtas un Krīzes vadības padomes kopsēdes paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Viņa skaidroja, ka šāds lēmums kopsēdē pieņemts divu iemeslu dēļ. Viens no tiem ir cilvēku pulcēšanās ierobežošana.

Tāpat par šādu soli valdība vienojusies, jo katrs cilvēks, kurš var gūt savainojumu uguņošanas laikā, ir jāstacionē. Tādējādi pacients gan pats tiek pakļauts riskam inficēties ar Covid-19, gan noslogo slimnīcu resursus.

Viņķele uzsvēra, ka lēmums attiecas tikai uz pašvaldībām, bet privātpersonas tas neskar.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu