12 personas izkrāpušas 63 463 eiro, tirgojot neeksistējošus traktorus (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Jānis Škapars/TVNET

Rosina sākt kriminālvajāšanu pret 12 personu noziedzīgu grupu par neeksistējošas lauksaimniecības tehnikas tirdzniecību, izkrāpjot cilvēkiem 63 463 eiro, aģentūru LETA informēja Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Zane Vaskāne.

Pagājušā gada nogalē VP pabeigusi izmeklēšanu kriminālprocesā pret noziedzīgu grupu, kura 2019.gada nogalē un 2020.gada sākumā, izvietojot viltus sludinājumus portālos, piedāvāja iegādāties neeksistējošu lauksaimniecības tehniku.

Vaskāne norādīja, ka pēdējā pusotra gada laikā VP vērsušās vairākas personas, kuras, vēloties iegādāties sludinājumu portālos ievietoto lauksaimniecības tehniku, kļuvušas par krāpšanas upuriem. Tādējādi krāpnieki no lauksaimniekiem ieguvuši maksājumu par tehniku, kura patiesībā nemaz neeksistē, līdz ar to nevar tikt pārdota.

Vaskāne atgādināja, ka policija jau iepriekš brīdināja par krāpšanas gadījumiem, ka interneta vietnēs tiek izvietoti viltus sludinājumi par traktortehnikas tirdzniecību, kā rezultātā tiek apkrāpti pircēji.

Kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots, ka kāda personu grupa izveidoja apvienību un sadalīja pienākumus, lai ar viltu izkrāptu naudu. Īstenojot noziedzīgos nodomus, laika posmā no 2019.gada septembra līdz 2020.gada janvārim sludinājumu portālos tika ievietoti sludinājumi par traktoru pārdošanu, nozieguma shēmu raksturoja Vaskāne.

Personas, kuras bija ieinteresētas sludinājumā norādīto traktoru iegādē, sazinājās uz norādīto kontaktinformāciju par minētiem sludinājumiem un saziņu laikā vienojās par sludinājumos norādīto traktoru iegādi. Traktoru pircēji savos e-pastos saņēma traktora bildes un saņēma pavadzīmes rēķinus, kas apmaksājami par traktoru iegādi.

Personas, kuras vēlējās iegādāties minētos traktorus, veica pavadzīmju rēķinu apmaksu, pārskaitot naudas līdzekļus uz norādītajiem banku kontiem. Pēc maksājumu veikšanas personas vienojās, ka traktori, par kuriem ir veikti maksājumi, tiks piegādāti, bet piegāde tā arī nekad nenotika, sacīja policijas pārstāve.

Tika noskaidrota iesaistīto personu personība un VP Vidzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja amatpersonas sadarbībā ar Ieslodzījuma vietas pārvaldi noziedzīgās darbības pārtrauca.

Kriminālprocesā tika apzināti kopskaitā 12 Latvijas valsts piederīgie - 1972., 1974., 1975., 1979., 1980., 1982., 1987., 1990., 1992., 1994., un 1996.gadā dzimuši vīrieši, kuri, darbojoties organizētā noziedzīgā grupā un mantkārīgu tieksmju vadīti, ļaunprātīgi izmantojot uzticēšanos un ar viltu izkrāpa naudu.

Vaskāne piebilda, ka piecas no šīm personām nozieguma pastrādāšanas brīdī atradās brīvības atņemšanas vietā.

2020.gadā personas kriminālprocesā atzītas par aizdomās turētām personām par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kas paredzēts Krimināllikuma 177.panta trešajā daļā, proti, par sevišķi smagu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu par ko Krimināllikums paredz tikai brīvības atņemšanas sodu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Kriminālprocesa izmeklēšanas laikā Valsts policija guvusi pierādījumus par 14 apkrāptām personām, tai skaitā gan juridiskām, gan privātpersonām no dažādiem Latvijas novadiem no kuriem kopumā izkrāpti 63 463 eiro, sacīja Vaskāne.

Viņa norādīja, ka 2020.gada decembra beigās VP Vidzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja amatpersonas izmeklēšanu kriminālprocesā pabeidza un nosūtīja kriminālvajāšanas uzsākšanai prokuratūrai.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu