Sociologs Kariņa valdību drīzāk vērtē kā stabilu, jo tai neesot alternatīvu (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Premjers Krišjānis Kariņš
Premjers Krišjānis Kariņš Foto: Ieva Leiniša/LETA

Savā ziņā Krišjāņa Kariņa (JV) vadītā valdība ir ļoti stabila, jo patlaban nav saprotamu alternatīvu risinājumu, aģentūrai LETA norādīja pētījumu aģentūras SKDS direktors Arnis Kaktiņš, komentējot Kariņa demisijas pieprasījumu veselības ministrei Ilzei Viņķelei (AP) un tā ietekmi uz valdības stabilitāti.

Sociologs uzskata, ka no vienas puses pats Viņķeles demisijas pieprasīšanas fakts valdību gāzt nevar. Valdība var beigt pastāvēt, ja kuluāros ir "sadiegta kāda alternatīva valdība".

"Valdības pašas no sevis tāpat vien nemēdz sagāzties. Ja kuluāros kādi citi "sadieguši" alternatīvu, tad parasti valdības arī sagāžas. Vai tagad ar esošo koalīciju ir kombināciju iespējas parlamentā un alternatīva koalīcija "sadiegta"? Es teiktu - maz ticams. Man šķiet, ka savā ziņā šī valdība ir ļoti, ļoti stabila, jo nav tādu saprotamu alternatīvu risinājumu," norādīja Kaktiņš.

Ņemot vērā minēto, valdība kristu tikai tādos apstākļos, ja, piemēram, Kariņš cilvēcīgi ir noguris un paziņotu par amata pamešanu. Vai Kariņš patlaban ir psiholoģiski šādā stāvoklī, sociologam esot grūti spriest.

Komentējot aizsardzības ministra Arta Pabrika (AP) nozīmēšanu par veselības ministra pienākumu izpildītāju un tam sekojošo Pabrika atteikšanos, sociologs norādīja, ka acīmredzot politiķi "savas liecības" nav izrunājuši un saskaņojuši. Tas patiesībā arī nemaz nav pārsteigums, jo jau kopš valdības izveidošanas politiķi nav viena draudzīga komanda, kas "dzīvo kā cimds ar roku".

Kariņa pastāvēšanas laikā visu laiku ir bijušas "visādas rīvēšanās un pretrunas, līdz ar to politiķi mēģina viens uz otra pleciem pakāpties un, ja ir iespēja, tad mēģina citus partnerus pagremdēt vai pazemot".

"Viņķeles demisijā un Pabrika nozīmēšanā un tai sekojošā atteikumā es nekādu pārsteigumu neredzu tādā ziņā, ka tā būtu jauna iezīme, kas nesaskanētu ar visu līdz šim redzēto valdības darbā attiecībā uz politiķu savstarpējām attiecībām," norādīja Kaktiņš.

Jau ziņots, ka Ministru prezidents otrdien izteicis neuzticību veselības ministrei un atbilstoši koalīcijas sadarbības līgumam ir aicinājis partiju apvienību "Attīstībai/Par!" virzīt jaunu veselības ministra amata kandidātu.

Ņemot vērā koalīcijas līgumu, Kariņš šodien informējis koalīcijas partnerus, ka šo ceturtdien, 7.janvārī, viņš parakstīs Viņķeles demisijas pieprasījumu.

Kariņš šodien žurnālistiem paziņoja, ka Viņķele veselības ministres pienākumus pildīs līdz ceturtdienai, bet līdz jaunā ministra amatā stāšanās šīs nozares ministra pienākumus pildīšot aizsardzības ministrs Pabriks. Tikmēr Pabriks publiski paziņojis, ka nevēlas būt veselības ministra pienākumu izpildītājs un uzskata, ka veselības nozares vadīšana patlaban jāuzņemas pašam premjeram.

Premjers sagaida, ka nākamais veselības ministrs ne tikai sagatavos vakcinācijas pret Covid-19 plānu, bet rīkosies tā, lai valsts varētu atgriezties ikdienas dzīves režīmā.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu