Zinātnieki nobažījušies par mutāciju Covid-19 vīrusa variantā Dienvidāfrikā - tā ietekmē vakcīnas efektivitāti (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Zinātnieki atklājuši mutāciju Covid-19 vīrusa variantā (E484K), kas strauji izplatās Dienvidāfrikā. Tiek ziņots, ka tas varētu ietekmēt vakcīnas efektivitāti, vēsta raidorganizācija CNN.

Mutācija pirmo reizi tika atklāta pirms diviem mēnešiem Dienvidāfrikā, taču pašlaik tā izplatījusies vēl uz 12 valstīm.

Dienvidāfrikas infekciju slimību institūta asociētā profesore Penija Mūra mutāciju nodēvējis par "satraucošu".

"Mēs baidāmies, ka šai mutācijai varētu būt ietekme, taču pagaidām ir grūti aptvert, kādas varētu būt iespējamās sekas," sacīja Mūra.

Mutācija tiek aprakstīta, kā "bēgoša", jo tā spēj izvairīties no dažādām vakcīnu radītajām antivielām. Tiesa, lai dati būtu pilnībā precīzi, tie ir jāpārbauda laboratorijā.

Balstoties uz pašreizējiem pētījuma rezultātiem, zinātnieki ir noraizējušies, vai Covid-19 vakcīnas būs derīgas pret šo mutāciju.

Tāpat pētnieki pauduši bažas, ka sliktākajā scenārijā apstiprinātos pieņēmums, ka Covid-19 vīruss spētu mutēt dažu mēnešu laikā, kas radītu atkal jaunas problēmas.

Tikmēr Freda Hatčinsona vēža slimnieku centrā ASV pilsētā Sietlā pētnieki pārbaudījuši, vai pacientu organismā, kuri izslimojuši Covid-19, atradās E484K mutācija. 

Viņi atklāja, ka šī vīrusa mutācija spēj apdraudēt dažu antivielu spējas neitralizēt Covid-19.

Jaunā vīrusa mutācija ir atklāta tādās valstīs, kā Lielbritānijā, Brazīlijā, Dienvidāfrikā, Botsvānā, Francijā, Austrālijā, Vācijā, Šveicē, Japānā, Zviedrijā, Somijā, Īrijā un Nīderlandē.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu