"Naudas sods līdz 2000 eiro." Kas ierobežojumu laikā drīkst un nedrīkst braukt vienā automašīnā? (53)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sieviete pie auto stūres
Sieviete pie auto stūres Foto: Unsplash/Jan Baborák

Vai likumsargiem ir tiesības apstādināt automobili un pārbaudīt, vai tajā esošie pasažieri ir vienas mājsaimniecības locekļi? Uz šo un citiem jautājumiem "Rīga Tv24" raidījumā "Uz līnijas" atbildēja Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

Ruks skaidroja, ka "divas mājsaimniecības vienā automobilī jau skaitās kā pulcēšanās. Par šādu pārkāpumu var piemērot sodu līdz 2000 eiro".

"Bet ir arī izņēmumi," norāda Ruks. "Izņēmums, kurā dažādu mājsaimniecību pasažieriem ir atļauts pārvietoties ar vienu automašīnu, ir veicot un pildot savus darba pienākumus. Proti, cilvēki no divām vai vairākām mājsaimniecībām var pārvietoties vienā automašīnā uz darbu vai no tā, vai veikt darba pienākumus," norāda Ruks.

Tajā pašā laikā vairāku mājsaimniecību locekļu privāti braucieni, lai apmeklētu veikalu vai citas vietas kopīgi, tiek uzskatīti par pārkāpumiem.

Divām mājsaimniecībām atrasties vienā automašīnā ir atļauts, "ja kaut kur ir nepieciešams nogādāt vienu cilvēku, piemēram, radinieks jānogādā pie ārsta". Sods netiks piešķirts, ja tam ir pamatojums. Piemēram, dēls var aizvest māti pie ārsta, pat ja viņi nedzīvo kopā, dalījās policijas priekšnieks.

Ko darīt, ja divi cilvēki dzīvo kopā, bet viņu deklarētās adreses atšķiras? Vai policija par to var sodīt?

Šis jautājums ir izraisījis asas diskusijas sabiedrībā. Ruka atbilde: "Valsts policija joprojām balstās uz faktiskās kopdzīves principu. Tādējādi kopdzīve vienā mājsaimniecībā nenozīmē deklarēšanos vienā mājsaimniecībā, runa ir tikai par kopdzīvi."

Policiju interesē faktiskā situācija, nevis deklarētā. Policijas priekšnieks uzsvēra, ka nav nepieciešams meklēt noteikumos trūkumus, ir vērts saprast, ka tie tika ieviesti tikai ar vienu mērķi - novērst Covid-19 izplatīšanos.

Komentāri (53)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu