Ārlietu ministrs aicina ANO izmeklēt žurnālistu vajāšanas Baltkrievijā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Foto: Zane Bitere/LETA

"Kopš negodīgajām prezidenta vēlēšanām Baltkrievijas varasiestādes ir pastiprinājušas jau iepriekš aizsākto apjomīgo kampaņu vārda brīvības apspiešanai," uzskata Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) un aicina ANO Cilvēktiesību padomi pēc iespējas ātrāk izveidot neatkarīgu mehānismu cilvēktiesību pārkāpumu izmeklēšanai Baltkrievijā.

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), piektdien Rinkēvičs piedalījās ANO Drošības padomes neformālajā jeb tā dēvētajā "Arria" formātā tiešsaistes sanāksmē par mediju brīvību Baltkrievijā.

Uzrunājot sanāksmes dalībniekus, Rinkēvičs pauda bažas par šī brīža cilvēktiesību situāciju Baltkrievijā, akcentējot, ka pēc vēlēšanām apcietināti vairāki simti žurnālistu, pret kuriem uzsākti kriminālprocesi, notiek interneta cenzūra un esot apstiprinājušies arī vardarbības un necilvēcīgas vai pazemojošas izturēšanās gadījumi.

Rinkēvičs aicināja starptautisko sabiedrību "ātri un pārliecinoši reaģēt" uz norisēm Baltkrievijā. Ārlietu ministrs apliecināja, ka Latvijas valdība turpinās sniegt atbalstu Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai. Šobrīd tiekot īstenotas vairākas programmas, tai skaitā nodrošināta Baltkrievijā cietušo žurnālistu rehabilitācija un psiholoģiskais atbalsts.

Sanāksmē piedalījās ANO īpašā ziņotāja vārda brīvības jautājumos Irēna Kāna, kā arī Baltkrievijas opozīcijas prezidenta kandidāte Svjatlana Cihanouska un Baltkrievijas opozīcijas izveidotās Koordinācijas padomes prezidija loceklis Pāvels Latuško. Sanāksmi vadīja Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu.

ANO Drošības padomes "Arria" formāta neformālās sanāksmes ir tiesīga rīkot jebkura ANO Drošības padomes dalībvalsts. 22. janvāra sanāksme notika pēc Igaunijas ierosinājuma.

ANO Drošības padomē pārstāvētas 15 valstis: piecas pastāvīgās locekles ar veto tiesībām - ASV, Lielbritānija, Francija, Krievija un Ķīna - un desmit nepastāvīgās. Katru gadu piecas nepastāvīgo dalībvalstu grupas pārstāves tiek pārvēlētas uz divu gadu pilnvaru termiņu pēc reģionālā principa. Igaunija ievēlēta ANO Drošības padomes nepastāvīgās dalībvalsts sastāvā ar pilnvaru termiņu no 2020. līdz 2021.gadam.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu