Mans draugs - kino cilvēks 10 pašmāju un ārzemju filmas, kas šogad ir jāredz

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Anton27/Shutterstock.com

Neskatoties uz globālo situāciju, kas nenovēršami ietekmējusi arī kino ražošanu, filmu veidotāji aizvadītajā gadā nav gluži ļāvušies bezdarbībai. Šogad varam sagaidīt nebijušu formu kinodarbus gan tepat Latvijā, gan arī pārsteidzošus Eiropas veikumus un grandiozas ieceres otrpus Atlantijas okeānam, vēsta kino podkāsts "Mans draugs - kino cilvēks".

Jūsu uzmanībai - 10 filmas, kuru pirmizrādes 2021. gadā noteikti nevajadzētu laist garām! Atliek vien cerēt, ka daļu šo kinodarbu ieraudzīsim ne vien savos mazajos ekrānos, bet arī kinozālēs.

"Malkolms un Marija" ("Malcolm & Marie"), rež. Sam Levinson

"Covid-laikmeta" kino mūs ir sasniedzis. Filma "Malkolms un Marija" tapa šovasar pilnīgā slepenībā, un pandēmijas konteksts izskaidro tās minimālistisko, taču visnotaļ valdzinošo kamerdrāmas formātu. Galvenās (un arī vienīgās) lomas atveido zvaigžņu pāris Zendaja un Džons Deivids Vašingtons. Kāds prieciņš arī vizuālajiem gardēžiem: filmas melnbaltais attēls uzņemts uz kinolentes.

Filma jau ir pieejama skatītājiem "Netflix" straumēšanas platformā!

"Klejotājzeme" ("Nomadland"), rež. Chloé Zhao

Pasteļtoņi, skaudras Ziemeļamerikas ainavas un neatkārtojamā Frānsisa Makdormanda. Oskarotā aktrise spēlē sievieti, kura vīlusies pamet rāmo amerikāņu dzīves rutīnu un kļūst par klejotāju. Izteiksmīgi jūtīgs kino, ko izredzēto publika jau paguvusi izbaudīt festivālos (Venēcijā filma ieguva "Zelta lauvas" apbalvojumu), taču plašāku skatītāju tā sasniegs šāgada pirmajā ceturksnī.

"Tizlenes", rež. Marta Elīna Martinsone

Holivuda lai "paiet malā", mums būs Latvijā šogad būs sava tīņu komēdija!

1999. gadu kinoekrānā šogad atdzīvinās "Tizlenes" - filma par trim draudzenēm devītklasniecēm, kuras nolemj kļūt par populārajām meitenēm.

Pēc virtuozās īsfilmas "Viesturs Kairišs iznāk no meža" (2018) intriga par Martinsones pilnmetrāžas debiju pieaug ik dienas. Ļoti ceram to ieraudzīt jau šopavasar!

"Anete" ("Annette"), rež. Leos Carax

Cerams, ka šis gads būs labvēlīgs, lai pasaules kino starmešu gaismā atkal nonāktu franču režisors Leo Karakss, kurš, kā norāda dažādi ārzemju mediji, jau kādu laiku ir pabeidzis savu jaunāko veikumu angļu valodā ar Marionu Kotijāru un Ādamu Draiveru galvenajās lomās. Tas nebūtu Karakss, ja par šo filmu jau viss būtu zināms vēl pirms pirmizrādes, taču viens gan ir skaidrs - rokoperas labākajās tradīcijās veidotajā filmā 95% dialogu tiks izdziedāti, turklāt skaņu celiņu veidojusi 70. gadu mūzikas grupa "Sparks".

"Ziemeļnieks" ("The Northman"), rež. Robert Eggers

Robertu Egersu esam iepazinuši (un iemīlējuši) ar filmām "Bāka" un "Ragana". Režisoram piemīt unikāls rokraksts, un reiz arī mēs raidījumā secinājām, ka viņš ir viens no spēcīgākajiem šausmu kino pārstāvjiem šajā gadsimtā (plašāks ieskats šausmu žanrā - podkāsta 10. epizodē)!

Egersa jaunākās filmas darbība norisinās Islandē, un tas ir vikingu atriebes stāsts, kur lomās redzēsim kā Nikolu Kidmenu, tā arī Vilemu Defo. Skatītājus filma sasniegs gan tikai gada nogalē.

"Gads pirms kara", rež. Dāvis Sīmanis

Režisora Dāvja Sīmaņa jaunākā filma "Gads pirms kara" reflektē par enigmātiskā un vēsturiski nosacītā Pētera Māldera personību un tā iemestību pirmskara notikumu mutuļos. Melnbaltās estētikas plīvurs atsedz šīs personas nenosakāmās biogrāfijas saplūšanu ar sirreālu 20. gs. sākuma telpas atveidu.

Kamēr filmu vēl tikai gaidām Latvijas kinoekrānos, tā tikko piedzīvojusi savu starptautisko pirmizrādi prestižajā Roterdamas kinofestivālā.

"Francijas Vēstnesis" ("French Dispatch"), rež. Wes Anderson

Jauna Vesa Andersona filma allaž ir īsti kino svētki! Režisora nesenākais veikums raksturots kā "mīlas vēstule žurnālistiem", un tā laikā skatītāji varēs sekot līdzi trim paralēlām stāsta līnijām. Līdzās jau ierastajiem Andersona aktieriem (Bilam Murejam, Ouenam Vilsonam, Tildai Svintonei) varēsim uzlūkot arī tādu jaunpienācēju kā Timotijs Šalamē. Atliek vien gaidīt filmas pirmizrādi, kas ieplānota jau gada pirmajā pusē!

"Neona pavasaris", rež. Matīss Kaža

Domājams, ka daudziem mūsdienu jauniešiem pagrīdes reivu pasaule nav nekas svešs. Iepazīstot šo kultūru, viens no ražīgakajiem jaunajiem Latvijas režisoriem Matīss Kaža veido filmu, kur tās galvenā varone Laine nonāk Rīgas pagrīdes elektroniskās mūzikas un reivu scēnā.

Pērn mēs intervējām Kažu un ekskluzīvi dzirdējām pirmos komentārus par iecerēto kinodarbu, taču tagad filma jau saņēmusi balvu Tallinas Starptautiskā kino festivāla topošo projektu prezentācijās kā spēcīgākais un drosmīgākais mākslinieciskais redzējums.

"Cieņa" ("Respect"), rež. Liesl Tommy

Tuvākajā laikā mūs sagaida daudz biogrāfisku kinostāstu par slaveniem mūziķiem. Viens no tiem ir filma par leģendāro džeza, blūza un R&B dziedātāju Aretu Frenklinu (galvenajā lomā Oskara laureāte Dženifera Hadsone). Sagaidām milzum daudz vizuļu, soulmūzikas karalienes dziesmas un aizkustinošu stāstu par Frenklinas garo ceļu līdz panākumiem. Filmu, visticamāk, varam sagaidīt vasaras noslēgumā.

"Matrikss 4" ("Matrix 4"), rež. Lana Wachowski

Neticami, taču 2021. gada decembrī uz kinoekrāniem sola atgriezties gadsimtu mijas kulta filma "Matrikss". Šoreiz pie tās strādā gan tikai viena no māsām Vačovskām, taču filmas veidotāji sola, ka tajā nemainīgi spēlēs Kianu Rīvss un Kerija Anna Mosa. Plašākai sabiedrībai arvien nav zināms filmas sižets, taču kino industrijas gaiteņos aktīvi tiek izteiktas dažādas spekulācijas, tostarp par filmas tehnisko izpildījumu, kas, iespējams, jau atkal būtiski mainīs filmu industrijas aprises.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu