"Grindeks" noliedz pretlikumīgu darbību īstenošanu, lai vakcinētu uzņēmuma darbiniekus (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Farmācijas uzņēmuma AS "Grindeks" ēka ar logo.
Farmācijas uzņēmuma AS "Grindeks" ēka ar logo. Foto: Ieva Makare/LETA

Zāļu ražotājs AS "Grindeks" noliedz pretlikumīgu darbību īstenošanu, lai apsteigtu rindu darbinieku vakcinēšanai pret Covid-19, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvji.

Kompānijā norādīja, ka "Grindeks" kategoriski noraida svētdien, 21.februārī, TV3 raidījumā "Nekā personīga" izskanējušo informāciju, ka "Grindeks" ir mēģinājis apsteigt vakcinācijas rindu, lai potētu uzņēmuma darbiniekus.

Uzņēmuma pārstāvji atzīmēja, ka 21.janvārī Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija vēstulē veselības ministram aicināja iekļaut vietējos zāļu ražotājus vakcinācijas plānā, informējot, ka gan "Grindeks", gan "Olainfarm" ir iespējas vakcināciju īstenot uzņēmumos, jo ir tam atbilstoši darbinieki un medicīnas kabineti. Vēstule tika sūtīta ar nodomu vakcīnu pieejamības gadījumā ātrākai iedzīvotāju aptverei iekļaut plānā lielos ražotājus, kas var nodrošināt vakcināciju uz vietas, nenoslogojot mediķus.

Veselības ministrijas Farmācijas stratēģiskās padomes sēdē par vakcinācijas plānu "Grindeks" valdes priekšsēdētāja padomnieks nozares politikas jautājumos Egils Einārs Jurševics atgādināja par zāļu ražotāju vēstuli veselības ministram un atzīmēja, ka lielajiem ražotājiem, ne tikai farmācijā, ir iespējas veikt vakcināciju uz vietas uzņēmumos. Sēdē kompānijai norādīts, ka ar ražotājiem sazināsies.

"Grindeks" pārstāvji informēja, ka 10.februārī ar uzņēmumu sazinājās "Veselības centra 4" pārstāvis, norādot, ka "Veselības centram 4" ir līgums ar Nacionālo veselības dienestu par vakcinācijas nodrošināšanu iedzīvotājiem, un "Grindeks" var gatavoties darbinieku vakcinācijai.

Vakcinācija bija plānota 19.februārī, kas esot saskaņots ar Vakcinācijas biroju. Taču vakcinācija tika atcelta, un tādējādi neviens "Grindeks" darbinieks netika vakcinēts. Savukārt piektdien, 26.februārī, plānota vakcinācija tiem darbiniekiem, kuri nodrošina nepātrauktu zāļu ražošanu.

Jurševics pavēstīja, ka galvenā problēma ir tajā, ka pašreiz ir nepietiekams vakcīnu daudzums un neskaidrība, ko darīt, ja noteiktajās prioritārajās grupās nav pieteikušies pietiekams skaits gribētāju vakcinēties. Vismaz tāda situācija bijusi no 12. līdz 15.februārim, kad vairāki sociālās aprūpes centri atteicās no vakcinācijas. 

Jurševics pauda cerību, ka tagad ir skaidrība gan par vakcīnu piegāžu grafikiem, gan par to kā un kādā secībā vakcinācija tiks organizēta. "Katram ir savi uzskati par prioritātēm, bet arī mums, zāļu ražotājiem, ir satraukums. Arī mūsu darbinieki slimo un domājam, ko darīsim, ja darbinieku saslimstības dēļ nevarēsim nodrošināt zāļu piegādes aptiekām un slimnīcām. Turklāt vietējie zāļu ražotāji nodrošina gan kompensējamo zāļu saraksta zāļu piegādes aptiekām, gan arī zāles slimnīcām, tostarp tādas, kas nepieciešamas neatliekamās palīdzības sniegšanai," viņš minēja.

Pagājušā nedēļā Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija saņēmusi atbildi no veselības ministra, ka zāļu ražotāji ir iekļauti VII prioritārajā grupā un vakcinācija varēs veikt 2021.gada trešajā ceturksnī.

Papildus "Grindeks" pārstāvji informēja, lai noskaidrotu radušos situāciju pie uzņēmuma pārstāvjiem nav vērsusies ne Veselības inspekcija, ne TV3 vai citi žurnālisti. Pirmdien "Grindeks" sazināsies ar Veselības inspekciju un skaidros situāciju.

Iepriekš TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka ārpus rindas pie vakcīnām pret Covid-19 saviem darbiniekiem mēģinājuši tikt Latvijas lielākie zāļu ražotāji - "Grindeks" un "Olainfarm". 

Raidījumā norādīja, ka februāra sākumā prioritāri vakcinējamo iedzīvotāju grupā tika iekļauti arī 4000 farmācijas uzņēmumu darbinieku, kas nodrošina zāļu izplatīšanu aptiekās un piegādi slimnīcām un ārstu praksēm. Vienlaikus zāļu lieltirgotavas šo situāciju izmantojušas arī, lai pret Covid-19 savakcinētu biroja darbiniekus un informācijas tehnoloģiju speciālistus - līdz šim tādās zāļu lieltirgotavās kā "Recipe Plus", "Tamro" un "Magnum Medical" pret Covid-19 esot sapotēti attiecīgi 75, 50 un 34 darbinieki.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) raidījumam "Nekā personīga" atzina, ka farmaceiti un profesionāļi, kuri strādā zāļu piegādes ķēdēs tiek prioritāri vakcinēti kopā ar mediķiem. Tomēr mēdzot būt arī "dažādas situācijas" un "jocīgi" gadījumi, kurus ministrs izvēlējās apzīmēt kā "pārpratumus".

"Mums ienāk informācija arī par kaut kādām pārmērībām un atkāpēm, un cilvēki bažījās, un mēs pārbaudām šīs situācijas. Piemēram, nesen izskanēja neoficiāla informācija, jāsaka, kuru mēs pēc tam pārbaudījām, par to, ka kāds liels ražojošs uzņēmums esot piedāvājis vakcinēties, pie kam tostarp cilvēkiem, kas galīgi nav saistīti ar farmācijas jomu tiešā veidā," raidījumam pastāstīja Pavļuts.

Pēc viņa teiktā, šajā situācijā iejaukušās atbildīgās valsts institūcijas - Veselības inspekcija veikusi pārbaudi un "situācija ir novērsta". "Nekā personīga" neoficiāli zināms, ka pārbaude notikusi zāļu ražotājā "Grindeks", kur vakcināciju pret Covid-19 organizējis "Veselības centrs 4". Potēšana bijusi plānota arī "Olainfarm", un arī to pārbaudīšot Veselības inspekcija.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu