Pirms 80 gadiem nogrimušā kuģī atrod aizkustinošas vēstules

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Odyssey Marine Exploration" ekspedīcijas laikā veikts kuģa "Gairsoppa" atlieku momentuzņēmums.
"Odyssey Marine Exploration" ekspedīcijas laikā veikts kuģa "Gairsoppa" atlieku momentuzņēmums. Foto: AFP/SCANPIX

Zinātnieki ir restaurējuši unikālus vēstures artefaktus - dažas no vēstulēm, kas atradās uz kuģa "Gairsoppa". Kuģis ticis nogremdēts Īrijas krastos Otrā pasaules kara laikā, vēsta portāls "Irish Times".

1941. gadā kuģis devās no Indijas pilsētas Kalkutas uz Liverpūli Anglijā - kuģis pārvedis sudraba kravu, kas bija paredzēta Lielbritānijas armijas finansēšanai. "Gairsoppa" nesasniedza savu mērķi - 16. februārī Vācijas bruņoto spēku zemūdene kuģi iznīcināja.

No 86 apkalpes locekļiem izdzīvojis tikai viens cilvēks.

2000. gadu beigās amerikāņu firma "Odyssey Marine Exploration" atrada piecu kilometru dziļumā nogrimušo kuģi un ūdenslīdēji no vraka atguva vairāk nekā 100 tonnas sudraba. Uz kuģa tāpat atrastas vairāk nekā 700 vēstules, no kurām dažas brīnumainā kārtā ir izdevies restaurēt.

Using advanced robotics, a silver ingot from the SS Gairsoppa shipwreck, which lies approximately 4700 meters deep in...

Posted by Shipwrecks: Artifacts & Treasure on Wednesday, 16 May 2018

Viena no tām izrādījās mīlas vēstule, kuru uzrakstījusi pagaidām nezināma militārpersona - ziņa bijusi adresēta sievietei, kuru sauc Airisa.

تمكن العلماء من استعادة نص رسالة حب تعود إلى فترة الحرب العالمية الثانية، حيث عثر عليها في سفينة الشحن SS Gairsoppa الغارقة على بعد بضعة كيلومترات من السواحل الإيرلندية حيث أرسلها احد الضباط لحبيبته

Posted by ‎دحكيلك شغلة‎ on Saturday, 20 February 2021

"Rūpējieties par sevi, mana dārgā, ne tikai sevis, bet arī manis dēļ. Iedomājieties, ka manas lūpas ir cieši piespiestas jūsējām, iedomājieties, ka turu Jūs cieši sev klāt. Cerēsim, ka šis sasodītais karš drīz beigsies," lasāms vienā no vēstulēm.

Citā vēstulē tēvs iedrošinājis savu dēlu: "Tavs rokraksts pēdējā vēstulē ir kļuvis daudz labāks. Turpini mēģināt uzlabot savu pareizrakstību!"

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu