Negaidīts atradums jūrā padara zvejniekus Jemenā stāvus bagātus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Thomas Lipke/Unsplash

Zvejnieki Jemenā jūrā ir atraduši mirušu vali, kas katru no viņiem var padarīt stāvus bagātu - mirušā zīdītāja vēderā atrasti vairāk nekā 100 kilogrami vērtīgās ambras, vēsta laikraksts "The National".

Dzīvnieka mirstīgās atliekas tika pamanītas 30 kilometrus no krasta. "Valis bija ļoti liels, tādēļ mums nācās palīgā saukt visus piekrastes zvejniekus," medijiem atklājis viens no atradējiem.

Uz jūrnieku lūgumu atsaukušies 37 cilvēki un ievērojamā izmēra komanda kopīgiem spēkiem ir spējusi izvilkt mirušo vali krastā un uzplēst viņa vēderu, skatam atklājot 127 kilogramus parfimērijā izmantotās vērtīgās ambras. 

Zvejnieki apgalvo, ka ir saņēmuši vairākus piedāvājumus no dažādiem Persijas līča valstu uzņēmējiem - viens no pircējiem minējis, ka ir gatavs maksāt aptuveni 10 tūkstošus eiro par kilogramu ambras, ja tās kvalitāte būs pietiekami augsta.

Noliktavu, kurā zvejnieki glabā savu guvumu, līdz darījuma veikšanai pieskata apsargi - šī rīcība ir visai saprotama, ņemot vērā to, ka ziņas par zvejnieku veiksmi ir izraisījušas samērā lielu cilvēku interesi. Viesu starpā ir gan tuvējo apdzīvoto vietu iedzīvotāji, gan potenciālie pircēji.

Ambra jeb "ambergris" ir vaskaina viela, kas izdalās kašalotu zarnās. To bieži mēdz dēvēt par "vaļu vēmekļiem" vai "peldošo zeltu". Šo vielu parasti izmanto kā fiksatoru smaržu ražošanā, un tā, atkarībā no ambras vecuma, var būt ļoti vērtīga - "peldošā zelta" izmaksas starptautiskajā tirgū sasniedz pat 40 tūkstošus ASV dolāru par kilogramu.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu