No 1. aprīļa Latvija "pārslēgs otro ātrumu" un valstī sāksies masu vakcinācija pret Covid-19 (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vakcinācija.
Vakcinācija. Foto: AP/Scanpix

Kamēr vakcīnu pret Covid-19 joprojām ir mazāk nekā gribētāju, par kolektīvo imunitāti runāt nevaram un ne tik par ierobežojumu mīkstināšanu, taču premjers Krišjānis Kariņš sola, ka no 1. aprīļa arī Latvija pārslēgs otro ātrumu, un pie mums beidzot sākies plašāka vakcinācija, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Šī ir neliela konferenču telpa, kur līdz Covid-19 krīzei Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārsti noturēja piecminūti vai kādu lekciju. Tagad nācies izveidot vakcinācijas kabinetu.

Aizslietņi, numuriņi, uz zemes salīmētas norādes. Funkcija, ar ko normālos apstākļos universitātes slimnīcai nebūtu jānodarbojas. Dienā sapotē virs 200 cilvēkiem, šobrīd – pārsvarā seniorus. Varētu vairāk, bet pagaidām trūkst vakcīnu.

"Mums ar vīru bija ļoti jocīgi. Mēs ar vīru pierakstījāmies kopā. Viņu citur, mani nepieminēja. Tad man piezvanīja, ka jānāk šeit. Viņam – Iekšlietu ministrijas poliklīnikā. Nezina, kāpēc," stāstīja vakcinētā Irīna.

Kad nonākts līdz vakcinācijas telpai, viss jau notiek "pa diedziņu" – uzrāda dokumentus, aizpilda anketu un saņem vakcīnu. Taču aizkadrā paliek liels slimnīcas sagatavošanās darbs, kur kā tādiem detektīviem jāpārbauda katrs sarakstā, vai nav centies rindu apiet. Tas procesu palēnina.

"Mēs jau neizvakcinējam, trešdaļa līdz pusei... Jau izvakcinējušies citur, nepaziņo. Nav atzvanījis, atteicies. Ir pacientu grupas, kas ierakstās, bet netaisās... Ir, kas atzīmē "cita grupa", lai tiktu ātrāk.. bet nav ārstniecības persona. Tas cipars neko nenozīmē. Mēs izvakcinējam mazāk, nekā ir sarakstā ierakstīts," sacīja RAKUS Ambulatorās daļas vadītāja Sarmīte Dzene.

Kamēr trūkst pošu, gribētāji paliek gaidot. Deficīts būs vēl vismaz marta garumā, no aprīļa pirmās dienas gan solīts uzsākt masu vakcināciju.

Par to, ka sākums bijis kā pa celmiem, šonedēļ premjers Kariņš pat atvainojās.

"Vēlos visas valdības vārdā atvainoties cilvēkiem, kuri ir sastapušies ar dažādām grūtībām, tajā skaitā informācijas trūkumu vai neskaidrībām. Skaidrs, ka [vakcinācijas] process ir uzlabojams, tas tiks uzlabots," 4. marta sēdē pauda premjers.

"Uzlabot" nozīmē nedēļā izlietot 100 000 vakcīnas devu. Katra no trim lielajām universitātes slimnīcām maksimums var sapotēt 2000 cilvēku nedēļā, atlikušie 94 000 paliek uz ģimenes ārstiem, reģionālajām slimnīcām un privātajiem vakcinācijas kabinetiem. Lai, piemēram, Austrumu klīniskās universitātes slimnīca sasniegtu jaudu 2000 pošu nedēļā, no jauna vajadzīgi pieci pilna laika darbinieki.

"Visas piecas slodzes no malas diez vai izdosies atrast. Zinu, kā ir meklējot uz jebkuru vakanci medicīnā. Ja nē, turpināsim izlīdzēties ar slimnīcas personālu," pauda RAKUS Ambulatorās daļas vadītāja.

Vakcinācijas birojs darbus plāno, paļaujoties, ka visi iesaistītie solītās jaudas spēs nodrošināt. Tādu iesaistīto šobrīd ir 381.

"Jaudu prognozes, kas dotas, paļaujas.. Tas ir tas paļāvības moments! Kolēģi cenšas pārliecināties. Katra vakcinācijas iestāde iedevusi savas jaudas, mēs uz to paļaujamies. Tas komplekts – ģimenes ārsti, privātie, slimnīcas spēj to jaudu, vismaz pēc prognozēm, spēj to jaudu nodrošināt," sacīja VM Vakcinācijas projekta biroja pārstāve Agnese Strazda.

VM Vakcinācijas projekta birojā norāda, ka lielajā hallē nestrādās cits resurss. Halle – tā ir vieta. Šis koncepts tiek vērtēts. Informācija sekos. Šobrīd lietas procesā.

Vairāk par potēšanu hallēs Vakcinācijas birojs noraizējies, lai pietiek, ko potēt. Jaunākie aptauju dati šonedēļ atklāja, ka pirmo poti labprāt uzreiz saņemtu vien mazāk par trešo daļu iedzīvotāju. To vidū – pārsvarā cilvēki ar augstāko izglītību.

"Būtiskākais būtu no sabiedrības puses piekrišana vakcinēties. Ņemam kopumu, sadalām pa visām iestādēm, jaudas ir, galvenais – lai ir, ko virzīt. Lai maksimāli operatīvi piesakās. Un pauž gatavību vakcinēties. -Uz to brīdi, kad ienāk apjoms, ir kopums, kurus uz šiem punktiem novirzīt," sacīja Strazda. Pieprasījumu plānots audzēt ar kampaņām – reklāmām medijos, bukletiem pašvaldībās.

Līdz jūlijam Latvija sagaida divus miljonus vakcīnas pret Covid-19 devu, ar ko pusi sabiedrības varētu vakcinēt. Ja vien tā piekristu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) tikmēr cīnās ar otru galējību – mēģinājumiem rindu apiet.

"KNAB seko līdzi Covid-19 vakcinācijas gaitai. Līdz šim iestāde gan pati publiskajā telpā saskatījusi, kā arī no iedzīvotājiem saņēmusi signālus par iespējamiem koruptīviem pārkāpumiem, kas varētu būt saistīti ar vakcinēšanos ārpus rindas un valstī noteiktās kārtības," norādīja birojā.

Par pretlikumīgām darbībām, mēģinot apiet vakcinācijas rindu, iedzīvotāji aicināti neklusēt un ziņot aplikācijā "Ziņo KNAB" vai rakstot un zvanot uz kontaktinformāciju.

Video: "Degpunktā" sižets

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu