Balvu novadā pūļa testēšanā uz Covid-19 analīzes nodevusi aptuveni desmitā daļa iedzīvotāju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Balvu novada domes priekšsēdētājs Aigars Pušpurs
Balvu novada domes priekšsēdētājs Aigars Pušpurs Foto: Sintija Zandersone/LETA

Balvu novadā pūļa testēšanā uz Covid-19 aizvadītajā nedēļā analīzes nodevusi aptuveni desmitā daļa iedzīvotāju, aģentūrai LETA apliecināja novada domes priekšsēdētājs Aigars Pušpurs (LZS).

Viņš iedzīvotāju atsaucību vērtē kā labu, jo testēšanā piedalījusies aptuveni nedaudz vairāk par 10% iedzīvotāju, kas esot pietiekami, lai izprastu kopējo saslimstības izplatību. Kopumā Balvu novada 13 siekalu paraugu saņemšanas un nodošanas punktos aizvadītajā nedēļā paņemti 1599 siekalu paraugu testi, atpakaļ atnesti 1594.

"Domāju, ka mēs izdarījām labu lietu," uzskata domes priekšsēdētājs.

Viņš atzina, ka masveida testēšana atklājusi jaunus Covid-19 gadījumus. Pašvaldība turpinās arī iestāžu darbinieku testēšanu, un šonedēļ divas dienas siekalu testus varēs saņemt arī iedzīvotāji.

Pušpuram nav ziņu, ka testēšana būtu atklājusi kādu perēkli novada uzņēmumos.

Pēc testu apstrādes laboratorijā 70 personām jeb 4,4% no Balvu novadā testētajiem iedzīvotājiem rezultāts bija pozitīvs. 24 testu rezultāts tika atzīts par apšaubāmu, un šajos gadījumos testēšana jāveic atkārtoti. Balvos apstiprināti 48 pozitīvi testi, Tilžas, Vīksnas Lazdulejas pagastā pa sešiem, Kubulu pagastā trīs, Bērzkalnes pagastā viens.

"Pieņemot, ka lielākā daļa iedzīvotāju testus nodeva nejūtoties slimi, jo pretējā gadījumā viņi būtu vērsušies pie sava ģimenes ārsta, 70 jauni inficēšanās gadījumi ir daudz. Tas liecina par to, ka mūsu vidū ir inficētas personas, kuras par to nezinot, nav izolējušās un turpina nekontrolētu vīrusa izplatību," uzsvēra pašvaldības izpilddirektore Gunta Raibekaze.

Balvos no trim testēšanas punktiem lielākā aktivitāte bija Balvu sākumskolā, kurā no iedzīvotājiem saņēma 534 testus. Pagastos lielākā aktivitāte bija Tilžā, kur saņemti 133 testi, kā arī un Kubulos, kur saņemti 110 testi. Savukārt vismazāk iespēju izmantoja Krišjāņu pagasta ļaudis, iesniedzot tikai 16 testus. Kūtrāko vidū bija arī Bērzpils un Vectilžas iedzīvotāji, no katra pagasta saņemot 24 testus.

Pašvaldība joprojām arī aicina ievērot epidemioloģiskās drošības pasākumus.

"Ja visi godprātīgi ievēros ārstu rekomendācijas, tad 70 personas būs karantīnā un neturpinās inficēt pārējos. Es patiešām ticu mūsu iedzīvotāju godaprātam un sagaidu, ka visi rīkosies atbildīgi. Ja nē, tad iesaistīsies policija, un bargs sods būs neizbēgams," solīja Raibekaze.

Balvos kontroli nodrošinās policija, izmantojot arī 25 videonovērošanas kameras. Pagastos darbu organizēs pagastu pārvaldnieki.

LETA jau vēstīja, ka Covid-19 slimības būtiska uzliesmojuma dēļ Gulbenes un Balvu reģionā notikusi pūļa testēšana, noņemot siekalu paraugus.

Analīzes iedzīvotāji varēja nodot bez maksas un pēc brīvprātības principa.

"Pūļa testēšana ir iedarbīgs veids, kā noteikt vietas, kur parādās infekcijas perēkļi. To precizitāte ir vērtējama aptuveni 97-98%. Palielinot testēšanas apjomu, tiks vērtēta infekcijas izplatības situācijas attīstība," norāda vietvaras.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu