"Šajā cīņā miršu es vai viņš." Traģēdija boksa ringā, kas noveda pie noteikumu maiņas un tiesneša pašnāvības (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

1982. gada novembrī boksa pasauli pāršalca traģēdija - ringā mira 27 gadus vecais korejiešu bokseris Kims Duks Kū. Šī nelaimīgā diena atstāja paliekošas sekas gan boksa noteikumu grāmatā, gan arī daudzu cilvēku dzīvēs.

Boksa garajā vēsturē noteikumi ir piedzīvojuši daudzas izmaiņas. Gadu gaitā ir mainījušies cimdu izmēri, kā arī uzvarētāja noteikšanas metodes, ja cīņa nenoslēdzās ar nokautu. 

Tomēr 1982. gadā pieņemtais lēmums par raundu skaita samazināšanu čempiona titula cīņās (no 15 uz 12) ir ar tumšu nokrāsu, jo tas tika pieņemts pēc tam, kad ringā dzīvību zaudēja 27 gadus vecais korejietis Kims Duks Kū.

Perspektīvs bokseris

Kims Duks Kū dzima 1955. gadā Dienvidkorejas Gangvonas provincē. Bērnībā vienaudži Kū uzskatīja par huligānu. Mēģinot aizbēgt no nabadzības, Kū pusaudža vecumā devās uz Seolu, kur viņš darīja dažādus darbus sākot ar kurpju spodrināšanu un beidzot pat ar piestrādāšanu gida amatā. Kādā dienā viņš iegāja boksa zālē un nolēma izmēģināt savas spējas.

Kū bija dabas dots talants. Viņam bija spēcīgs sitiens, pie tam, korejietis arī bija kreilis, kas cīņas sportā allaž nav parocīgi pretiniekam.

21 gada vecumā viņš sāka savu amatiera karjeru un divu gadu laikā Kū bija ticis jau pie 29 panākumiem. Vien četrus gadus pēc amatiera karjeras sākuma bokseris aizvadīja savu pirmo profesionālo mini turnīru, kura ietvaros viņš trīs dienu laikā aizvadīja tikpat cīņas, uzvarot pirmās divas cīņas, bet, piedzīvojot zaudējumu finālā.

Tā bija pirmā reize, kad Kū par cīņu saņēma naudu un viņš to izmantoja, lai iegādātos apavus, ko līdz tam bija nācies meklēt izgāztuvēs.

Kū karjera attīstījās strauji. Jau 1980 gadā viņš bija kļuvis par Dienvidkorejas vieglā svara čempionu, bet 1982. gadā viņa īpašumā jau bija Āzijas un Okeānijas boksa federācijas čempiona josta. Tad arī sekoja piedāvājums liktenīgajai cīņai pret Pasaules boksa asociācijas (WBA) vieglā svara čempionu Reju Mančini.

"Viņš bija labs puisis, bet viņam nebija jācīnās par WBA čempiona jostu."

Šādi uz minēto cīņu atskatījās ESPN sporta žurnālists Rons Bordžess. Kū pirms savas karjeras pēdējās cīņas bija neapšaubāms pastarītis.

Kamēr korejietis ne reizi savas karjeras laikā nebija cīnījies par čempiona jostu, Mančini titula cīņās līdz tam bija piedalījies jau četras reizes.

Tāpat Kū nekad nebija cīnījies tik tālu prom no savas dzimtās valsts (cīņa notika ASV). Korejietim arī bija nepieciešams zaudēt daudz svara, lai iekļautos noteiktajā 61,2 kilogramu limitā.

Pirms cīņas mediji Kū citēja ar vārdiem: "Šajā cīņā miršu es vai viņš." Arī korejieša viesnīcas numuriņā pie lampas bijusi piesprausta zīme ar uzrakstu "nogalināt vai tikt nogalinātam".

"Tā ir viena no iespaidīgākajām cilvēka fizisko spēju izpausmēm, ko esmu redzējis." 

Pati cīņa bija brutāla. Dueļa pirmajā pusē aktīvāks bija tieši Kū, atverot pamatīgu brūci pretinieka ausī un uzsitot zilumu zem Mančini acs. Tomēr, cīņai turpinoties, aktīvāks palika tieši čempions, 13. raundā pa pretinieku izdarot 39 precīzus sitienus. 

Cīņas gaitā Mančini pat esot apsvēris padoties, tomēr šāda doma netika realizēta. Pirms 14. raunda Kū treneris centās savu cīkstoni uzmundrināt, norādot, ka viņu no uzvaras šķirot viens precīzs sitiens. 

Abi bokseri cīņas gaitā bija pamatīgi cietuši, bet Kū treneris Kims Juns Gū pēcāk intervijā izteicās, ka, viņaprāt, situācija nav bijusi tik kritiska: "Viņš, protams, nejutās labi. Bet mēs nedomājām, ka situācija ir tik nopietna. Viņš sakoda zobus un izgāja cīnīties arī 14. raundā."

Liktenīgais raunds gan noslēdzās ātri, jo Mančini divas reizes bija precīzs ar labo roku, kas noveda pie pretinieka nokauta. Kū kritienā atsita galvu pret ringa grīdu.

Tomēr cīnītāja gars Kū nepameta pat viņa pēdējos dzīves mirkļos, jo viņš ar virvju palīdzību vēl centās piecelties kājās. Tajā brīdī cīņas tiesnesis Ričards Grīns dueli jau bija apturējis un Kū zaudēja samaņu.

Pēcāk "Sports Illustrated" žurnālists Ralfs Vailijs par Kū mēģinājumu piecelties neslēpa šoku: "Tā ir viena no iespaidīgākajām cilvēka fizisko spēju izpausmēm, ko esmu redzējis."

Boksera nāve, kas noveda pie vairākām pašnāvībām

Kū uzreiz pēc cīņas tika nogādāts tuvākajā slimnīcā, kur viņam tika veikta operācija. Pēc četrām komā pavadītām dienām boksera dzīvība izdzisa. Ārsti kā nāves cēloni norādīja vienu spēcīgu triecienu pa galvu.

Boksera māte sava dēla zaudēšanu nespēja pārdzīvot un četrus mēnešus vēlāk izdarīja pašnāvību. Pirms savas dzīvības atņemšanas sieviete gan norādīja, ka vēlas, lai dēla orgāni tiktu izmantoti kā donors. Kū mātes pamatojums šādam lēmumam bijusi vēlme, lai "viņas dēls turpinātu dzīvot uz šīs planētas".

Notikušo smagi uzņēma arī jau pieminētais cīņas tiesnesis Ričards Grīns. Gadu vēlāk pieredzējušais speciālists izdarīja pašnāvību. Grīns gan neatstāja vēstuli, bet pēc Kū nāves viņš vairākkārt esot izteicies, ka uzskata sevi par vainīgu boksera bojāejā, jo, viņaprāt, cīņu vajadzējis apturēt jau 12. raundā.

Arī Kū pretinieks, Rejs Mančini pēc cīņas psiholoģiski nevarēja atgūties vēl ilgi.

"Viņš vairs nekad nebija tāds kā pirms šīs cīņas. Viņam vairs nebija šī asuma, šī entuziasma. Viņam nebija vēlmes cīnīties," atcerējās leģendārais promoters Bobs Arums. Pēc traģiskās cīņas 1982. gadā Mančini ringā izgāja vēl astoņas reizes, uzvarot pirmos četrus dueļus un zaudējot pārējos. 1992. gadā amerikānis paziņoja par karjeras beigām

Noteikumu izmaiņas

Runājot par 12. raundu, tieši pēc šī liktenīgā dueļa boksa noteikumos tika pieņemtas izmaiņas, kas paredz, ka čempionu cīņas var ilgt maksimums 12, nevis 15 raundus, kā tas bija līdz tam.

Tika izpētīts, ka tieši pēc 12. trīs minūšu raunda bokseris straujāk sāk dehidrēties, kas jau kļūst dzīvībai bīstami. 

Tāpat tika ieviestas arī dažādas bokseru pārbaudes pirms cīņām (elektrokardiogrammas, kā arī smadzeņu un plaušu pārbaudes). Savukārt pēc cīņām, kas noslēgušās ar nokautu, zaudētājam tika piespriesta vismaz 45 dienu medicīniskā diskvalifikācija.

Iespējams, ka īsāks cīņas laiks būtu pasargājis Kū dzīvību, tomēr minētā cīņa beidzās traģiski un boksera atvase, kas pasaulē nāca septiņus mēnešus pēc liktenīgā dueļa, savu tēvu tā arī neieraudzīja.

Kims Duks Kū savas profesionālās karjeras laikā izcīnīja 17 uzvaras, piedzīvojot divus zaudējumus un vienu reizi cīnījās neizšķirti.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu