"Būtiska ir ne tikai pasākumu rīkotāju atbildība, bet arī pašu dalībnieku profesionalitāte." KM aicinās vērtēt "Zelta mikrofons 2021" norisi

Foto: Mūzikas ierakstu gada balvas "Zelta mikrofons" nominanti un laureāti ārpus tiešraides Foto: Jānis Škapars/TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Otrdien, 16. martā, tiešraidē no Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma Mediju centra tika paziņoti "Zelta mikrofona 2021" laureāti. Neskatoties uz to, ka visi dalībnieki tikuši testēti, pasākuma norise pamatīgi sadusmoja daudzus sociālo tīklu lietotājus. Kas par ceremonijas norisi sakāms atbildīgajām iestādēm, centās noskaidrot portāls "Apollo.lv".

Pasākums izraisīja lielu neizpratnes un kritikas vilni sociālajos tīklos. "Ja viņi ar negatīvu testa rezultātu var kopā izklaidēties, tad kāpēc mēs nevaram?" rakstīja kāda sieviete sociālajā tīklā "Facebook", citi cilvēki norādīja uz to, ka viņu bizness ir apstājies, ņemot vērā ārkārtas stāvokli, bet izrādās, ka "mūziķi ir vienlīdzīgāki par citiem" un masu pasākumi ir pieļaujami.

Izskanējušo kritiku portālam "Apollo.lv" komentēja arī "Zelta mikrofona" producente Elita Mīlgrāve. ""Zelta mikrofons" tika plānots un organizēts kā TV satura veidošana – tiešraide ar atbilstošu specifiku [..]," atklāja Mīlgrāve. "Visi iesaistītie – gan personāls, gan dalībnieki – tika iepazīstināti ar organizētāju izstrādāto Covid-19 drošības protokolu. [..] Drošības pasākumu ievērošana ir arī katra dalībnieka personīgā atbildība. Konsultācija par paredzētajām prasībām tika lūgta arī SPKC."

SPKC portālam "Apollo.lv" norādīja, ka "viņiem nav tiesību aizliegt vai atļaut kādus pasākumus, SPKC var tos tikai epidemioloģiski vērtēt un, protams, ka jebkāda pulcēšanās šobrīd nav rekomendējama". Tāpat centrā norādīja uz to, ka Ministru kabineta noteikumos ir paredzēti izņēmumi mediju satura radīšanai.

""Zelta mikrofona" organizatori, vērtējot, piemēram, "Muzikālās bankas" noslēguma pasākuma ierakstu janvārī, guva nopietnus secinājumus un laicīgi gatavojās, lai novērstu visus riskus," norāda pasākuma organizatori,

piebilstot, ka "Zelta mikrofons" ir "valsts nozīmes mūzikas industrijas pasākums".

"Un – līdzīgi kā augsta līmeņa sportā un kultūras pasākumos – arī "Zelta mikrofona" ceremonija tika organizēta, ievērojot visus drošības protokola noteikumus."

"Būtiska ir ne tikai pasākumu rīkotāju atbildība, bet arī pašu dalībnieku profesionalitāte."

KM portālam "Apollo.lv" uzsvēra, ka ārkārtas situācijas laikā notikušas vairākas balvu pasniegšanas ceremonijas. ""Spēlmaņu nakts", Latgaliešu kultūras balvas "Boņuks", Lielā Mūzika balva un "Muzikālā banka". Tās visas bija televīzijas tiešraides, kas esošo ierobežojumu apstākļos ir atļautas," skaidro KM pārstāve Inga Vasiļjeva.

"Jāatzīst, ka minētajā sarakstā ir izcili noorganizētas ceremonijas, kurās par drošības noteikumu pārkāpumiem sabiedrībai un atbildīgajām institūcijām nebija iebildumu, bet bija arī tādas, par kurām izvērtās asas diskusijas un sabiedrības pamatota neizpratne."

Ministrijā uzsvēra, ka "katra pasākuma norise atkarīga no pasākuma rīkotāja prasmes, spējas un atbildības, un te neiztikt bez kļūmēm".

Kultūras ministrija vērsīsies NEPLP, TV3 un pie rīkotājiem ar aicinājumu vērtēt un skaidrot konkrētā pasākuma atbilstību drošības noteikumiem, izdarīt secinājumus par kļūmēm, ja tādas bijušas, un dalīties ar secinājumiem un pieredzi, kas var būt noderīga citiem līdzīgu tiešraižu rīkotājiem.

"Atzīmēšu, ka būtiska ir ne tikai pasākumu rīkotāju atbildība, bet arī pašu dalībnieku profesionalitāte, kas paģēr arī spēju salāgot emocijas un racionālu rīcību," norāda Vasiļjeva.

"Šeit nav runa par to, vai likumiski viss bija korekti, runa ir par piemēra rādīšanu."

Starp sociālo tīklu lietotāju viedokļiem ir lasāms arī mūziķa Ralfa Eilanda komentārs: "Lai arī esmu priecīgs par visiem balvu saņēmējiem, pats biju pasākuma nominants un tiku aicināts apmeklēt "Zelta Mikrofonu", pēc pasākuma ir rūgtuma pēcgarša."

"Neesmu iedziļinājies, kurš bija atbildīgais organizators, bet ceru, ka šis pasākums neradīs publikai iespaidu, ka arī pārējiem pasākumu nozares pārstāvjiem ir vienalga par epidemioloģiskajiem ierobežojumiem mūsu valstī," raksta mūziķis.

"Šeit nav runa par to, vai likumiski viss bija korekti, runa ir par piemēra rādīšanu situācijā, kad citiem ir liegums satikt kādu pat ārpus savas mājsaimniecības. Atvainojos nozares vārdā un ceru, ka šis gadījums nemetīs ēnu arī uz pārējiem organizatoriem," teikts Eilanda ierakstā. 

Foto: Mūzikas ierakstu gada balvas "Zelta mikrofons" nominanti un laureāti ārpus tiešraides

Mūzikas ierakstu gada balvas "Zelta mikrofons" tika pasniegtas jau 25. reizi. Metālmākslinieka Armanda Jēkabsona izgatavotās "Zelta mikrofona" statuetes tika pasniegtas 22 kategorijās.

Balva par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā tika pasniegta bērnu vokālajai studijai "Knīpas un Knauķi". Vienīgais mūziķis, kurš balvu pasniegšanas ceremonijā saņēma vairākas "Zelta mikrofona" statuetes, ir reperis ansis, kura albums "Liela māksla" tika godināts kā 2020. gada Labākais hip-hop mūzikas albums un Gada albums.

Ceremonijā uzstājās Maestro Raimonds Pauls kopā ar Gunti Skrastiņu, grupa "Instrumenti" un dīva Linda Leen. Aija Andrejeva, Agnese Rakovska un Kristīne Pāže izpildīja visvairāk nominēto dziesmu (kopskaitā trīs kategorijās) "Laime šī". Izskanēja Ivo Fomina dziesmas "Tu man esi" un Aijas Andrejevas un Zebrenes dziesmas "Šamanis" pirmatskaņojumi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu