"Esmu kvēls fans apmēram desmit gadus, bet..." Kā UFC sokas karā pret interneta "pirātiem"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Izraels Adesanja pret Janu Blahoviču
Izraels Adesanja pret Janu Blahoviču Foto: Reuters/ScanPix

UFC prezidents Deina Vaits pēdējā laikā arvien biežāk uzsver, ka šogad ir aktīvi sācis cīņu pret vietnēm, kas nelegāli translē viņa organizācijas cīņu šovus. Pazīstamais sporta medijs "The Athletic" piedāvāja ieskatu šajā situācijā.

"Mēs viņu ("pirātu") noķērām," sacīja Vaits žurnālistiem UFC 257 preses konferencē. "Mēs viņu dabūjām. Vērojam to puisi. Viss, kas jums jādara, ir jāieslēdz sava nelegālā straumēšanas tiešsaiste un tu esi mums rokā."

Jauktās cīņas mākslas (MMA) organizācija jautājumam par nelegālo tiešraižu pārraidīšanu ir pievērsusies nopietni, un UFC tagad ir ieviesusi bargus sodus par šādu pakalpojumu sniegšanu. Protams, pats organizācijas prezidents labi apzinās, ka bez šī viena "pirāta" ir vēl tūkstošiem citu, bet viņi ir gatavi atmaskot šos interneta noziedzniekus.

"Katrā pasākumā esmu gatavs dzīties pakaļ kādam no šiem puišiem," Vaits sacīja medijiem. "2021. gadā mēs solām noķert daudzus."

Kāds eksperts uzsver, ka viņš netic, ka UFC spēs apturēt nelegālo straumēšanas kustību, jo lielākās straumēšanas vietnes vēl joprojām pārraida UFC pasākumus. Varbūt jāsāk ar tām?

Daudziem sporta līdzjutējiem tā ir kļuvusi par tradīciju – nopirkt uzkodas un dzērienus un pēc tam datorā meklēt bezmaksas iespējas vērot sporta sacensības. Ir, protams, fani, kuri maksā, bet daudzi 21. gadsimtā kategoriski atsakās maksāt par sporta pasākumu vērošanu savās . Gadījumos, ja kāds no iecienītajiem straumēšanas pakalpojumu sniedzējiem ir pieķerts, ir daudzas citas alternatīvas vietnes.

"Esmu kvēls fans apmēram desmit gadus," sacīja kāds MMA atbalstītājs. "Skatos gandrīz visus šovus, esmu lidojis pa visu valsti, lai dotos uz (UFC) pasākumiem, bet uz vienas rokas pirkstiem varu saskaitīt, cik reizes esmu maksājis par skatīšanās iespējām."

Arī daudzi citi intervētie atzina, ka viņi sportu skatās "pirātiskajās" mājaslapās.

"Straumējumu skatīšanās ir daudz vienkāršāka nekā maksāšana par pasākumu," atzīst kāds līdzjutējs. Vairāki neslēpa, ka viņiem patīk, ka daudzās nelegāli straumētās tiešraidēs nav reklāmu.

Cīņas sporta organizācija galvenokārt (pirms pandēmijas) paļāvās uz to, ka galvenie ienākumi tiks gūti no skatītāju apmeklējuma arēnās. UFC ar sporta mediju ESPN noslēdza tiešraižu pārraidīšanas līgumu, kura vērtība ir 1,5 miljardi ASV dolāru, tāpēc organizācija vēlas, lai cilvēki iegādājas maksas tiešraides. Pieprasījums pēc "maksas par skatījumiem" ir viena no vairākām lietām, kas padara UFC tik pievilcīgu ESPN. Jaunākais darījums, kas noslēgts 2019. gadā, padarīja ESPN par organizācijas ekskluzīvo pārraidītāju Amerikas Savienotajās Valstīs.

Grūti aprēķināt, cik daudz naudas UFC un citi sporta veidi zaudējuši nelegālo straumējumu dēļ. 2009. gadā par pasākumu vērošanas tiesībām bija samaksājuši 375 000 skatītāju, bet 140 000 cilvēku skatījās nelegālos straumējumus.

Nelegālās straumēšanas apkarošanas eksperti uzsvēruši, ka UFC labi apzinās, ka viņiem šajā jomā ir problēma, tāpēc šogad ir pieliktas lielas pūles, lai iebiedētu šos cilvēkus. Pirmkārt, lai novērstu šo problēmu, cīņu sporta organizācija izglīto līdzjutējus, otrkārt UFC ar IT speciālistiem strādā pie dažādām metodēm, kā atrast šos cilvēkus, kas nelegāli izplata sporta saturu.

Galvenais iemesls, kāpēc līdzjutēji nav gatavi maksāt par tiešraidi, ir - 70 dolāri par vienu pasākumu ir pārāk liela nauda. Vairāki sporta funkcionāri uzskata, ka šajā ekonomikas lejupslīdes laikā UFC vajadzētu samazināt cenas maksas tiešraidēm.

Taču cīņu sporta organizācija ir nevis cenas samazinājusi, bet tieši pretēji - palielinājusi, piemēram, salīdzinājumā ar 2020. gadu cena ir pieaugusi par desmit dolāriem.

Problēma slēpjas arī tajā, ka UFC nav gatava piedāvāt atsevišķas samaksas par konkrētu cīņu vai cīņām. Piemēram, par vairākiem dueļiem astoņstūrī nākas maksāt 60 dolārus, bet patiesībā tevi interesē tikai viena cīņa, kas galu galā var būt liela vilšanās vai arī noslēgties vien dažu sekunžu laikā.

Pati organizācija labi apzinās, ka visus "pirātus" viņiem neizdosies noķert, ko arī atzina pats organizācijas prezidents, norādot, ka svarīgākais šobrīd ir dažus no nelegālajiem straumētājiem atmaskot, lai pavērotu, kā situācija mainās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu