Rīgā pie Covid-19 analīžu nodošanas punkta agresīvs vīrietis piekauj kurjeru (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dūre. Ilustratīvs attēls.
Dūre. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Valsts policija izmeklē gadījumu, kad Rīgā pie viena no Covid-19 analīžu nodošanas punktiem piekauts kurjers, viņam nodarīti miesas bojājumi un viņš ārstējas mājās, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Tikmēr arī citos punktos aizvien biežāk nākas piedzīvot klientu dusmas un agresiju, sistas un lauztas durvis un nereti tikai trauksmes poga glābj personālu.

Incidents pie viena no mobilajiem Covid-19 analīžu punktiem notika Otrajās Lieldienās. Latvijas Televīzijai ir zināms medicīnas sabiedrības nosaukums, taču uzņēmums, kurš apstiprina notikušo, lūdz to neatklāt.

Uzbrukums kurjeram notika brīdī, kad pati paraugu paņemšana jau bija beigusies. Saskādēts arī auto, bet kurjers ārstē smadzeņu satricinājumu.

"5. aprīlī plkst. 20 Valsts policija saņēma informāciju par agresīvu vīrieti. Vīrietis tika aizturēts. Savas darbības vīrietis bija nofilmējis telefonā. Ir uzsākti divi administratīvie procesi," atklāja policijas Rīgas iecirkņa Kārtības policijas priekšnieks Egils Ezis.

Tikmēr analīžu veicējiem konflikta izraisītājs jau bija zināms. Pirms tam viņš filmējis arī punkta darbību, analīžu veikšanu un mediķus atpūtas pauzēs uz ielas.

Agresija jūtama arī citos punktos. Tiek raustītas durvis. Sperts pa tām. Dusmas pauž arī tie, kuriem tests nepieciešams plānota atpūtas brauciena dēļ.

Uzzinot, ka par šādu kaprīzi ir jāmaksā, tie, kuri ieplānojuši ceļojumu, naidu vērš pret mediķiem, kuri analīzes veic.

Pašlaik Covid-19 analīzes veic bez maksas tikai tad, ja ir saslimšanas pazīmes vai kontaktpersonas statuss,

Psihiatrs Māris Taube uzvēra, ka katrai krīzei ir etapi, un šī krīze ir pārāk ieilgusi.

"Pirmajā brīdī bija solidaritāte un palīdzība, bet tagad vairs mediķus neasociē kā glābējus," atzina Taube.

"Diemžēl arī tas vakcīnu jautājums neatrisinājās tā, kā gribējās. Tas ievelkas. Cilvēki ir uz izsīkuma robežas. Nu šobrīd ir visgrūtākais brīdis. Pacietības mērs ir pilns," situāciju raksturoja Taube.

Ārsts aicina izmantot gan daudzās palīdzības līnijas, gan konsultēties klātienē. Piemēram, speciālista konsultāciju trauksmes gadījumā var saņemt dažu dienu laikā.

Vīrietim, kurš bija agresīvs pret analīžu kurjeru, draud divi naudas sodi līdz piecsimt eiro – par maznozīmīgu miesas bojājumu nodarīšanu un par sasisto auto. Policija vērtēs arī to, vai šī pagaidām administratīvā lieta tomēr nav kvalificējama kā krimināla rakstura pārkāpums. Tad sods var būt bargāks. Līdz šim policijas redzeslokā vīrietis nonācis par maznozīmīgiem pārkāpumiem.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu