Ar informatīvu plakātu sēriju Rīgas pieturvietās mēģinās motivēt cilvēkus kustēties (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Mazkustīgs dzīvesveids un tā atstātā ietekme uz cilvēku fizisko un emocionālo veselību ir daļa no Covid-19 radītajām sekām, tāpēc Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) studenti ir radījuši informatīvu plakātu sēriju Rīgas transporta pieturvietās, kuros grafiski attēlota informācija par kustību nozīmi un šādi mēģināts motivēt cilvēkus kustēties.

Kā aģentūru LETA informēja dizainers un LMA profesors Holgers Elers, mazkustīgums ir aktuāla problēma pandēmijas laikā. Tas saistīts gan ar ierobežotajām aktivitātēm, gan ar faktu, ka lielākā daļa iedzīvotāju strādā vai mācās attālinātā režīmā.

LMA Funkcionālā dizaina katedras maģistra studiju programmas 1.kursa studentes Lauma Reitere, Ieva Siliņa un Tīna Marta Verpakovska Elera pavadībā nākušas klajā ar projektu "Pastaigājies", kura mērķis ir aicināt iedzīvotājus sabiedriskā transporta vietā ceļu līdz vēlamajai pieturai veikt ar kājām.

Elers norādīja, ka dizaina idejas pamatā ir uzdevums - radīt jaunu pieredzi, kas mudinātu sabiedrību mainīt kādu ieradumu. Apskatāmais problēmu loks saistīts ar pandēmijas ierobežojumu izraisītajām sekām - depresiju, vardarbību, konfliktiem ģimenē, fizisko aktivitāšu trūkumu.

"Kopumā tika radītas četras idejas, no kurām viena šobrīd jau apskatāma pilsētvidē. Ceram, ka projekts uzrunās cilvēkus un mudinās tos vairāk pārvietoties ar kājām, mazāk izmantojot sabiedrisko transportu. Mēs uzsveram, ka tas ne tikai samazina risku inficēties ar Covid-19, bet arī to, kā fiziskās aktivitātes uzlabo mūsu pašsajūtu un veselību," pauda profesors.

Pēc viņa paustā, patlaban ir izstrādāts maršruts no Latvijas Mākslas muzeja līdz Ēveles ielai, kurā, balstoties uz katras pieturas attālumu, ir apkopota un vizuāli uzskatāmi norādīta veikto soļu skaita pozitīvā ietekme uz veselību kopā ar iedvesmojošu aicinājumu kustēties.

Līdz 9.maijam dizaina plakāti testa režīmā ir izvietoti sešās pieturvietās un šajā laikā studenti veiks aptaujas, lai noskaidrotu plakātu ietekmi uz iedzīvotājiem. Veiksmīga iznākuma rezultātā dizains varētu tikt pielāgots un plakāti tiktu izvietoti arī citos sabiedriskā transporta maršrutos.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu