"Vai ir kāds, kuram var "sapiķot"?" Lai iegūtu Covid-19 sertifikātu, iedzīvotāji ir gatavi arī kukuļot ārstus (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Mattia Menestrina/Shutterstock.com

Lai saņemtu Covid-19 zaļo sertifikātu nevakcinējoties, dažs labs izrādījis arī gatavību ārstus piekukuļot. Atsevišķi šādi gadījumi pat nonākuši Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) redzeslokā. Tiesa, Nacionālais veselības dienests (NVD) skaidro, ka viltot vakcinācijas faktu nemaz īsti neesot iespējams, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Līdz ar atvieglojumiem, ko sniedz Covid-19 sertifikāts, sociālajos tīklos uzvirmojušas diskusijas par iespējām šo dokumentu viltot vai pat iegādāties nevakcinējoties.

Viens no piemēriem redzams sociālajā vietnē "Facebook", atsaucīgo māmiņu forumā.

"Vai kādam ir informācija, vai ir iespējams dabūt to papīru, sapiķojot kādam, kas veic vakcīnas, ka esi vakcinējies, lai gan neesi?" vaicā kāds lietotājs.

NVD gan skaidro, ka šādas iespējas neesot, jo katrs sertifikāts satur unikālu QR kodu. "Ikviens sertifikāts satur QR kodu, tas nav vienkāršs QR kods. Šis ir digitāli parakstīts, jeb tajā ir tā saucamā virtuālā atslēga.

Līdz ar to nav iespējas ar "fotošopu" vai citu rīku mēģināt šo QR kodu mainīt, viltot. Šis te QR kods netiks nolasīts kā derīgs.

Otrkārt, ar digitālo sertifikātu kopā ir jāuzrāda arī savs personu apliecinošs dokuments – pase vai personu apliecinošs dokuments, un tajā brīdī, kad cilvēks, kurš mūsu sertifikātu pārbauda, veic skenēšanu, viņš arī apskatās, vai tiešām šī informācija par sertifikātu sakrīt," norādīja NVD Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga.

Ārstniecības personām arī neesot iespēju veikt viltus ierakstus par neesošu vakcināciju.

"Nebūs tā, ka ārsts to ierakstīs kaut kur kladītē un tad aizsūtīs kaut kur e-pastu, ka cilvēks ir vakcinēts.

Šie dati tiek ievadīti valsts e-veselības sistēmā, tur ir detalizēta informācija par vakcinācijas dienu, par personu, kas ir veikusi, ar kādu vakcīnu, ir pilnīga šī informācija, un tā glabājas valsts sistēmā, un nepieciešamības gadījumā tiek pārbaudīta, un, ja ir neatbilstības, ārstniecības persona var saņemt sodu," skaidroja NVD pārstāve.

Dienestā gan neslēpj, ka situācija tiek novērota. Tiek atgādināts, ka par dokumentu viltošanu ir kriminālatbildība. Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja gan "TV3 Ziņām" norādīja, ka viņu rīcībā nav informācijas par centieniem piekukuļot mediķus.

Tikmēr KNAB norāda, ka šādi signāli ir saņemti. Birojs arī atgādina, ka par šādu pārkāpumu abām pusēm draud kriminālatbildība. Par dokumentu viltošanu mantkārīgā nolūkā, kukuļošanu vai prettiesisku labuma došanu vai pieņemšanu var sodīt ar piespiedu darbu, naudassodu vai reālu brīvības atņemšanu.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu