Beļģijā 90 gadus veca sieviete nomirusi ar Covid-19 "dubultvariantu" (24)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Eksperti brīdina, ka pastāv risks inficēties ar Covid-19 "dubultvariantu". Šāds apgalvojums izskanējis pēc tam, kad Beļģijā kāda 90 gadus veca sieviete mirusi pēc inficēšanās ar koronavīrusa Alfa un Beta variantiem, ziņo raidorganizācija BBC.

Alfa variants ir Lielbritānijas Covid-19 paveids, bet Beta - Dienvidāfrikas.

Sirmgalve, kura nomira 2021. gada martā Beļģijā, nebija vakcinēta.

Viņas ārstiem ir aizdomas, ka sieviete infekciju saņēmusi no diviem dažādiem cilvēkiem. Mediķi uzskata, ka šis ir pirmais šāda tipa gadījums, taču piebilst, ka retas, duālas infekcijas dažkārt ir iespējamas, ziņo BBC.

Minētais gadījums tika apspriests šī gada Eiropas klīniskās mikrobioloģijas un infekcijas slimību kongresā.

2021. gada janvārī Brazīlijas zinātnieki ziņoja, ka divi cilvēki vienlaikus bija inficējušies ar divu variantu Covid-19, no kuriem viens bija Gamma variants.

Tikmēr pētnieki no Portugāles nesen ārstēja 17 gadus vecu jaunieti, kurš bija noķēris otru Covid-19 variantu, vienlaikus atgūstoties no cita Covid-19 varianta.

90 gadus vecā sieviete, kura bija inficējusies ar  Covid-19 "dubultvariantu", tika nogādāta slimnīcā pēc tam, kad piedzīvoja nopietnus elpošanas traucējumus.

Laboratoriskajos izmeklējumos sirmgalves ņemtajos paraugos tika atklāts, ka sievietei ir Covid-19, ko vienlaikus izraisīja divas dažādas pandēmijas vīrusa mutācijas varianti - Alfa un Beta.

Beļģijas, Ālstas slimnīcas vadošā pētniece Anna Vankerbergena saka:

"Abi šie varianti tajā laikā cirkulēja Beļģijā, tāpēc, visticamāk, sieviete inficējās no dažādiem cilvēkiem, kuriem bija dažādi vīrusa varianti. Diemžēl mēs nezinām tieši kā viņa inficējās."

"Viņa bija dāma, kas dzīvoja viena, bet pie viņas nāca daudz cilvēku, kas rūpējās par viņu. Ir grūti pateikt, vai divu variantu infekcijai bija nozīme tam, ka pacientes veselības stāvoklis ātrāk pasliktinājās," turpina pētniece.

Zinātnieki tikmēr izstrādā jaunas vakcīnas pret Covid-19, kas dos vēl lielāku aizsardzību pret jaunajiem vīrusa variantiem.

Varvikas universitātes viroloģijas eksperts, profesors Laurenss Jangs saka:

"Atklājot divus dominējošus variantus personai nav pārsteigums - ar tiem varēja inficēties no viena cilvēka vai esot kontaktā ar vairākiem inficētiem cilvēkiem."

Profesors piebilst, ka ir vajadzīgi vairāk pētījumu, lai noteiktu, vai šāda veida infekcijas kaut kādā mērā apdraud vakcinācijas efektivitāti vai pasliktina Covid-19 gadījumu skaitu.

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu