Latvija grasās iepirkt iedarbīgus medikamentus pret Covid-19. Tie nebūs pacientiem, kas apzināti nevakcinējas (34)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Matej Kastelic/shutterstock

Latvija grasās iegādāties nelielu daudzumu dārgus un iedarbīgus medikamentus – "antivielu kokteiļus". Tie Covid-19 slimniekiem būs paredzēti ļoti retos gadījumos. Ja cilvēks piederēs augsta riska grupai un slimības tālākajā norisē ir paredzami lieli sarežģījumi, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Augsti riski šajā gadījumā attiektos uz cilvēkiem ar imūnsupresiju, onkoloģijas pacientiem, kas saņem ķīmijterapiju, un īpaši asins vēža pacientiem.

Specifiskās terapijas līdzekļi ir ierobežoti. Latvija medikamentu iegādei atvēlējusi 200 000 eiro, ar ko pietiktu 100 Covid-19 slimniekiem. Medikamentus iepirks tiklīdz tos būs akceptējusi Eiropas Zāļu aģentūra (EZA), norāda Veselības ministrijas Farmācijas departamenta direktore Inese Kaupere.

"Antivielu kokteilis" nebūs zāles pacientiem, kas apzināti nevakcinējas. Tās lietos ļoti īpašos un retos, augsta riska gadījumos, kad lēmumu par katru no tiem būs pieņēmis ārstu konsīlijs. Pašlaik jaunos medikamentus vēl paātrinātā kārtībā vērtē Eiropas Zāļu aģentūra.

Kombinētās antivielas intravenozi ievadīs pacienta organismā un tās samazinās vīrusa daudzumu asinīs, kā arī neļaus vīrusam iekļūt cilvēka šūnās. Tas nebūs medikaments, ko plaši izmantos visiem pacientiem. 

Eiropas Komisija patlaban izskata jaunus medikamentus, kuri ir paredzēti specifiskām riska grupām. "Antivielu kokteiļus" izmantos kā ierobežotus un specifiskus terapijas līdzekļus, kad jau iepriekš ir labi zināms, ka pacients pieder augsta riska grupai un slimība vēl ir pavisam agrīnā stadijā, taču blakus slimību dēļ ir prognozējama smaga slimības gaita, norāda Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Bīstamo infekciju nodaļas vadītāja Monta Madelāne.

Komentāri (34)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu