Raidījums: Vai Covid-19 Delta varianta "lipīguma" dēļ ir jāievieš jauni drošības pasākumi? (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēki sejas maskās.
Cilvēki sejas maskās. Foto: Evija Trifanova / LETA

Covid-19 izplatībā augošas tendences – Latvijā divu nedēļu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju ir nedaudz virs 39, bet tieši pirms nedēļas tas bija 30,7. Tas lielā mērā vīrusa Delta varianta dēļ, kurš ir divreiz "lipīgāks" par iepriekšējiem Covid-19 variantiem. Tāpēc rodas jautājums, vai pietiek ar pašreizējiem drošības noteikumiem sabiedriskās vietās, vai arī tie būtu jāpārskata, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Iepriecinošās ziņas par Covid-19 slimnieku skaita mazināšanos šobrīd ir apsīkušas. Vīrusa Delta variants, kurš sācis dominēt arī Latvijā, ir vismaz divreiz "lipīgāks" par iepriekšējiem Covid-19 variantiem, un inficēto skaits atkal pieaug.

Delta variantam ir augsts reproduktivitātes koeficients jeb skaitlis, kas apzīmē vīrusa spēju inficēt citus cilvēkus.

Par to jau mēneša sākumā brīdināja infektologs Uga Dumpis: "Šāds skaitlis ir līdzīgs tai infekciozitātei, kas ir vējbakām un cūciņām. Tātad tās ir augsti lipīgas slimības."

Lai gan vīruss mainās un kļūst infekciozāks, ieteikumi sabiedrībai, lai izvairītos no inficēšanās, nav būtiski mainījušies. Piemēram, lietotne "Apturi Covid", nosakot kontaktpersonas, joprojām rēķina 15 minūšu kontaktu un divu metru attālumu.

"Tās ir Pasaules Veselības organizācijas (PVO) un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra kopējās rekomendācijas par kontaktpersonām un šo laiku un attālumu," skaidroja SPKC pārstāve Ilze Arāja.

Covid-19 kontaktpersonu noteikšanā šobrīd tiek ņemts vērā arī vakcinācijas fakts.

PVO norādīja, ka ieteikumi paliek nemainīgi. Tiesa, tajos šobrīd nav norāžu par divu metru distanci un laika intervālu.

PVO atbilde: "Mūsu ieteikumi paliek nemainīgi. Indivīdiem PVO iesaka "Darām visu!" pieeju, lai kontrolētu turpmāku Covid-19 izplatīšanos un bažas izraisošos variantus, lai pasargātu sevi un citus. Tas nozīmē ievērot sabiedrības veselības un sociālos pasākumus, tostarp saglabāt fizisku distancēšanos, valkāt maskas, mazgāt rokas, izvairīties no lieliem pūļiem un pēc iespējas izvēlēties atvērtas vietas vai labi vēdināmas telpas."

Vienlaikus ir valstis, kas bažās par iedzīvotāju veselību nosaka papildu rekomendācijas. Piemēram, pavasarī, izplatoties Covid-19 Lielbritānijas jeb alfa variantam, Vācijā daudzviet noteica, ka sabiedriskajā transportā vairs nederēs auduma maskas.

Tikmēr Slimību profilakses un kontroles centrs norāda, ka vismaz pagaidām Latvijā nav plānots drošības rekomendācijas mainīt. Bet vai pietiek ar vecajām rekomendācijām laikā, kad izplatās daudz lipīgāks vīrusa variants?

Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes asociētā profesore Solvita Olsena uzskata, ka noteikti nepietiek: "Sen ir zināms, ka 15 minūtes nepalīdz. Divi metri – nekad neviens nav pierādījis, ka diviem metriem telpās ir izšķirīga nozīme. Ja mēs turpināsim trallināt par diviem metriem, 15 minūtēm un vēl citas blēņas, tad mēs pazaudēsim vēl vairāk, nekā līdz šim esam milzu zaudējumus cietuši. Mums ir vēl vairāk iespēju pazaudēt, jo vīrusa delta paveids ir ļoti negants. Mums ir visas iespējas zinātniski mainīt savu izturēšanos pret vīrusu un sevi pasargāt."

Olsena pati ir saņēmusi Covid-19 vakcīnas abas devas un joprojām sabiedriskās vietās turpina lietot respiratoru, kā arī, atsaucoties uz ārvalstu speciālistu ieteikumiem, iesaka citiem publiskās vietās neaizmirst par drošas sejas maskas lietošanu.

Arī PVO ieteikumos norāda gan uz vakcinācijas nozīmīgumu, gan vajadzību lietot sejas maskas. Ņemot vērā salīdzinoši nelielo vakcinēto skaitu, PVO riska grupām un gados vecākiem cilvēkiem iesaka lietot medicīniskās sejas maskas.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu