Potēšanās pretinieki Lietuvā un Latvijā izmanto līdzīgu simboliku, norāda Seima spīkere (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Juris Lisovs/TVNET

Vakcinācijas pretiniekus Lietuvā un Latvijā vieno simbolika, kas tiek izmantota, protestējot pret vakcinēšanos pret Covid-19, trešdien, 18. augustā, sociālajā tīklā "Facebook" norādījusi Lietuvas Seima spīkere Viktorija Čmilīte-Nilsena.

"Kas šobrīd saista Viļņu un Rīgu? Izrādās, ne tikai [autoritārā Baltkrievijas prezidenta] Aleksandra Lukašenko hibrīddraudi, bet arī Dāvida zvaigznes un citu simbolu izmantošana, pretojoties potēšanai,"

viņa rakstīja, norādot, ka par to uzzinājusi no Latvijas Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces, kad stāstījusi viņai par pagājušajā nedēļā notikušo vakcinācijas pretinieku mītiņu pie Seima ēkas Viļņā.

"Tas vedina aizdomāties, cik patiess ir dažu iniciatoru radikālais pilsoniskums un cik lielā mērā tas tiek stimulēts no malas," spriedusi Seima spīkere.

Pēc viņas teiktā, "tiek radīta draudu ilūzija, kas tiek pasniegta diezgan vienādi, liekot lietā vienus un tos pašus simbolus" un, manipulējot ar tiem, tiek piesaistīti "neapmierinātie, kuri vēlas pārmaiņas, bet ne līdz galam saprot, kādā kompānijā var nonākt".

"Diemžēl pašreizējais nogurums ir ļoti pateicīga vide manipulēšanai ar negatīvām emocijām,"

secinājusi Čmilīte-Nilsena, pieminot šovakar Rīgā paredzētos protestus pret vakcināciju.

"Redzot lietuviešu pieredzi, latviešu kolēģi saka, ka arī Rīgā šovakar var sagaidīt visu - jo vairāk tāpēc, ka arī Latvijas parlamentā, tāpat kā pie mums, ir deputāti, kuri ne tikai atbalsta, bet arī pamudina atsevišķas sabiedrības grupiņas uz radikālākām darbībām, nedomājot par savu atbildību."

Jau ziņots, ka pagājušajā otrdienā pie Lietuvas Seima ēkas Viļņā pulcējās aptuveni pieci tūkstoši cilvēku, lai protestētu pret valdības plāniem noteikt stingrus ierobežojumus cilvēkiem, kuri nav vakcinējušies pret Covid-19 vai testējušies. Seims gan tobrīd ārkārtas sesijā risināja gluži citus jautājumus, kas saistīti ar nelegālās migrācijas krīzi.

Daļa akcijas dalībnieku turēja plakātus, kuros Lietuvas vadības pārstāvji tika salīdzināti ar nacistiskās Vācijas līderiem, bet daži vakcinācijas pretinieki bija apvilkuši drēbes ar Dāvida zvaigznēm, kas atgādināja nacistu koncentrācijas nometņu ieslodzīto apģērbus, un skandēja "Nevakcinēto geto - nē!", pret ko izteica asus iebildumus Lietuvas ebreju pārstāvji.

Vakarpusē, beidzoties Seima sēdei un oficiāli atļautajam protesta akcijas laikam, vairāki simti cilvēku bloķēja visas parlamenta ēkas izejas un vārtus uz iekšējo pagalmu, kur deputāti novieto savus automobiļus, izkliedza apvainojumus gan politiķiem, gan žurnālistiem, turklāt daļa no viņiem izturējās visai agresīvi.

Nekārtības izvērtās sadursmēs - policija laida darbā asaru gāzi un pret dažiem mītiņotājiem lietoja spēku, savukārt daži protestētāji policistiem meta ar ūdens pudelēm un akmeņiem un izmantoja signālraķetes. Pēdējie nekārtību dalībnieki tika izklīdināti ap diviem naktī.

Tai pašā vakarā nelegālo migrantu izmitināšanas vietā Rūdninku poligonā izcēlās nekārtības, kuras izdevās savaldīt policijas un Sabiedrības drošības dienesta spēkiem, piesaistot palīgā arī robežsardzes helikopteru. No poligona teritorijas tovakar izbēga aptuveni 20 migrantu, kurus vēlāk izdevās aizturēt.

Lietuvas amatpersonas izteikušas pārliecību, ka šādi notikumi vienā un tai pašā dienā nav uzskatāmi par nejaušu sakritību.

Lietā par nekārtībām pie Seima par cietušajiem atzītas 19 personas, galvenokārt tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, bet par aizdomās turētajiem - 29 cilvēki.

Sākta arī pirmstiesas izmeklēšana attiecībā uz nelikumīgu informācijas vākšanu par personu privāto dzīvi, reaģējot uz sociālajos tīklos izteiktajiem piedāvājumiem par atlīdzību izpaust nekārtību novēršanā iesaistīto tiesībsargājošo iestāžu darbinieku personas datus.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu