NMPD direktore: Sajūtas par to, kas mūs sagaida, ir dalītas, kolēģus ir ļoti grūti motivēt (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule.
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule. Foto: Zane Bitere/LETA

Šorīt Latvijas Radio viesojās Neatliekamā medicīniskā palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule, kura norādīja, ka strauji aug stacionēto Covid-19 pacientu skaits.

Tā kā reģionālās slimnīcas Valmierā un Rēzeknē Covid-19 slimniekiem atver tikai šodien, brīvdienās bija sarežģīti nodrošināt vietu visiem pacientiem.

Cipule norādīja - problēma ir, ka pieaudzis tieši pacientu skaits, kuriem vajadzīga intensīvā terapija. Bija jāpārplāno pacientu izvietojums Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, jo intensīvās terapijas gultas aizpildījās straujāk nekā iepriekš, norādīja Cipule.

Cipule cer, ka arī citas reģionu slimnīcas tiks atvērtas Covid-19 slimniekiem, lai atvieglotu darbu.

NMPD vadītāja nebija pozitīvi noskaņota par nākotni, norādot, ka slimnīcas jau ierobežo pakalpojumus, lai nodrošinātu papildu gultas Covid-19 pacientiem. Pēc viņas teiktā, divu līdz trīs nedēļu laikā slimnīcās būs atkal jāatceļ tādi pakalpojumi slimnīcās, kas nav ārkārtas.

Cipule uzsvēra, ka Covid-19 delta paveids var sarežģīt situāciju slimnīcās, jo ir pazīmes, ka slimības gaita ar šo paveidu varētu būt smagāka. Tā kā ar delta paveidu slimo jaunāki cilvēki, kuriem ir stiprāka veselība, intensīvās terapijas gultas varētu būt aizņemtas ilgāk, jo viņi ilgāk cīnītos par izdzīvošanu.

NMPD vadītāja arī pastāstīja, ka bažas ir ne tikai par gultu skaitu slimnīcās, bet arī mediķu "kopējā morālā gatavība iet ugunī, kur bija pērn".

NMPD darbinieki esot izdeguši, un sajūtas par gaidāmo ir dalītas. Pēc Cipules teiktā, ir grūti vēlreiz motivēt mediķus iet cauri līdzīgai situācijai kā pērn, jo darbs ir smags gan morāli, gan fiziski.

Pēc Cipules teiktā, ja sabiedrībā būtu lielāka izpratne par to, ko mediķi iestājas, tad būtu vieglāk. "Cilvēku teiktais, ka Covid-19 ir izdomāts, nemaz nepalīdz, kad jāsper solis smagāka darba virzienā," uzsvēra Cipule.

Arī viņa pati saņemot daudz e-pasta vēstuļu par to, kā vajadzētu vadīt NMPD, kā arī, kas viņai draud, ja tā nerīkosies.

Cipule cer, ka sabiedrība atjēgsies un padomās par to, ka runa ir par cilvēku dzīvēm.

"Tehniskā gatavība slimnīcās, salīdzinot ar pagājušā gada ziemu, ir lielāka. Morāli, sajūtas par to, kas mūs sagaida ir dalītas un kolēģus ir ļoti grūti motivēt," viņa norādīja.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu