Mārtiņš Kazāks: Labākās zāles ekonomikai šobrīd ir vakcinēšanās (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Rīgas pilī.
Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Rīgas pilī. Foto: Paula Čurkste/LETA

Covid ar vakcinēšanos pamazām zaudējot negatīvo ietekmi, ekonomika būs diezgan strauja uzrāviena fāzē, un cipari būs būtiski augstāki šim gadam, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" norāda Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks. 

"Pakalpojumu sektorā Covid ir ieviesis pārmaiņas, bet otrajā ekonomikas pusē visi skursteņi kūp.

Izaugsme ir diezgan strauja. Uzņēmumi jūtas diezgan labi, un ekonomika aug diezgan strauji. Mēs esam jauna cikla sākumā, un tas uzrāviens var būt diezgan jaudīgs," skaidro Kazāks.

Viņš norādīja, ka pēc divām nedēļām Latvijas Banka nāks klajā ar jaunām prognozēm Latvijas izaugsmei. Jau pavasarī Latvijas izaugsme tika vērtēta kā strauja, pieļaujot, ka IKP pieaugums šogad varētu pārsniegt 3,3%. 

"Atsevišķos sektoros ekonomikas jaudas ir nepietiekamas, eksportētāju pusē būtu ļoti nepieciešams investēt,

lai lielais pieprasījums, kas pasaulē ir un būs, vairāk aiziet ražošanas apjoma pieaugumā, lielākā peļņā, nevis lielākās cenās," skaidro eksperts.

Lai gan ir nozares, kurās Covid-19 devis lielu triecienu, kopumā iedzīvotāji un uzņēmēji jūtas diezgan labi, kā arī ekonomikas izaugsme ir diezgan strauja. 

Latvija varēja palīdzēt uzņēmumiem Covid-19 krīzē tāpēc, ka valsts parāds bija salīdzinoši zems. Tāpēc arī pēc krīzes beigām vajadzētu atkal "turēt parādu zemu, lai varētu glābt arī nākamajā krīzē". Pašlaik Latvijas parāds 50% apmērā no IKP esot normāls esošajai situācijai, norāda Kazāks.

Kazāks norādīja, ka jādomā par nākotni un jābūt drosmīgiem – šis ir cikla apakšējais punkts, no kura izaugsme būs straujāka. "Naudas trūkums Latvijā nav problēma. Problēma ir kvalitatīvu projektu trūkums," viņš uzsvēra.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu