"Pārliecinies, ka atgriezies dzīvs." "Viņš man liktu aiziet." Karaliskā ģimene piemin 99 gadu vecumā aizgājušo princi Filipu

Foto: Zoran Karapancev/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Neparastā vienotības izrādē karaliskās ģimenes vecākie locekļi ir sapulcējušies, lai dalītos atmiņās, kas atklāj prinča Filipa iekšējo pasauli, tostarp viņa dedzīgo interesi par pavārmākslas šoviem, rotaļīgo pieķeršanos saviem bērniem, mazbērniem un mazmazbērniem, un kā viņš grilēšanu pārvērta mākslas formā.

Princis Harijs pirmo reizi atklājis, kā Edinburgas hercogs viņu pavadīja ceļā uz Afganistānu. Harijs divreiz tika nosūtīts uz Helmandas provinci Apvienotās Karalistes militāro operāciju laikā, un BBC veltītajā programmā Filipam viņš apraksta, kā viņa vectēvs vienmēr bija labs klausītājs.

"Dodoties uz Afganistānu, vectēvs to uztvēra kā realitāti un vienkārši teica: "Pārliecinies, ka atgriezies dzīvs." Kad es atgriezos, nebija dziļu diskusiju, vairāk tādas "starp citu" sarunas: "Nu jums izdevās. Kā tas bija?" Tāds viņš bija."

"Viņš bija ļoti labs klausītājs, viņš kaut kā izveidoja apstākļus, lai jūs justos brīvi dalīties tik daudz, cik jūs vēlaties."

Kā sirsnīgi izsakās Kembridžas hercogs: "Varu droši teikt, ka ģimenē nekad nav bijis saindēšanās ar pārtiku gadījumu, kas būtu attiecināms uz vectēvu."

Dokumentālā filma, kas sākotnēji tika iecerēta, lai atzīmētu Filipa 100. dzimšanas dienu, nu ir pārdēvēta par piemiņas programmu, un tajā piedalījušies 14 karaliskās ģimenes locekļi, tostarp princis Harijs un nomocītais princis Endrjū. Karaliene netika intervēta, taču saprotams, ka viņa ir devusi savu svētību un producentiem devusi piekļuvi savai privātajai videoierakstu kolekcijai.

Starp vēl neredzētiem klipiem ir kadri, kuros redzams, kā hercogs izklaidējas Balmoralā, ir airu laivā kopā ar princi Edvardu un skrien pa dārzu kopā ar saviem bērniem. Viņš arī šķiet saviļņots, braucot ar bērna trīsriteni, kamēr karaliene skrien aiz muguras.

Kamēr hercogs bija pazīstams ar savu jautrību un humora izjūtu, Harijs dokumentālajā filmā stāsta, ka viņa vectēvs ir bijis arī "lielisks klausītājs". Kad Harijs pievienojās Mājsaimniecības kavalērijai frontes līnijā pret talibiem Afganistānā, liekot viņam izlaist tradicionālos Sandringhemas Ziemassvētkus, Filips bija ļoti pragmatisks attiecībā uz briesmām.

Velsas princis filmā atceras faktu, ka viņa tēvs galvenokārt bija jūras cilvēks. "Nu, viņš ļoti nopietni uztvēra faktu, ka ir iesaistīts bruņotajos spēkos, un acīmredzot Jūras spēki bija viņa galvenais dienests. Bet viņš izrādīja pārmērīgu interesi par visu. Viņš lasīja šausmīgi daudz un domāja par to. Viņš vienmēr domāja par labāko veidu, kā un ko izdarīt."

Princis Viljams piebilda: "Viņš vienmēr ir parādījis ļoti labu piemēru tam, kā mums ir jārūpējas par militārpersonu labklājību un jāpārstāv tās, un jābūt klāt un jāizprot pārbaudījumi un bēdas, ko viņi visi pārdzīvo." 

Karaliskā ģimene atcerējās arī hercoga mīlestību pret gatavošanu.

"Gatavošana ir kaut kas tāds, par ko man patīk ar viņu runāt," atklāja Veseksas grāfiene intervijā, kas tika ierakstīta pirms hercoga nāves. "Un viņam patīk skatīties kulinārijas programmas."

"Viņš dievināja grilēšanu un pārvērta to par interesantu mākslas veidu," sacīja princis Čārlzs. "Un, ja es kādreiz mēģinātu to darīt, viņš... Es nekad nevarētu iedegt uguni vai kaut ko citu, tāpēc viņš man liktu aiziet." 

"Katrā bārbekjū, kurā esmu bijis, Edinburgas hercogs ir gatavojis ēdienu," piebilda Viljams. Programmā ir arī ainas, kas uzņemtas Bekingemas pilī, tiekoties ar hercoga ilggadējo personālu un iemūžinot viņa kabinetu, privāto biroju un bibliotēku.

Citi, kas parādās jaunajā filmā, ir princese Anne un viņas vīrs sers Timotijs Lorenss, princis Edvards, Kornvolas hercogiene, princeses Beatrise un Eiženija un Pīters Filips un Zara Tindala. Bet hercoga mazbērnu partneri, tostarp Kembridžas un Saseksas hercogienes, nav iesaistītas.

Iepriekšējie BBC publicētie klipi skaidri parāda, ka prinča Filipa zaudējumu joprojām izjūt daudzi. "Jūs nekad īsti nesagatavojaties viņa zaudēšanai, jo viņš vienmēr bijis tur."

Kembridžas hercogs piebilst: "Viņš vienmēr bija ļoti klātesošs." Bet visprecīzāk to apkopo viņa vecākais dēls, Velsas princis: "Mums paveicās, ka viņš mums bija gandrīz 100 gadus."

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu