Krāpšana vai nē? Covid-19 sertifikātu piedāvā izgatavot plastikāta kartes izmērā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nacionālā mēroga digitālais vakcinācijas pret Covid-19 sertifikāts, ar kuru iedzīvotāji var apliecināt vakcinācijas faktu.
Nacionālā mēroga digitālais vakcinācijas pret Covid-19 sertifikāts, ar kuru iedzīvotāji var apliecināt vakcinācijas faktu. Foto: Zane Bitere/LETA

Kādas sievietes uzmanību piesaistīja reklāma, kurā piedāvā iegādāties Covid-19 sertifikātu plastikāta kartes izmērā, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Lienei māc bažas, ka ekrāna otrajā pusē sēž krāpnieki, kuru vienīgais mērķis ir izkrāpt datus.

"Ja būtu oficiāli, tad jau valsts pati piedāvātu tādu iespēju.

Es viņu mājaslapā izlasīju, ja karte nestrādā, tad viņi atbildību neuzņemas. Viņi tikai uztaisa karti, bet QR kods jau nebūs mūžīgs, kā viņi zinās, cik ilgi karte darbosies?" stāsta sieviete.

Sievietei māsa piedāvāja pasūtīt šāda veida sertifikātu, tomēr viņa atteicās, baidoties, ka tā ir krāpšana.

Raidījums noskaidrojis, ka vietne "CovidID" pieder uzņēmumam "Viens metriņš". Mājaslapā ir vēstīts, ka sertifikātu var saņemt divos veidos, ar kurjerpasta starpniecību, vai bārā "Nemiers".

"Novērojām, ka cilvēki izklaides vietās netiek ātri garām apsargiem. Viņi Covid-19 sertifikātu meklē savos telefonos vai dod izprintētu, saburzītu lapu.

Parasti iedodot papīra formātā, apmeklētāji piekodina, lai sertifikātu nesaloka. Mēs, ņemot vērā šādu pieredzi, izdomājām sertifikātu uztaisīt kā plastikāta kartiņu. Protams, bija domstarpības, vai cilvēkiem vispār kaut ko tādu vajag, bet izrādās, ka jā!" norāda mājaslapas "CovidID" veidotājs Dāvis Stade.

Valsts iestādes neuzrauga šāda veida pakalpojumu sniegšanu, tomēr tas neesot aizliegts. Vienīgi iedzīvotājiem jārēķinās, ka būs vietas, kur var lūgt uzrādīt pilno sertifikātu pdf formātā.

"Ir gadījumi, kad iedzīvotājiem lūgs uzrādīt tikai QR kodu, papildu būs jāuzrāda savs personu apliecinošs dokuments, un ar to pietiks. Citos gadījumos, piemēram, lidostā, lūgs uzrādīt pilna formāta sertifikātu.

Šis papīra formāta sertifikāts ir izstrādāts ar mērķi, lai varētu to salocīt kā grāmatiņu,"

skaidro Nacionālā veselības dienesta pārstāve Evija Štālberga.

Datu valsts inspekcijas direktore Jekaterina Macuka norāda, ka svarīgi pievērst uzmanību, kurā valstī firma ir reģistrēta. Problēmu gadījumā būs iespējams situāciju risināt, ja kompānija atradīsies Latvijā. Arī CovidID lapas pārstāvis dod solījumu, ka dati netiks ļaunprātīgi izmantoti.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu