Polija sūta migrantiem pierobežas zonā īsziņas, aicinot doties atpakaļ uz Minsku

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Jānis Škapars

Polija sūta migrantiem pierobežas zonā īsziņas, kurās viņi tiek brīdināti, ka Baltkrievijas un Polijas robežas šķērsošana būs nelegāla, un aicināti doties atpakaļ uz Minsku.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru liekākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Gan Polija, gan Eiropas Savienība (ES) apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Polija 2.septembrī uz 30 dienām izsludināja ārkārtējo stāvokli uz Polijas robežas ar Baltkrieviju, tostarp aizliedzot arī žurnālistiem un labdarības organizāciju darbiniekiem atrasties pierobežas zonā.

Polijas iekšlietu ministrs Marjušs Kamiņskis pirmdien paziņoja žurnālistiem, ka viņš rekomendēs valdībai pagarināt ārkārtējo stāvokli par 60 dienām.

Grupa migrantu ir iestrēgusi uz robežas, jo Polija atsakās viņus ielaist valstī, bet Baltkrievija atsakās uzņemt tos atpakaļ. Aktīvisti ir pauduši bažas par migrantu stāvokli, sevišķi, ņemot vērā ziemas tuvošanos. Tomēr Polija ir apņēmusies migrantus neielaist savā teritorijā.

"Polijas robeža ir noslēgta. Baltkrievijas varasiestādes jums melo. Dodieties atpakaļ uz Minsku! Neņemiet nekādas tabletes no Baltkrievijas karavīriem," teikts īsziņā, ko Polija nosūtījusi migrantiem.

Teikums par tabletēm nav sīkāk paskaidrots, un nav saprotams, kas tieši ar to domāts.

Ziņu saņēmuši visi cilvēki pierobežas zonā, kuriem ir mobilie telefoni. Īsziņai pievienota saite uz situācijas skaidrojumu arābu, angļu un krievu valodās.

Polijas robežsardze ziņo, ka otrdien notikuši 473 mēģinājumi nelegāli šķērsot robežu, kas ir līdz šim lielākais diennaktī reģistrētais atvairīto nelegālo imigrantu skaits.

Kopš septembra Baltkrievijas un Polijas robežu mēģināts šķērsot aptuveni 6000 reižu.

Viens no migrantiem, kurš ir no Turcijas, laikrakstam "Gazeta Wyborcza" sacījis, ka pēc tam, kad viņš piespiests griezties atpakaļ uz Baltkrieviju, viņu un vēl vairākus migrantus aplenkuši Baltkrievijas karavīri, kas viņus piekāvuši un pēc tam aizveduši atpakaļ uz robežu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu