Advokāts: Kopš Valērija Maligina nāves viņa mantinieces nav varējušas vienoties par mantojuma sadali

Foto: Ieva Čīka/LETA
LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tā kā kopš Valērija Maligina nāves viņa mantinieces nav varējušas vienoties par mantojuma sadali, tad par to lēmusi Rīgas rajona tiesa, tādējādi līdz šim viss īpašums, tai skaitā zāļu ražotājas AS "Olainfarm" akcijas, ir bijis kopīpašums, un mantinieces nedrīkstēja rīkoties atsevišķi, pavēstīja advokāts Mārtiņš Kvēps, kurš pārstāv Čehijas uzņēmumu "Black Duck Invest", kas apgalvo, ka kļuvis par SIA "Olmafarm" piederošo 42,5% "Olainfarm" akciju īpašnieku.

Kvēps norādīja, ka tas arī nozīmē, kamēr šis tiesas spriedums ir spēkā, veselības uzņēmumu grupas "Repharm" mātesuzņēmuma AS "AB City" būtiskā ietekme "Olainfarm" arī nav spēkā.

"Šā gada 21.jūnijā "AB City" publiski pauda, ka ieguvusi nozīmīgu līdzdalību "Olainfarm", un tā daļēji balstās uz Nikas Saveļjevas akcijām. Proti, tajā pašā paziņojumā biržai teikts, ka "Olainfarm" saņēma paziņojumu par nozīmīgu līdzdalību no Nikas Saveļjevas, saskaņā ar to viņas balsstiesību īpatsvars ir samazinājies no 7,8% līdz 0%. Taču spriedums par mantojuma sadali publicēts šā gada 19.augustā, tātad pirms tam akcijas bija kopīpašums un tās kādam varēja nodot tikai visiem mantiniekiem vienojoties. Savukārt, šā paša sprieduma kontekstā, Irina Maligina blakussūdzībā ir norādījusi, ka nekam tādam viņa nav piekritusi," skaidroja Kvēps.

Saskaņā ar "AB City" paziņojumu, uzņēmuma iegūtais kopējais balsstiesību īpatsvars ir 30,84%. "AB City" ir 7,8% un citām personām, kas atrodas kontrolēto uzņēmumu ķēdē, ir 1,07% (AS "Rīgas Farmaceitiskā Fabrika") un 21,97% (SIA "Farma Fund") balsstiesību.

Kvēps skaidroja, ka 19.augusta Rīgas rajona tiesas spriedums pieņemts, balstoties uz Nikas Saveļjevas iesniegto prasību. Vienlaikus tiesa noraidīja Signes Balderes-Sildedzes, kura pārstāv nepilngadīgo mantinieci Annu Emīliju Maliginu, prasību par mantojuma sadali, pamatojoties, ka Balderes-Sildedzes rīcībai nav saņemts Jūrmalas bāriņtiesas saskaņojums.

"Šis spriedums nozīmē, ka Maligina mantinieces juridiski nedrīkst rīkoties ar mantu, tai skaitā ar akcijām un kapitāldaļām, atsevišķi.

Kamēr pastāv strīds par mantojuma sadali, ko izskata tiesā, tikmēr viss ir kopīpašums. Tātad mantinieces nedrīkst pilnvarot citas personas rīkoties ar savām akcijām, nedz arī tās nodot vai pārdot citām pusēm," pauda Kvēps.

Advokāts piebilda, ka pēc šāda sprieduma ir jāpārskata arī "Olainfarm" akcionāru sapulču lēmumi, kur katra mantiniece balsojusi atsevišķi.

"Juridiski šiem lēmumiem būtu jāzaudē spēks. Vienlaikus šī situācija tikai norāda, iespējams, "AB City" ir maldinājusi gan "Olainfarm" akcionārus, gan Finanšu kapitāla un tirgus komisiju, gan biržu," uzsvēra Kvēps.

Advokāts akcentēja, visu līdzšinējo lēmumu ķēde par ietekmi "Olainfarm" tiek balstīta uz pieņēmumu, kas un kam pieder un ka mantojums it kā ir sadalīts.

"Tas tikai apliecina, ka Latvijā regulējošām un kontrolējošām iestādēm pirmo reizi saskaroties ar tik sarežģītu lietu, trūkst pieredzes. Galveno lomu šeit, protams, spēlē, Finanšu tirgus un kapitāla komisija taču ne mazāk svarīgi ir arī pārējie sistēmas dalībnieki - Konkurences padome, Bāriņtiesa, policija un tiesu sistēma, kas rada riskus ne tikai "Olainfarm" akcionāriem un mazākuma akcionāriem, bet nākotnē - jebkuram starptautiskajam investoram," uzskata Kvēps.

Rīga rajona tiesas spriedums lietā Nr.C33427419 Nr.C-0647-21/30 publicēts 2021.gada 19.augustā. Šis ir pirmās instances spriedums.

Čehijas uzņēmums "Black Duck Invest" apgalvo, ka nopircis 42,56% "Olainfarm" akciju un kļuvis par lielāko "Olainfarm" akcionāru, taču policija izmeklē aizdomas, ka darījums patiesībā ir krāpšana, un lietā tika aizturētas vismaz trīs personas.

"Black Duck Invest" iepriekš paziņoja, ka farmācijas grupa "Repharm" kontroli "Olainfarm" pārņēmusi pretlikumīgi un "Black Duck Invest" turpinās aizstāvēt savas tiesības Latvijas un Čehijas tiesās, lai panāktu ar "Olmafarm" noslēgtā "Olainfarm" akciju iegādes darījuma izpildi.

Tāpat, pēc Čehijas uzņēmuma paustā, FKTK, atļaujot "Repharm" grupas uzņēmumam "AB City" izteikt "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu, ir pieņēmusi lēmumu, nenoskaidrojot, kas ir tiesīgs rīkoties ar daļu "Olainfarm" akciju, kas tiek izmantotas, lai virzītu uz priekšu akciju atpirkšanas obligātu piedāvājumu. Čehijā, pēc "Black Duck Invest" iniciatīvas, esot sākta tiesvedība par 42,56% "Olainfarm" akciju iegādes darījuma izpildi, apgalvo uzņēmuma pārstāvji.

"Black Duck Invest" norāda, ka FKTK lēmums var piešķirt šķietamu leģitimitāti cilvēku grupas darbībām, kas līdz šim esot slēpti kontrolējušas būtisku daļu "Olainfarm" akciju. Tādējādi tikšot atstāta bez sekām iespējami prettiesiska būtiskas līdzdalības iegūšana uzņēmumā vēl pirms šā gada jūnijā notikušajām "Olainfarm" akcionāru sapulcēm.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai.

Finanšu un kapitāla tirgus padome atļāva veselības uzņēmumu grupas "Repharm" grupas uzņēmumam "AB City" izteikt "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu, jo "AB City" uz netiešas līdzdalības pamata bija ieguvusi no "Olainfarm" akcijām izrietošās balsstiesības, kas veidoja 30,85% no balsstiesīgo akciju kopskaita. "AB City" akciju atpirkšanas obligātajā piedāvājumā un papildus izsludinātajā akciju pārdošanas iespējā palielināja līdzdalību "Olainfarm" kapitālā līdz 48,1%.

"Olainfarm" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 122,157 miljoni eiro, kas ir par 11% mazāk nekā 2019.gadā, savukārt koncerna peļņa samazinājās 2,3 reizes un bija 9,478 miljoni eiro.

"Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu